2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Άμεση Δημοκρατία (με λίγα λόγια...)

 Από τη μέρα της οριστικοποίησης του Ελληνικού Κραχ, όλοι ψάχνουμε -καλώς- να βρούμε ενόχους κοιτώντας το παρελθόν, όλοι αναρωτιόμαστε αν το Μνημόνιο είναι μονόδρομος κοιτώντας το παρόν.
Μήπως ήρθε η ώρα, παράλληλα με την απαίτηση για λογοδοσία των ενόχων και την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, να απαιτήσουμε μια μεγάλη ανατροπή για το μέλλον;
Τελευταία, γυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα της Άμεσης Δημοκρατίας.
Της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ δηλαδή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Δεν είναι ουτοπία, δεν είναι αδύνατη η εφαρμογή της. Δύσκολη είναι.
Αλλά για να γεννηθεί οτιδήποτε καλό, απαιτούνται οι ωδίνες του "τοκετού".
Έχω αρχίσει να καταγράφω σε ένα σημειωματάριο τις καθαρά δικές μου θέσεις περί Άμεσης Δημοκρατίας, αλλά δεν είμαι ακόμη έτοιμος να τις δημοσιεύσω. ΄Τις επεξεργάζομαι ακόμη, για να είναι σοβαρές και όχι πρόχειρο χαρτί.
Προς το παρόν θα παραθέσω τα βασικά γνωρίσματα για όσους απορούν τι είναι η Άμεση Δημοκρατία:
- Συμμετοχή όλων των πολιτών στις αποφάσεις του κράτους μέσω δημοψηφισμάτων για τα βασικά νομοσχέδια, με αποδόχή ή απόρριψη των νομοσχεδίων από το λαό.
- Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία της δημοκρατίας. Τα δημοψηφίσματα θα γίνονται μέσω ενός on-line συστήματος.
- Ο αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας της Βουλής θα περιοριστεί στη σύνταξη των Νομοσχεδίων. Απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές.
- Η κυβέρνηση θα έχει εκτελεστικό και διεκπεραιωτικό ρόλο και θα υποχρεούται να εφαρμόζει τα ψηφισθέντα από το λαό.
- Ανεξάρτητη δικαιοσύνη με πλήθος ενόρκων στη συμμετοχή των αποφάσεων (πολλοί ένορκοι= ελαχιστοποίηση της δυνατότητας χρηματισμού)
- Όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα κέντρα εξουσίας. Διαφάνεια παντού.
    (ο περιορισμός του ρόλου της αντιπροσώπευσης έτσι κι αλλιώς θα αποθαρρύνει τη διαπλοκή)
- Δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης από την πλευρά των πολιτών με τη συγκέντρωση ενός ελάχιστου ορισμένου αριθμού υπογραφών και υποβολή του σε δημοψήφισμα.
- Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των πολιτών στα δημοψηφίσματα
- Οργάνωση των τοπικών κοινωνιών ούτως ώστε να λύνονται "εντός των τειχών" κάθε Δήμου ή Νομού προβλήματα τοπικής φύσεως.


Μη σας φαίνονται απίθανα όλα αυτά.
Του καθεστώτος οι εκπρόσωποι ("έρημοι κι απρόσωποι", όπως τραγουδούσε κι ο Σαββόπουλος) θέλουν να μας πείσουν ότι οτιδήποτε είναι προς το καλύτερο είναι ουτοπικό και ανεύθυνο.
Ε όχι λοιπόν. Ουτοπικό είναι το μέλλον μας στη χώρα με την παρούσα κατάσταση.
Ουτοπική η επιβίωσή μας.
Η παρέμβαση των πολιτών προς όφελός των ίδιων των πολιτών είναι η μόνο που μπορεί πράγματι να ανατρέψι τα πράγματα.
Δεν αρκεί να βγούμε απ το Μνημόνιο. Αν δεν αλλάξουμε ριζοσπαστικά τη δομή της ελληνικής κοινωνίας, τον Παπανδρέου θα διαδεχθεί ο Σαμαράς, το Σαμαρά ο Λοβέρδος, το Λοβέρδο ο Καμμένος, τον Καμμένο ο Χρυσοχοίδης και το Μνημόνιο θα το διαδεχθεί η λιτότητα, τη λιτότητα η δημοσιονομική πειθαρχία, τη δημοσιονομική πειθαρχία η αβεβαιότητα και πάει λέγοντας.
Επιφυλάσσομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να αναφερθώ εκτενέστερα.
Προς το παρόν παραθέτω κάποιες πηγές σχετικές με το θέμα της Άμεσης Δημοκρατίας.


από το: http://toixo-toixo.blogspot.com/2011/01/blog-post_12.html

GoPetition Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

9 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Καλημέρα, και καλώς σας βρήκα!
Είμαι ο "καινούριος" του blog σας και αρθρογράφος του παραπάνω.
Θέλω απλά να σημειώσω ότι όσα γράφω δεν έχουν ίχνος διδακτισμού, αλλά αντιθέτως, επειδή αναζητώ την αλήθεια, τα θέτω σε δημόσιο προβληματισμό. Ευχαριστώ για την υπομονή!

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Kαλώς ήλθες @φίλε!
Συνέχισε με δύναμη και ενότητα!
Χρειαζόμαστε όλοι τους προβληματισμούς!
Νάσαι καλά!
:))

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Ελπίζουμε με τη συναίνεσή σου,βάλαμε και μια εικόνα στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτησή σου για καλύτερη αναγνωσιμότητα.

παπα-Ηλίας είπε...

Μαζεστίξ

Καλώς ορίσατε στη γειτονιά μας.

Όπου βέβαια ο καθένας διατυπώνει τις θέσεις του, τις οποίες και συζητούμε, στο βαθμό, που μπορούμε να γνωρίζουμε.

Απ' το κείμενό σας προσωπικά με προβλημάτισε το σημείο, που λέτε:

"Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία της δημοκρατίας. Τα δημοψηφίσματα θα γίνονται μέσω ενός on-line συστήματος".

Μου θυμίζει κάτι από την "κάρτα του πολίτη. Ή κάρτα του...αλήτη, όπως-λόγω επαγγελματικής διαστροφής-την έχω βαφτίσει ο ίδιος σε ομώνυμη ανάρτησή μου (http://papailiasyfantis.wordpress.com/2010/11/22/%CE%B7-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%84%CE%B7/.).

Η οποία έχει βέβαια-ή μήπως όχι- σχέση με την περίφημη "ηλεκτρονική διακυβέρνηση". Που και αυτή την έχω παρετυμολογήσει ως "διαβολοκυβέρνηση" και πάλι σε σχετική ανάρτησή μου στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ και εδώ στου "Ενωμένους μπλόκερς".

Σχετικά υπάρχει διάχυτη η γνώμη, πως οι-δήθεν- "ευεργετικές" και "σωτήριες" αυτές "εφευρέσεις" δεν θα οδηγήσουν σε κάποια αξιόπιστη δημοκρατία.

Αντίθετα μάλιστα θα οδηγήσουν σε μια εφιαλτική ολιγαρχία και απόλυτη μοναρχία,τρισχειρότερη κι απ' τις χειρότερες μεσαιωνικές.

Όπου κάποιοι αλήτες του ηλεκτρονικού, κλπ κατεστημένου θα δίνουν ρεσιτάλ φασιστικών ΄η και ναζιστικών μεθοδεύσεων σε βάρος των ανήμπορων να αντισταθούν πολιτών.

Όπου η ευγενέστερη και φιλανθρωπότερη προσφορά προς τους απροσάρμοστους πολίτες θα είναι η ηλεκτρονική πια Ιερή Εξέταση.

Με ασφαλώς πιο εκλεπτυσμένες και αδιαφανείς μεθόδους εξοντώσεως. Και πάντα για το καλό της δημοκρατίας,κλπ.

Με αυτά, που γράφω δεν θέλω να υπονοήσω ότι η δική σας ευπρόσδεκτη παρουσία και ιδιαίτερα η για ένα τόσο σπουδαίο θέμα παρέμβαση υποκρύπτει τέτοιου είδους καιροσκοπισμούς.

Απλά θέλω υπογραμμίσω τον προβληματισμό μου σχετικά.

Και πιστεύω ότι το μέλλον θα μας πει περισσότερα, σχετικά και γενικότερα...

Μαζεστίξ είπε...

Παπα-Ηλία, το θέμα που θίγεις είναι αυτό που με έχει προβληματίσει περισσότερο στο θέμα της Άμεσης Δημοκρατίας.
Στο www.florabox.gr υπάρχουν εκτενέστερες αναλύσεις για το πώς θα μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Δεν έχω πειστεί απόλυτα όμως. Αυτό πρέπει να το επεξεργαστούμε προφανώς. Αλλά εννοείται πως δεν υποστηρίζω καμία ενέργεια του στυλ "κάρτα του πολίτη". Χρειάζεται να βρεθει τρόπος για να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, αλλά δεν είμαι σχετικός με του Η/Υ για να βρω τη λύση μόνος δυστυχώς.
Μακάρι να είναι δυνατή η ψηφοφορία μέσω καλπών και να παρακαμφθεί η τεχνολογία.

Μαζεστίξ είπε...

Α, και ευχαριστώ για την εικόνα.
Εμπνευσμένη...

παπα-Ηλίας είπε...

Μαζεστίξ

Πώς να πειστούμε, όταν πολυτρόπως αποδεικνύεται ότι βασικός κανόνας των πολιτικών-και ιδιαίτερα των σημερινών-είναι η συστηματική εξαπάτηση του λαού.

Προσωπικά πιστεύω ότι και τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα είναι προκατασκευασμένα.

Και ότι ο κομπάρσος λαός χρησιμοποιείται, για να υπάρχει η επίφαση δημοκρατικότητας.

Γι' αυτό και κάνουν ο,τι θέλουν. Γιατί ουσιαστικά το λαό τον έχουν παροπλισμένο....

Και ήδη ζούμε στην εποχή του ηλεκτρονικού φασισμού....

Aνεμος είπε...

Στη δημοκρατία των πολιτικών της Ελλάδας, η εξουσία πηγάζει από τον λαό, με λάθος κριτήρια, αλλά δεν ασκείται από τον λαό ούτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτού. Μια μορφή άσκησης εξουσίας από τον λαό είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα όπως η είσοδος στο ευρώ ή στο Δ.Ν.Τ. Στη Σουηδία και τη Δανία διενεργήθηκε δημοψήφισμα για την είσοδο στο ευρώ και οι πολίτες το καταψήφισαν με 56% και 53% αντίστοιχα. Στην Ισλανδία έγινε δημοψήφισμα για την επιστροφή 5 δις ευρώ στους τραπεζίτες και το 95% ψήφισε όχι. Αντίθετα το μόνο δημοψήφισμα που έχει γίνει στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά είναι αυτό που αφορούσε το βασιλιά το 1974. Τριανταέξι ολόκληρα χρόνια στη δημοκρατία των πολιτικών μας δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη του λαού. Οπότε στη δημοκρατία της Ελλάδας η εξουσία δεν ασκείται από τον λαό. Όσο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, δεν χρειάζεται και πολύ κουβέντα. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κολίγων. Άρα το πολίτευμά μας είναι Δημοκρατία των Ελλήνων Πολιτικών (όπως λέγαμε χούντα των συνταγματαρχών) δηλαδή δημοκρατία τους. Αυτή τη δημοκρατία και την προσβάλλουμε και πρέπει να καταρρεύσει. Άλλωστε το ομολογούν και οι ίδιοι ότι απέτυχαν, γιατί δεν φεύγουν;

Μαζεστίξ είπε...

Παπα-Ηλία, προσυπογράφω 100% τα όσα έχεις διαπιστώσει.
Αλλά καλώς ή κακώς πρέπει να υπάρξει μια βαθιά αλλαγή. Η οποία πρέπει να είναι πολιτειακή κατ'εμέ.
Σύμφωνοι , έχει τρωτά και η Άμεση Δημοκρατία, αλλά καλύτερα να σκεφτούμε πώς θα καλύψουμε αυτά τα τρωτά, παρά να "το αφήσουμε".
Έτσι κι αλλιώς ένα τέτοιου είδους πολίτευμα δεν πρόκειται να επιβληθεί από τους πολιτικούς: αυτοί το τρέμουν! Αν επιβληθεί, θα είναι από το λαό και αυτός ας κοιτάξει να μη δώσει υπερεξουσίες σε κανέναν.
Άνεμε, είμαστε η πλέον "αντιδημοκρατική δημοκρατία".