2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής


Η συγκρότηση τη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θέτει, εκτός των άλλων, και το ζήτημα της πρωτοκαθεδρίας της πολιτικής έναντι της οικονομίας.
Ξέρουμε ότι τα τριάντα μεταπολεμικά χρόνια επικράτησε, για διάφορους λόγους, η σοσιαλδημοκρατική πολιτική στη Δύση. Η πολιτική είχε τον πρώτο λόγο απέναντι στην οικονομία, με αποτέλεσμα τη σχετική αναδιανομή του πλούτου από τα υψηλά εισοδήματα προς τα χαμηλά, το κράτος πρόνοιας, την, σχεδόν πλήρη, απασχόληση, τα εργασιακά δικαιώματα κ.α. Κατόπιν με τη Θάτσερ και το Ρίγκαν και την έλευση του νεοφιλελευθερισμού η οικονομία διευθύνει και η πολιτική εκτελεί. 
Οι πολιτικοί υποβιβάστηκαν σε εκτελεστικά όργανα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το τελευταίο πήρε τη θέση των καπιταλιστών - εργοστασιαρχών στη διεύθυνση της καπιταλιστικής οικονομίας. Σήμερα ζούμε κάτω από την ημιδικτατορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δίχως να εκλέγεται και δίχως να ελέγχεται κανονίζει τις ζωές μας.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει λοιπόν να αντιπαλέψει με αυτό το μεγαθήριο! Η πολιτική εναντίον των πανίσχυρων ολιγαρχών και των εκτελεστών - πολιτικών.
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση. Όλα ελέγχονται από τους ολιγάρχες που δεν είναι βέβαια διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.
Για ένα χρονικό διάστημα και με τον αέρα της νίκης η κυβέρνηση μπορεί να ορθώνει αποτελεσματικά το παράστημα της. Στην πορεία όμως χρειάζεται την υποστήριξη της κοινωνίας. Χρειάζεται τα κοινωνικά κινήματα. Το μόνο στήριγμα που μπορεί να έχει. Όποιο άλλο στήριγμα θα την εκτρέψει από το στόχο της που είναι να υπηρετεί την κοινωνία.
Βέβαια, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρά εκλογικίστικη. Για όλα τα προβλήματα που δημιουργούσε η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική ζητούσε εκλογές. Έμμεσα έλεγε προς την κοινωνία ότι η κατάκτηση της κυβέρνησης είναι η λύση, ενώ ταυτόχρονα καλούσε τους πολίτες να δημιουργήσουν κινήματα χωρίς ο ίδιος να δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκλογικίστικη όμως στρατηγική, εκ των πραγμάτων, αποθάρρυνε την δημιουργία κινημάτων. Δεν είναι όμως αργά. 
Σήμερα είναι πασιφανές ότι στο σύνολο της η ελληνική κοινωνία δείχνει ανακουφισμένη. Επικροτεί τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει μια συγκίνηση που διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Τεράστιο κεφάλαιο για την κυβέρνηση, αρκεί να μην περιοριστεί στον κυβερνητισμό και αφήσει αυτή την κοινωνική δυναμική ανεκμετάλλευτη.
Ολύμπιος Δαφέρμος 
GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: