2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

yannidakis live τετάρτης - ΕΙΣΑΙ BLOGGER; ΚΡΥΨΟΥ ΤΩΡΑ

GoPetition yannidakis live τετάρτης - ΕΙΣΑΙ BLOGGER; ΚΡΥΨΟΥ ΤΩΡΑ

Καληνωρίσματα. Ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, αν όχι τόσο πολύ στην τηλεόραση και τον τύπο, σίγουρα στον κλάδο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης αν μου επιτρέπεται τον όρο. Διέρρευσε, λοιπόν η φήμη ότι η κυβέρνηση εξέταζε να επιβάλει από τους ιδιοκτήτες ιστολογίων να δηλώνουν σε αρμόδια κρατική αρχή ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες μέχρις ότου κυβερνητικό στέλεχος διέψευσε τις φήμες αυτές.


Όλοι όσοι ασχολούνται με το blogging έχουν γράψει ή έχουν προβληματιστεί κατά καιρούς για την ανωνυμία του χώρου τους. Πολλοί δεν μπήκαν ποτέ στην διαδικασία να αναζητήσουν ένα ηλεκτρονικό ψευδώνυμο, avatar, κλπ. Υπογράφουν τα κείμενά τους με το όνομα τους χωρίς.. φόβο και πάθος. Αυτοί όμως είναι η εξαίρεση. Και αναλύοντας όλους τους υπόλοιπους και ρίχνοντας μια θεωρητική ματιά στα χαρακτηριστικά του blogging θα διαπιστώσουμε πως η ανωνυμία είναι το βασικότερο. Ας μη μείνουμε εκεί όμως. Γιατί και η υποκειμενικότητα και η έκθεση απόψεων είναι χαρακτηριστικά. Εγώ θα προσέθετα και την δυνατότητα προσθήκης σχολίων από τους αναγνώστες, γεγονός που προσφέρεται για ανταλλαγή απόψεων και περαιτέρω προβληματισμό.


Ωραία τα χαρακτηριστικά σε θεωρητικό επίπεδο όμως ποιοί είμαστε εμείς; Οι άνθρωποι που πρεσβεύουμε ή εξυπηρετούμε τα χαρακτηριστικά αυτά; Ας μην ξεχνάμε πως σπάνια είμαστε αντικειμενικοί και όταν αντιπαθούμε κάτι οπλίζουμε (το πληκτρολόγιο) και αρχίζουμε και πυροβολούμε ασύστολα πίσω από την κάλυψη της ανωνυμίας και της υποκειμενικότητας. Δικαίωμά μας άλλωστε. Όταν όμως προωθούμε τα blogs μας ως μέσα ενημέρωσης εκεί χαλάει η συνταγή γιατί τότε οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί. Και δεν είμαστε. Κι αν μας κατηγορήσουν και έρθουν τα δύσκολα, τότε παίρνουμε την ασπίδα μας και διατυμπανίζουμε πως δεν είμαστε δημοσιογράφοι. “Αδέσμευτοι bloggers” είμαστε!


Διαβάζοντας εκατοντάδες άρθρα που στοχοποιούν, επιτίθενται, παράγουν αρνητική διαφήμιση, προσβάλλουν ή επηρεάζουν αρνητικά την κοινή γνώμη, αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί θα είχαν το θάρρος να τα γράψουν επωνύμως, αν η ανωνυμία για εκείνους είναι όπλο ή ασπίδα και αν τελικά η ανωνυμία αναπτύσσει το blogging ή την λασπολογία από τζάμπα μάγκες. Θυμίζω πως δεν είμαστε δημοσιογράφοι. Δεν ερευνούμε στους δρόμους. Κι αν γράφουμε για ένα γεγονός οφείλουμε να αναφέρουμε την πηγή γιατί… δεν είμαστε δημοσιογράφοι!

3 σχόλια:

Aνεμος είπε...

καλησπέρα
αν έχεις διαβάσει παλιά μας άρθρα λεμε ότι η ιρα από το στάρι ξεχωρίζει μόνο του,και γίνεται αυτοκάθαρση
δεν χωράνε νόμοι σε μια ευνομούμενη χώρα..
και βέβαια χρειάζεται η αυτοκριτική μας
και βέβαια δεν ηρωποιουμε καταστάσεις
μέσα στον χώρο υπάρχουν και δημοσιογράφοι
και βέβαια η ελευθερία δεν πρέπει να γίνεται ασυδοσία
και συμφωνώ
όταν έχουμε μια πηγή πρέπει να την τσεκάρουμε
αλλά η ανωνυμία είναι κατοχυρωμένη ,και με νόμους θα την πληρώσουν και αυτοί που δεν φταίνε
και μάλλον θα φιμωθεί η μπλοκοσφαιρα

marianaonice είπε...

Το θέμα της ανωνυμίας στην μπλογκόσφαιρα δεν είναι απλό.
Έχουμε κάνει κάποιες ενημερωτικές αναρτήσεις μας πάνω στο απόρρητο του διαδικτύου, στην ελευθερία έκφρασης της γνώμης και στην παραβίαση του απόρρητου της ιδιωτικής επικοινωνίας μέσα στο διαδίκυτο. Στα αριστερά του ιστολογίου μας θα βρεις τα σχετικά μπάνερ που θα σε οδηγήσουν εκεί.
Στο μπλογκ αυτό υποστηρίζουμε την ανωνυμία στην μπλογκόσφαιρα ως αναφαίρετο δικαίωμα του απλού, ενεργού πολίτη που θέλει να εκφραστεί και που αν εκφραστεί επώνυμα κινδυνεύει να στοχοποιηθεί χωρίς να μπορεί να αμυνθεί φυσικά, κατά των τυχόν μεγαλοσυμφερόντων που θα του επιτεθούν με τους επιφανείς μεγαλοδικηγόρους τους και θα τον εξοντώσουν συνθλίβοντάς τον μέσα στην ανήμπορη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη αυτής της Χώρας.
Δεν πρέπει χάρη ορισμένων που δεν τιμούν τον κώδικα δεοντολογίας του μπλόγκινγκ και γράφουν χωρίς αντικειμενικότητα ή εξυβρίζουν και συκοφαντούν να χάσουν οι υπόλοιποι το δικαίωμά τους να εκφραστούν ελεύθερα και να στηλιτεύσουν όλα τα παράνομα που σήμερα αποκρύπτονται από τα συμβατικά ΜΜΕ.
Επειτα ο μπλόγκερ δεν είναι δημοσιογράφος. Στην ουσία είναι σχολιαστής των ειδήσεων και των πολιτικών αποφάσεων. Και του πέφτει λόγος να το κάνει γιατί θέλει να είναι ενεργός πολίτης αυτής της χώρας. Και αυτή η χώρα πρέπει ν' ακούει τη φωνή του, έστω κι αν δεν δηλώνει το ονοματεπώνυμό του. Σημασία δεν έχει ποιός είναι αυτός που λέει κάτι αλλά αν είναι σωστό αυτό που λέει!!
Οι υβριστές και συκοφάντες γρήγορα αποκαλύπτονται εδώ μέσα και απομονώνονται μόνοι τους, χάρη στη δύναμη του διαδικτύου.
Εξ ίσου ενημερωτική είναι και η ανάρτησή μας με τίτλο Στο στόχαστρο και πάλι η μπλογκόσφαιρα!

marianaonice είπε...

@irizaar
Σε λιγο όλοι μας αυτό θα κάνουμε.
Θα ψάξουμε ανά την υφήλιο να βρούμε φίλους, ξαδέλφια και θειούς για να μας ποστάρουν τον καημό μας!
χαχαχα!!