Με τη με αριθμό 4890/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά
που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, κρίθηκε ξεκάθαρα ότι ο νόμος 1178/1981, "περί αστικής ευθύνης τύπου", δεν ισχύει στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα :"ιστολόγια (blogs) που είναι επιγραμμικά διαδικτυακά ημερολόγια που περιλαμβάνουν υπερζεύξεις και καταχωρήσεις απόψεων. ... Ο κάτοχος – διαχειριστής του διαδικτυακού ημερολογίου (blogger), ο οποίος λόγω του εξειδικευμένου λογισμικού τους δεν είναι ανάγκη να διαθέτει ιδιαίτερο τεχνικό υπόβαθρο για να το ενημερώνει ή να το διατηρεί, καταγράφει, ανακοινώνει και καταθέτει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που τον απασχολούν και που αυτός επιλέγει, ενώ τα ιστολόγια είναι δυνατό να συνδέονται με άλλους ιστότοπους και άλλα blogs και πολλά επιτρέπουν στους αναγνώστες τους, ανταποκρινόμενοι στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ανάγνωση των απόψεων του κατόχου – διαχειριστή του ιστολογίου, να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος, ανακοινώνοντας, στο ίδιο ιστολόγιο, τα δικά τους σχόλια, τα οποία είναι επίσης αναγνώσιμα καθώς και να σχολιάσουν την αρχική θέση του κατόχου – διαχειριστή. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του κατόχου και των αναγνωστών. Τα ιστολόγια τα συντηρούν οι χρήστες τους, οι οποίοι αποκαλούνται bloggers και σε αυτά μπορεί να παρουσιάζουν την προσωπική τους εμπειρία και άποψη για γεγονότα που τους απασχολούν, ως μέρη ενός κοινωνικού συνόλου, να μοιράζονται τεχνογνωσία σχετικά με διάφορα θέματα και να συμμετέχουν ή να εκκινούν συζητησεις για πολυποίκιλα θέματα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα διαδικτυακά ημερολόγια συνδέονται μεταξύ τους στενά και έτσι έχουν αναπτύξει το δικό τους πολιτισμό, ενώ για το χαρακτηρισμό όλων των ημερολογίων του ιστού, ως κοινότητας και ως κοινωνικού δικτύου χρησιμοποιείται ο όρος “blogosphere”. Στη συνείδηση των χρηστών του διαδικτύου, τα ιστολόγια έχουν τη θέση του μέσου όπου η ελευθερία της έκφρασης εφαρμόζεται στην απόλυτη μορφή της.
ο δικαιολογητικός λόγος της θέσπισης της αντικειμενικής ευθύνης του ιδιοκτήτη του εντύπου έχει προβλεφθεί λόγω του γεγονότος ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν επιχειρηματική διάρθρωση.
Οι ως άνω όμως δικαιολογητικοί λόγοι που οδήγησαν στη θέσπιση των προαναφερόμενων διατάξεων περί τύπου, δεν συντρέχουν στην περίπτωση των ιστολογίων, τα οποία δεν παρουσιάζουν επιχειρηματική διάρθρωση ενός παραδοσιακού εντύπου ούτε έχουν ιεραρχική δομή οργάνωσης ώστε να εμπίπτουν στις ρυθμίσεις τους.
Τα ιστολόγια δεν αντιμετωπίζονται ως τύπος και δεν περιλαμβάνονται στην ως άνω ρύθμιση ακόμα και όταν το αντικείμενο των δημοσιεύσεων αφορά σε δημοσκοπήσεις, ήτοι σε έρευνες που εξ ορισμού επηρεάζουν την κοινή γνώμη."
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό της θαρραλλέας αυτής απόφασης, που εξέδωσαν δικαστές που τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από τις "νομικίστικες" γνωμοδοτήσεις εγκάθετων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών.
Επομένως κύριοι επώνυμοι δημοσιογράφοι και τσάμπα μάγκες του τύπου, καμία σχέση δεν έχουν οι μπλόγκερς με εσάς!!
Πάψτε λοιπόν να μπλέκεστε ανάμεσά μας. Και
Πάψτε να κραυγάζετε εναντίον μας!
Δεν ακούγεστε!
Διαβάστε περισσότερα στο μπλογκ του συντάκτη μας E-Lawyer
κανόνας είναι να μην βάζετε αναρτήσεις που αφορούν , κόμματα, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις..
αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα
12 σχόλια:
Στη συνείδηση των χρηστών του διαδικτύου, τα ιστολόγια έχουν τη θέση του μέσου όπου η ελευθερία της έκφρασης εφαρμόζεται στην απόλυτη μορφή της.
Αυτή ακριβώς την συζήτηση είχαμε με την φίλη μου την Ευτυχία.
Τίποτα δεν μπορούν να κάνουν εναντίον μας γιατί είμαστε κάτω από την ομπρέλα της Google, άρα δεν μας αγγίζει η ελληνική νομοθεσία.
"ΑΣΕ τους νεκρούς να βαδίζουν.Ο στρατηγός έρχεται"
Οι νεκροί-επώνυμοι δημοσιογράφοι.
Στρατηγός-η ένωση των bloggers.
Πολύ καλά νέα. Μην εφησυχάζουμε όμως. Ναι μεν, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μας "προστατεύει" αλλά η δικαιοσύνη πετάει το μπαλάκι στους πολιτικούς, στων οποίων τη διακριτική ευχέρεια είναι η αλλαγή του - προς το χειρότερο για μας. Διαβάστε τι λέει το απόσπασμα που δεν συμπεριέλαβε εδώ η Μαριάννα και που το διαβάζω ως κλείσιμο ματιού των δικαστών προς τους κυβερνώντες:
"η δε ενδεχόμενη διαφορετική αντιμετώπιση του ακανθώδους αυτού ζητήματος αποτελεί έργο του νομοθέτη, του οποίου τα πρωτεία στην συγκεκριμενοποίηση της αρχής της δικαιοσύνης ο εφαρμοστής του δικαίου οφείλει, κατ' αρχήν, να σεβαστεί, καθόσον η δική του νομοθετική παρέμβαση είναι εκείνη η οποία θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην διαμόρφωση ενός πλαισίου ασφάλειας δικαίου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα."
Άρα; Φοβού τους Δαναούς...
Και για να ενισχύσω αυτό που είπα παραπάνω δείτε κι ένα άλλο απόσπασμα που μιλάει για την έννοια του νομοθετικού κενού:
"για να λάβει χώρα αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί τύπου στα διαδικτυακά ημερολόγια θα πρέπει μεθοδολογικά να διαπιστωθεί η ύπαρξη κενού και μάλιστα ακούσιου, επιγενόμενου και εμφανούς στις σχετικές περί τύπου διατάξεις, προκειμένου στη συνέχεια να ερευνηθεί η δυνατότητα πλήρωσης αυτού με τη μέθοδο της αναλογίας. Στην περίπτωση του επιγενόμενου κενού υπάγονται οι περιπτώσεις εκείνες όπου η εμφάνιση της νομοθετικής ατέλειας οφείλεται στο γεγονός ότι, συνεπεία της τεχνικής εξελίξεως και της μεταβολής των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που είχαν αποτελέσει τη βάση ορισμένης νομοθετικής ρύθμισης, ανεφάνησαν νέα ζητήματα που κατά την εγγενή στο νόμο τελολογία πρέπει τώρα να βρουν κι αυτά την αντίστοιχη ρύθμισή τους. Έτσι, υπάρχει εμφανές κενό όταν ο νόμος δεν περιέχει καμία ρύθμιση για μια κατηγορία σχέσεων, μολονότι αυτή θα έπρεπε, βάσει της εγγενούς στο νόμο τελολογίας, να ρυθμίζεται ως αξιολογικά ουσιωδώς όμοια με ήδη ρυθμιζόμενες στο νόμο κατηγορίες σχέσεων."
Άρα, τι λένε οι δικαστές προς τους κυβερνώντες; Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, λεν, αυτή την απόφαση είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε. Αν θέλετε να βγάλουμε άλλη απόφαση, κάντε έναν άλλο νόμο κι εμείς θα τον εφαρμόσουμε.
Ειλικρινά αμφιβάλλω τώρα εντελώς αν αυτή η απόφαση είναι ευνοϊκή για μας...
Και γιανα συνεχίσω λίγο την καχυποψία μου. Σύμφωνα με το προοηγούμενο απόσπασμα οι δικαστές κλείνουν κανονικά το μάτι στους κυβερνώντες. Όχι μόνο υποδεικνύουν μια αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και συνιστούν εμμέσως οι καταγγελίες εναντίον των μπλογκς να μην ζητούν την αναλογική εφαρμογή του νόμου περι τύπου και στα μπλογκς, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει μια και δεν υπάρχει νομοθετικό κενό για να εφαρμοστεί η αναλογία. Είναι σα να τους λένε όταν καταγγέλλετε μπλογκερς, πάρτε το αλλιώς...
Είμαι πολύ καχύποπτος;
Εγώ βρε παιδιά ένα απλό μπλοκ έχω μα συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και επιθυμώ να έχουν την ελευθερία 'αποψης και λόγου γιατί είναι κατωχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη.Άλλωστε πως βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε ότι βλακεία θέλουν και είναι στο χέρι σου να τους ακούσεις ή να πατήσεις το κουμπί ; έτσι κιεμείς έχουμε το δικαίωμα να γράφουμε, να λέμε την άποψη μας, να σχολιάσουμε χωρίς τον στρουθοκαμηλισμό να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο ή τον ωχαδελφισμό να αδιαφορούμε για το σύνολο αρκεί η ..αυλή μας να είναι καθαρή.Εγώ είμαι ένας απλός πολίτης , απλή γυναίκα , αποδέκτης των λαθών των εκάστοτε κυβερνούντων και θέλω να ακούω και να διαβάζω όσους έχουν τη δύναμη να μιλούν για μένα έχοντας γνώσεις περισσότερες απο μένα.Καλημέρα!
αχτίδα,
Όλοι μας έχουμε ένα απλό μπλογκ και είμαστε απλοί άνθρωποι όπως λες. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που είτε παρεισφρύουν αναμεσά μας είτε μετεξελίσσονται, εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και γίνονται πολύπλοκοι (διάπλοκοι). Γι αυτούς υπάρχει όλη η διαμάχη, αλλά τελικά παίρνουν τα σκάγια και μας τους απλούς. Και ό,τι αποφασίζεται γι αυτούς μοιραία θα εφαρμοστεί και σε μας. Γι αυτό ανησυχούμε...
Πολυ καλη εξελιξη...ειδωμεν!
@Στοππάκιε
Τα είδα τα σημεία που επισημαίνεις και καλά κανεις και σε δικαιολογώ γιατί δεν ξέρεις προφανώς πώς γράφεται μια δικαστική απόφαση.
Με τα σημεία που τόνισες η δικαστική απόφαση τονίζει ξεκάθαρα και ξάστερα ότι "κύριοι, μη κάνετε κατασκευές και ανάλογες εφαρμογές νόμων που ρυθμίζουν άλλα θέματα και όχι το διαδίκτυο (για Σανιδάδικες γνωμοδοτήσεις μιλάμε). Το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή ρυθμίζεται από τους δικούς του νόμους. Κι αυτά που λέτε δεν λύνονται με γνωμοδοτήσεις, αλλά με νέες νομοθετικές διατάξεις". Αυτό συνηθίζεται σε μία δικαστική απόφαση να επισημαίνεται ότι το υπάρχον δίκαιο δεν εφαρμόζεται σε μία έννομη σχέση της κοινωνίας μας, όπως στο διαδίκτυο, ούτε και αναλογικά.
Με άλλα λόγια αν είστε μάγκες κάντε νόμο που να λέει αυτά που θέλετε, όχι γνωμοδοτήσεις.
Έμμεσα αυτό καυτηριάζει, από το πνεύμα που εγώ διαβάζω μια δικαστική απόφαση.
Άλλωστε οι δικαστές ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να υποδείξουν αυτοί στους κυβερνήτες να κάνουν κάποιο νόμο. Ξέρουν ότι γίνονται προσπάθειες να κατέβει τέτοιο νομοσχέδιο, και ότι δεν το τολμούν!
Γιατί ξέρουν τις συνέπειες και ξέρουν ότι είναι αντισυνταγματικό!
Και συνεπώς χωρίς συνταγματική εκτροπή δεν μπορούν να κατεβάσουν τέτοιο νόμο!
Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάλι, όλα αυτά...
Πάντως σωστά τα επισήμανες τα παραπάνω σημεία γιατί μου έδωσες την ευκαιρία να τα ερμηνεύσω.
@αχτίδα μας
Πολύ σωστά!
Όλοι μία από τα ίδια είμαστε εδώ μέσα, και η δικαστική αυτή απόφαση κατά τη γνώμη μου έδωσε πλήρως τον ορισμό τι σημαίνει ιστολόγιο!
Προσωπικό ημερολόγιο και χώρος του ιστολόγου προς ανάπτυξη και συζήτηση ενός θέματος που τον ενδιαφέρει.
Καμία σχέση δηλαδή με ειδησεογραφικό η δημοσιογραφικό χώρο!
Φιλιά!
Και επί πλέον λέγοντας η απόφαση:
"για να λάβει χώρα αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί τύπου στα διαδικτυακά ημερολόγια θα πρέπει μεθοδολογικά να διαπιστωθεί η ύπαρξη κενού και μάλιστα ακούσιου, επιγενόμενου και εμφανούς στις σχετικές περί τύπου διατάξεις, προκειμένου στη συνέχεια να ερευνηθεί η δυνατότητα πλήρωσης αυτού με τη μέθοδο της αναλογίας."
εννοεί προφανώς ότι "για να κάνω αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί τύπου πρέπει να διαπιστώσω κενό νόμου για την έννομη σχέση που διερευνώ, όμως εγώ δεν κάνω αναλογική εφαρμογή, γιατί προφανώς δεν διαπιστώνω κενό..." εμμέσως υπονοεί ότι υπάρχει νόμος για το διαδίκτυο που είναι ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει παραπάνω, γιατί αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο στο οποίο η απόφαση είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει την υπόθεση, από τη στιγμή που κρίνει ότι σ' αυτήν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί τύπου και άρα το δικαστήριο αυτό είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής, κατά τη διαδικασία των διατάξεων περί τύπου.
Την καλησπέρα μου σε όλους σας,
καταπληκτική αυτή η εξέλιξη !!!
Καιρός είναι να ξεκαθαρίζονται κάποια θέματα και βασικές διαφορές σε έννοιες που έχουν να κάνουν με Bloggers και δημοσιογράφους ή Βlogs και ΜΜΕ αν θέλετε !!!
Να είστε όλοι καλά,
Σπύρος από Λαμία.
Δημοσίευση σχολίου