2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Όχι άλλη πράσινη ανάπτυξη



Το αν ένα νομοσχέδιο αρχικά θα πάει προς ψήφιση και το αν τελικά θα παραμείνει στην αρχική του μορφή δεν εξαρτάται σε καμιά περίπτωση από την τεχνική και νομική του αρτιότητα ή από τα θέματα που επιλαμβάνεται, αλλά από την αποδοχή του από τις εκάστοτε κοινωνικές ομάδες πίεσης, οι οποίες αποτελούνται από δυο συνισταμένες:

1. Την αγέλη των ψηφοφόρων 
2.Τους χρηματοδότες/ευεργέτες/πάτρωνες των πολιτικών
Αν σε οποιαδήποτε συνιστώσα ανάλογα με την εκάστοτε βαρύτητα δεν αρέσει κάτι, τότε δεν πα να φέρεις τον Σόλωνα μαζί με τους άλλους  έξι σοφούς να νομοθετήσουν. Πάπαλα. 
Δεν γίνεται τίποτα και αυτό αποδείχτηκε και πρόσφατα με τις αλλαξοκωλιές και τα πισωγυρίσματα του Λοβέρδου, του οποίου δεν ίδρωσε καθόλου το αυτί του ενώ κατεδάφιζε τα ασφαλιστικά και εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών, αλλά "αφουγκράστηκε" την φωνή του λαού στην περίπτωση του νόμου για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα βρήκε και μια ευκαιρία με το "βλακοτσιγαρόσημο" να φέρει και έσοδα στο κράτος. Είναι πραγματικά απίστευτο να αναγνωρίζει η πολιτεία ότι το τσιγάρο βλάπτει, να αυξάνει τον φόρο στον καπνό και μετά να βάζει ειδικό τέλος στα καταστήματα που θα πηγαίνει στο ΕΣΥ για την θεραπεία των όσων μπορεί να πάθεις εκούσια ή ακούσια από το κάπνισμα.  
Το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή ειδικού τέλους στους  drug dealers και η ενίσχυση μέσω αυτού των κέντρων απεξάρτησης !!


Μια ακόμα παρόμοια ιστορία που ίσως ακουστεί τις επόμενες μέρες, αν βρουν χρόνο τα δελτία ειδήσεων ανάμεσα στα reality, είναι αυτήν σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την βιοποικιλότητα, στο οποίο ορίζει ότι το όριο για την δόμηση σε περιοχές NATURA  είναι πλέον στα 10 στρέμματα. 
Αυτόματα με τα "ισχυρά πολιτικά τους αντανακλαστικά" , οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως νέες πασιονάριες,  δήλωσαν "NO PASARAN". Οι αγωνιστές βουλευτές δήλωσαν πως με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η οικοδομική δραστηριότητα στην επαρχία a.k.a στα κομματικά μαγαζάκια τους και κυρίως στην Χαλκιδική και στα νησιά , που παίζεται το χοντρό παιχνίδι της λαμογιάς στα ακίνητα και στις οικοδομές.
Βέβαια για κάποιο μυστήριο λόγο που ανάγεται μάλλον σε συμπτώματα κωλογλυφτικής και οσφυοκαμπτικής αιτιολογίας, τα αντανακαλστικά αυτά δεν ενεργοποιήθηκαν σε κανένα από τα νομοσχέδια εξανδραποδισμού και εξαθλίωσης που ήρθαν στην Βουλή τον τελευταίο χρόνο.
Μόνο σε ότι έχει να κάνει με μάσα και συμφέροντα ανταποκρίνονται και ξεσπαθώνουν οι πολιτικοί μας, κατά παρότρυνση της ψηφοφόρου ορδής ή της οικονομικής ελίτ. 
Κανένας δεν συζήτησε καν περιβαλλοντικά  ή επιστημονικά το όλο θέμα, σιγά μην τους ενδιέφερε κιόλας.
Μόνο σε μια κοινωνία που θεωρεί την οικοδομή ως την μοναδική ανάπτυξη και σε μια χώρα με τον πολεοδομικό ιστό της παραμορφωμένο από την αντιπαροχή- προσφορά του Εθνάρχη- και την αυθαίρετη δόμηση και τον αιγιαλό και τα δάση της βιασμένα από καταπατητές, αυθαιρετάκηδες και παραθυράκηδες, θα μπορούσαν τέτοιοι καραγκιόζηδες να είναι βουλευτές και μάλιστα να αισθάνονται και περήφανοι για τις παρεμβάσεις τους.
Μια άλλη φοβερή ιστορία πράσινης ανάπτυξης είναι η όλη ιστορία που ξέσπασε σχετικά με την διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική. Παρ' όλες τις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων επιλέχτηκε η μέθοδος της βιοξήρανσης, και της καύσης τεχνογνωσία την οποία "πουλάει" η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ του Μπόμπολα ( ναι πάλι αυτός).
Η όλη ιστορία χαρακτηρίζεται από μάλλον αδιαφανείς διαδικασίες σύμφωνα με ισχυρισμούς των οργανώσεων και στην ουσία πρόκειται για μονόδρομο έτσι όπως την χειρίστηκε η πολιτεία αφού δεν εξετάστηκαν άλλες λύσεις και με αυτην αποδυναμώνεται, αν δεν εξαφανίζεται η ανακύκλωση.
Για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ , εδώ και εδώ.
Υπάρχουν και ποιο εξειδικευμένα άρθρα αν θέλετε αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη "Μπιρμπίλω", η σταυροφόρος της πράσινης ανάπτυξης, δεν τόλμησε.
Επίσης στο ΥΠΕΚΑ έκαναν πάλι ένα άλλο κορυφαίο . Επειδή φοβήθηκαν ότι θα τους κράξουν στην δημόσια διαβούλευση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, τι κορυφαίο έκαναν τα παλικάρια ;
Μετέφεραν απλά την διαβούλευση στην .....Αθήνα !!!
Διαβάστε εδώ για την ιστορία αυτή και για το πως κάποιοι πουλώντας αέρα θησαυρίζουν . Το πως γίνεται και αυτοί οι κάποιοι είναι πάλι παρατρεχάμενοι του Μπόμπολα, είναι απορίας άξιο.
Κάπου στην μακρά πορεία η πράσινη ανάπτυξη μαράθηκε για τους πολλούς, αλλά  για τους εκλεκτούς έγινε χρυσή.

8 σχόλια:

Aνεμος είπε...

Η συμβιβαστική πρόταση διατηρεί το δικαίωμα όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων.
απιστευτο φαγοποτι.......

Ανώνυμος είπε...

Εξέγερση» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τους όρους δόμησης σε περιοχές Natura
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231075040

aldebaran είπε...

Θίασος σκιών......

Aνεμος είπε...

Μόλις ο νέος νόμος δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δικαίωμα δόμησης θα έχουν οι ιδιοκτήτες μίνιμουμ 10 στρεμμάτων.
Δικαίωμα δόμησης θα έχουν όμως και οι ιδιοκτήτες 4 στρεμμάτων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα δηλαδή, αρκεί το συμβόλαιο ιδιοκτησίας τους να προηγείται χρονικά της δημοσίευσης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου.

Όμως μπαίνει οριστικά ''φρένο'' στην κατ΄εξαίρεση δόμηση οικοπέδων μικρότερων από 4 στρεμμάτων που ονομάζονταν ''άρτια''.

Με αυτό τον τρόπο έσβησε η φωτιά που είχε ανάψει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από την αρμόδια υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη,

marianaonice είπε...

Αυτό εμένα μου μοιάζει πολύ άδικο. Γιατί σήμερα αν είχαν κάποιοι μεσαίοι και μικρομεσαίοι τη δυνατότητα να πάρουν κανένα κτηματάκι 4 στρεμμάτων και να κτίσουν και ένα σπίτι εκεί, έχασαν αυτό το όνειρό τους. Θα μπορούν πλέον να κτίζουν εκτός κέντρων μόνον οι μεγαλοκτηματίες και μεγαλοοικοπεδούχοι. Αν άφηναν το δικαίωμα δόμησης, ελεγχόμενης σε συντελεστή και στα 4 στρέμματα, δεν νομίζω ότι θα έβλαπτε σε τίποτε το περιβάλλον. Αντίθετα τώρα μάλλον προωθούν τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

aldebaran είπε...

Το θέμα δεν θα έπρεπε να είχε να κάνει με την ιδιοκτησία. Η γη είναι ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όταν μιλάμε για περιοχές NATURA δεν μιλάμε μόνο για παραθαλάσσια οικόπεδα τα οποία ούτως ή άλλως έχουν μεγάλη αξία. Μιλάμε και για περιοχές με δάση, λίμνες κλπ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να χτίσει όποιος έχει ένα στρέμμα, πολύ καλό και υπέρ της "φτωχολογιάς". Δεν είναι όμως έτσι.Στην Ελλάδα η τιμή των ακινήτων είναι μια "φούσκα" ούτως ή άλλως και συναρτάται πάντα από τους όρους δόμησης.
Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε και για δόμηση εκτός σχεδίου.
Γιατί νομίζετε ότι στην Ελλάδα εμφανίζεται η λεγόμενη "γραμμική δόμηση" , αυτήν δηλαδή κατά μήκος οδικών αξόνων ; Επειδή ακριβώς αυτά τα ακίνητα εξαιρέθηκαν από πολεοδομικές και οικοδομικές διατάξεις. Έτσι όλοι βάλθηκα να χτίζουν εκεί γιατί και ως ένα σημείο οδηγήθηκαν από της ολιγωρίες του κράτους ως προς τις ορθολογιστικές επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων, αφού αδυνατούσαν να εγκατασταθούν εντός. Το ζητούμενο ναι μεν πρέπει να είναι η συνεκτική πόλη όπου γίνεται η μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου, αλλά με τις βέλτιστες συνθήκες. Εδώ οδηγηθήκαμε στην τριτοκοσμική πόλη με τους στενούς δρόμους την μεγάλη οικοδομική πυκνότητα και τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους.
Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι πως απουσιάζουν οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης μέσα στα πλάισια του Εθνικού Χωροταξικού σχεδίου. Υπάρχουν συνέχεια παλινωδίες και καραγκιοζιλίκια, όπως αυτή με την γη υψηλής παραγωγικότητας και τις επιτρεπόμενες χρήσεις.
Το ίδιο πάει να γίνει τώρα και με τις NATURA. Μια που λύσαμε το οικιστικό πρόβλημα των πόλεων πάμε να λύσουμε και το οικιστικό της ούτως ή άλλως αραιοκατοικημένης υπαίθρου.
Το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ελληνική πατέντα που καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε κάτω από ένα στρέμμα οδήγησε σε υποβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου, και έδωσε κίνητρα για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς.

marianaonice είπε...

Tι να πω? μπορεί να έχεις και δίκιο.
Όμως τα 10 στρέμματα θα διαφυλάξουν το περιβάλλον εφόσον περιφρουρηθεί η ελάχιστη δόμηση σ' αυτά, γιατί αλλιώς μπορεί να γίνουν εκεί ακόμη και τουριστικές μεγαλομονάδες αντί απλές οικίες ή αγροικίες.
Γιατί αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τα 10 στρέμματα θα έχουν και τη δυνατότητα να χτίζουν μεγαθήρια, είτε νόμιμα είτε και ...παράνομα, δυστυχώς.

aldebaran είπε...

Σίγουρα Μαριάνα μου ένας νόμος δεν φέρνει την άνοιξη και δεν θα σώσει το περιβάλλον.
Για αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο οι θεσμπθετημένες χρήσεις γης και η τήρησή τους.
Η έννοια του αυθαιρέτου είναι σχετική.
Αυθάιρετες είναι και οι πολυτελείς κατοικίες με τις πισίνες στα νησιά, αλλά εξίσου αυθαίρετο είναι και ένα σπιτάκι της κακιάς ώρα που έχτισε κάποιος ταλαίπωρος όπου είχε ένα οικοπεδάκι για να λύσει το στεγαστικό του πρόβλημα αφού αδυνατούσε να το λύσει εντός των σχεδίων.
Εξάλλου τα αυθαίρετα ξεκίνησαν όταν μετά το προσφυγικό ρεύμα η πολιτεία δυνατούσε να δώσει λύσεις στο οικιστικό πρόβλημα. Έτσι υπέθαλψε και ανέχτηκε την παράνομη δόμηση. Μετά με επεκτάσεις και ρυθμίσεις της κακιάς ώρας προσπάθησε να νομιμοποιήσει τα αίσχη. Βάλε και την αντιπαροχή και έχεις έτοιμη την συνταγή του μπάχαλου, που ούτε 10 νομοσχέδια δεν το στρώνουν.