2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μεσαίωνας στα σύγχρονα «κάτεργα» του τουρισμού - Απειλές, ξύλο και τζάμπα δουλειά

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 
Τους περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες που περιμένουμε φέτος, θα υποδεχτούν οι σύγχρονοι σκλάβοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, καφετέριες.
Είναι εκείνοι που αμείβονται- σε δραματικά μεγάλο ποσοστό- με «φαγητό και στέγη».
Είναι εκείνοι που εργάζονται χωρίς ρεπό έξι μήνες, με συμβάσεις κατώτατων μισθών και «κρυφές» υπερωρίες.
Είναι και εκείνοι που, όταν ζητούν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, δέχονται απειλές, εκφοβισμό και ξύλο από τους μπράβους του εργοδότη.
Τα περιστατικά δεν είναι φανταστικά, ούτε σενάριο ταινίας. Είναι όσα συμβαίνουν στα νησιά, στις παραλίες, εκεί που οι ξένοι επισκέπτες ζουν τον μύθο τους στην Greece. Εκεί οι Έλληνες εργαζόμενοι ζουν την δική τους κόλαση.


«Ζητούνται υπάλληλοι για σεζόν. Αμοιβή: τροφή και στέγη»



Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ -ΥΤΕ) ήδη «οργώνει» τις τουριστικές περιοχές της χώρας και πραγματοποιεί ελέγχους μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες που δέχτηκε.

«Η περσινή αγγελία από την Αίγινα, με την οποία ξενοδόχος ζητούσε καμαριέρα με αμοιβή τροφή και στέγη, μας είχε φανεί τότε ως μια εντυπωσιακή εξαίρεση. Φέτος, σε μεγάλο ποσοστό οι εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις αμείβονται με αυτόν τον τρόπο», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Προύτζος.
Όπως εξηγεί, στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι τουριστικές επιχειρήσεις επαναπροσέλαβαν τους ίδιους εποχικούς υπαλλήλους που είχαν και την περασμένη χρονιά, με τη διαφορά ότι τους υποχρέωσαν να υπογράψουν ατομικά συμφωνητικά, με τα οποία παραιτούνται από υπερωριακές αμοιβή, ρεπό, αποζημιώσεις νυχτερινής εργασίας, πολλές φορές και από τα φιλοδωρήματα. 
«Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, να εργάζεται ένας άνθρωπος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα επί 6 μήνες, και να μην παίρνει παρά μόνο τον κατώτατο μισθό», λέει ο Παναγιώτης Προύτζος.


«Θα σας σπάσω τα πόδια»

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι δέχονται απειλές, ακόμη και κατά της σωματικής τους ακεραιότητας.
Κυρίως όταν έρχεται η ώρα να πληρωθούν, όπως εξηγεί ο κ. Προύτζος.
Τότε,«πότε ο προϊστάμενος, πότε ο ίδιος ο εργοδότης, πότε κάποιοι περίεργοι άνθρωποι που τους περιτριγυρίζουν, οι μπράβοι τους δηλαδή αρχίζουν τις απειλές και, δυστυχώς, κάποιοι τις πραγματοποιούν. Υπάρχει εργοδότης ο οποίος κάθε φορά που εργαζόμενοι του ζητούν τα δεδουλευμένα, τους απαντά: "δουλέψτε γιατί θα σας σπάσω τα πόδια"»






www.staparaskinia.com/

1 σχόλιο:

Μιχάλης Κ είπε...

Καλώς ήλθατε στην δημοκρατική και πολιτισμένη Ευρώπη κορόιδα ψηφοφόροι.