2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Στο δίκτυο με ονοματεπώνυμο

«Πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο για τον εντοπισμό όσων αναρτούν ή διακινούν ηλεκτρονικώς υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.

Για τα blogs και τις άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα, αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες, απαντώντας σε ερώτημα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Ιnternet. Υστερα και από αυτή τη δεύτερη εισαγγελική γνωμοδότηση αίρονται οι περιορισμοί των ανακριτικών, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων, οι οποίοι μέσα από blogs και άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, αλλά και κινητά τηλέφωνα, διακινούν υβριστικά, συκοφαντικά, απειλητικά ή εκβιαστικά μηνύματα και δημοσιεύματα. Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα της ΑΔΑΕ τέθηκε μετά τη γνωμοδότηση του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, με την οποία τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί υπέρ της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Ιnternet σε περίπτωση που διαπράττονται τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμισης κ.ά

Ταυτιζόμενος με τις απόψεις του προκατόχου του, ο κ. Τέντες τονίζει στη γνωμοδότησή του ότι οι περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές για την εντόπιση του δράστη υβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών ή εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχεία για την ταυτότητα του χρήστη, «εκφεύγουν του προστατευτικού πεδίου της διατάξεως του άρθρου 19 του Συντάγματος».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, σημειώνει ότι υβριστικά και λοιπά μηνύματα στα blogs και στο Ιnternet γενικότερα δεν προστατεύονται από το συνταγματικό απόρρητο. Ο κ. Τέντες υπογραμμίζει ότι οι ανακριτικές αρχές «μπορούν στο πλαίσιο του δικαιώματός τους να συγκεντρώνουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη βεβαίωση του εγκλήματοςνα ζητούν στοιχεία,χωρίς την προηγούμενη τήρησητης διαδικασίας άρσεως του απορρήτου του Ν. 2225/1994,αφού,όπως ελέχθη, δεν πρόκειταιγια απόρρητο». Επίσης ο κ. Τέντες διευκρινίζει ότι για την υλοποίηση της άρσης του απορρήτου πρέπει να διενεργείται κυρία ανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.

Αναδημοσίευση: από το Βήμα
Roadartist in Athens

11 σχόλια:

marianaonice είπε...

Ακριβώς @roadartist μας, τα πράγματα είναι πλέον σοβαρά, και κανείς δεν ξέρει τι κατεργάζονται οι σκοτεινοί εγκέφαλοι για μας, χωρίς εμάς, για να μας κλείσουν το στόμα, γιατί φαίνεται ότι ενοχλούμε το σύστημα με τις ελεύθερες φωνές μας.
Ήδη το είχα επισημάνει και εγώ στην ανάρτησή μου "Ενωμένοι περισσότερο παρά ποτέ"
Πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο σ' αυτού του είδους τη φίμωσή μας!

thesikaleon είπε...

Έχω αναλύσει την άποψη μου ΕΔΩ αλλά και στη τελευταία ανάρτηση του blog μου και δεν υπάρχει λόγος να γράψω τρίτη φορά τα επιχειρήματα μου.

"Για τα blogs και τις άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα,"
Το το κακό δλδ λέει εδώ;

Και που βλέπετε την φίμωση;

Δηλαδή το ότι δεν θα μπορεί κάποιος ανώνυμα να βρίζει και να συκοφαντεί είναι φίμωση του ελεύθερου λόγου;
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα!!!

Μην ταυτίζετε την ελευθερία της επώνυμης άποψης με την ασυδοσία της ανώνυμης υβρεολογίας.

marianaonice είπε...

@thesikaleon
Λες:
"Για τα blogs και τις άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα,"
Και δεν βλέπεις κάτι κακό σ' αυτό!
Συμφωνώ!
Ούτε εγώ βλέπω κάτι κακό!
Βλέπω όμως τον κίνδυνο:

Θέλω να μου πεις ποιός θα κρίνει αν ένα δημοσίευμα είναι υβριστικό, απειλητικό ή εκβιαστικό?
Και ποιός θα μας εξασφαλίσει όταν θα αναρτάμε αυστηρή, καυστική κριτική ή και σάτυρα, κάποιες φορές για πολιτικά πρόσωπα, δεν θα μας τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί οι "εισαγγελείς και ανακριτές" τύπου Σανιδά ή Ζαγοριανού, με την πρόφαση μιας ψευδούς ή αβάσιμης καταγγελίας σε βάρος του μπλογκ μας??

Αυτός και μόνο είναι ο λόγος που εγώ δεν θέλω τους εισαγγελείς να ανακατευτούν εδώ μέσα. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα το Σύνταγμα και οι νόμοι μας, την άρση του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών, στις οποίες υπάγεται και το διαδίκτυο, επιτρέπουν μόνο στην περίπτωση των πολύ σοβαρών κακουργημάτων.
Λες να μην ήξερε ο νομοθέτης μέχρι σήμερα τους κινδύνους της παρακολούθησης και επέμβασης της πολιτείας στις επικοινωνίες μας είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω διαδικτύου?

Αν αρθεί το απόρρητο του διαδικτύου, τότε το δικαίωμα μας στην ελευθερία της έκφρασης του λόγου, @εδώ μέσα αναιρείται!
Και δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να θέσουμε αυτό μας το δικαίωμα σε τέτοιο κίνδυνο, για την αντιμετώπιση των κοινών συκοφαντών και υβριστών, που όπως έχω ήδη ξαναπεί μόνοι τους θα αποκαλύπτονται και θα περιθωριοποιούνται, από τον τρόπο έκφρασης και δράσης τους, που είναι το κριτήριο και η μόνη ασφαλής οδός, για να κριθούν και αποβληθούν από το χώρο μας.

Antinemecis είπε...

Eγώ βλέπω μία προσπάθεια να μπορεί η αστυνομία ανεξέλεγκτα να δρα ΧΩΡΙΣ δικαστικές εγγυήσεις. Αυτό ήταν η βούληση της πρώην κυβέρνησης και αυτό προσπαθούν να περάσουν. Επίσης ισχύει και αυτό που λέει η Μαριάννα ότι μόνο για σοβαρά κακουργήματα ορίζει το σύνταγμα ότι αίρεται το απόρρητο και όχι για κάθε τι...
Άξιο παρατήρησης νομίζω είναι και η σπουδή του Τέντε πρίν ακόμα αναλάβει η νέα κυβέρνηση, που μπορεί να έχει άλλη άποψη για την ελευθερία του λόγου από τους απερχόμενους , να επιβάλει αυτό που απαιτούσαν με γνωμοδοτήσεις που έτσι και αλλιώς δε μπορούν να υποκαταστήσουν το σύνταγμα και τους νόμους...
Ουσιαστικά φαίνεται μία καθαρή προσπάθεια φακελώματος (με πρόσχημα τη "νομιμότητα") των ελεύθερων φωνών (οι άλλες είναι κατευθυνόμενες και ελεχόμενες) που μάλιστα μπορεί να γίνεται υπόγεια και ανεξέλεγκτα όταν κάποιος λύσει τα χέρια υπηρεσιών όπως η αστυνομία, που κατέχει πρωτεία στη διαφθορά και την αδιαφάνεια μαζί με το αδερφάκι της ΕΥΠ... Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ποιον θα ψάχνουν αν έχουν το ok;
Νομίζω όμως, και το μέλλον θα το δείξει, ότι πρόκειται για κεντρικό σχεδιασμό φασιστικοποίησης της ΕΕ και ελέγχου τοων πολιτών, άρα είναι κεντρική γραμμή που μόνο οι πολίτες μπορόύν να ανατρέψουν! Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι στην ΕΕ (Ιταλία, Γαλλία κλπ) ξαφνικά έπαθαν υστερία με τον έλεγχο του διαδικτύου...
Για τη νέα κυβέρνηση οψόμεθα... πάντως κρατάτε και μικρό καλάθι!

thesikaleon είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
thesikaleon είπε...

Δηλαδή αν κάνεις αυστηρή κριτική θα έχεις πρόβλημα; Τι θα σου κάνουν δλδ που εξέφρασες μία άποψη; Αν εφαρμοστεί σωστά ο νόμος τίποτα απολύτως.

Ο νόμος δεν είναι κακός, σαν νόμος.
Μηπως αντί να απαιτείτε την κατάργηση του, θα έπρεπε να αγωνιστείτε για την σωστή εφαρμογή του;

Και το διαδίκτυο δεν είναι τηλεπικοινωνία μόνο επειδή μας συμφέρει. Μονάχα τηλεπικοινωνία είναι όταν κάνεις chat.
Όταν αρθρογραφείς είναι και μέσο ενημέρωσης, είναι τύπος, ηλεκτρονικός μεν αλλά τύπος και η υπογραφή είναι απαραίτητη.
Δεν μπορείς να ενημερώνεις ανώνυμα, είναι τραγικό.

Anyway δεν πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε ποτέ απόλυτα αλλά μην απλοποιείτε τόσο πολύ τα πράγματα.
Ο Blogger που γράφει με πολιτισμένο τρόπο τα όσα πιστεύει και έχει κάπου να τα στηρίξει δεν κινδυνεύει από κανένα εισαγγελέα ή δικαστικό.

Σκέψεις απλά για προβληματισμό...

Antinemecis είπε...

Φαίνεται thesikaleon ότι ζεις σε μία χωρά που βασιλεύει η ορθότητα, η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, η εντιμότητα και ισονομία της δικαιοσύνης, οι σοβαροί αστυνομικοί που δεν αυθαιρετούν, οι δικαστικοί που δεν λειτουργούν υπηρατώντας κομματικές και άλλες σκοπιμότητες κλπ.,κλπ...
Αν ζεις σε αυτή τη χώρα έχεις δίκιο...
Η ελευθερία της γνωμης και της άποψης είναι σεβαστή, οι αρχές δε φιμώνουν αυτούς που λένε τη γνώμη τους και όταν αποκαλύπτεται κάποιο σκάνδαλο αμέσως αποδίδεται δικαιοσύνη, όπως ορίζει το σύνταγμα...
Σ' αυτή τη χώρα δε, δεν διώκονται άτομα που τόλμησαν να γνωστοποιήσουν σκάνδαλα και σκανδαλάκια και αυθαιρεσίες της όποιας εξουσίας (Βλέπε Ασωπός!)
Σ' αυτή τη χώρα δεν είναι κανείς ασύδοτος και όταν οι αστυνομικοί σκοτώνουν στο ξύλο κόσμο... όχι απλώς ξηλώνονται άμεσα αλλά και προφυλακίζονται ως επικίνδυνοι για την κοινωνία αφού φέρουν όπλο!
Σ' αυτήν την κοινωνία ο εισαγγελέας ΑΠ όχι μόνο υπακούει το σύνταγμα και τους νόμους, είναι θεματοφύλακας αυτών και αν υποπέσει στην αντιληψή του αυθαιρεσία από αξιωματούχους που οφείλουν να ελέγχουν τα πάντα και το πού βάζουν την υπογραφή τους, γίνεται τόσο αμείλικτος με τη νομιμότητα που δε θα δεχόταν ποτέ ότι κάποιος υψηλά ιστάμενος μπορεί να παραπλανηθεί, αφού ως γνωστόν πρέπει να προσέχει τι υπογράφει ακόμα και ο τελευταίος πολίτης...
Ειλικρινά thesikaleon χαίρομαι για σένα που είσαι τυχερός και ζεις σε μία τέτοια χώρα! Σου εύχομαι το καλύτερο και να εύχεσαι ΚΑΙ η Ελλάδα να γίνει κάποτε τέτοια...!
Ως τότε όμως, επειδή εμείς ζούμε στην Ελλάδα και δεν είμαστε το ίδιο τυχεροί με σένα... πρέπει να είμαστε και επιφυλακτικοί και πονηρεμένοι!

marianaonice είπε...

@Τhesikaleon
"...Ο Blogger που γράφει με πολιτισμένο τρόπο τα όσα πιστεύει και έχει κάπου να τα στηρίξει δεν κινδυνεύει από κανένα εισαγγελέα ή δικαστικό".
Δεν σε παρεξηγώ που το πιστεύεις αυτό.
Κι εγώ το πίστευα κάποτε, όχι μόνο για τους μπλόγκερς αλλά για κάθε πολίτη και έντιμο άνθρωπο που τολμά να καταγγείλει μια βρωμιά, που έπεσε στην αντίληψή του κι ας την έκανε και κάποιος επώνυμος και μεγαλόσχημος δικηγόρος, πολιτικός ή δικαστικός....
Μέχρι που έπαθα και έμαθα...
:)))

Επιτυχή ανάλυση έκανε ο Αντινέμεσης, στον οποίο και παραπέμπω εξ ολοκλήρου!

Roadartist είπε...

Το διαδίκτυο είναι αυτή τη στιγμή το πλέον δημοκρατικό μέσον.., από την άποψη ότι ο καθένας μπορεί να εκφράσει τα πιστεύω του.., να διατυπώσει τις απόψεις του..Αν βρίζει, δεν είναι αξιόπιστος κλπ, τότε οι ίδιοι οι bloggers τον αποκλείουν..
Αυτή η ελευθερία έτσι θα πρέπει να παραμείνει.
Δεν συμφέρει όμως αρκετούς, σίγουρα λογικό είναι να μη την αφήσουν για πολύ ακόμη..
Πόσες εφημερίδες γράφουνε ψέματα, υβριστικά άρθρα, τις κλείνουν??
Δεν είμαι υπέρ στην φίμωση.. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως απλά αυτή θα είναι η αρχή..και για περαιτέρω μέτρα..

marianaonice είπε...

@Roadartist μου
Πολύ σωστά μιλάς...
Το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή διαπνέεται από αέρα δημοκρατίας και ελευθερίας, οι φαύλοι και υβριστές διακρίνονται και απομονώνονται αυτόματα...
Δεν θα το αφήσουν όμως για πολύ ακόμη έτσι, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο μέσο έκφρασης και ενημέρωσης, για το σύστημα!

Roadartist είπε...

Αυτό πιστεύω κ εγώ..!!