2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Θέλεις δουλεία; Μην κοιτάς την θέση και τους ορίζοντες.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναθεωρημένων προβλέψεων.
Η προσφορά και ζήτηση είναι δυο διαφορετικές δυνάμεις, με την διαφορά, ότι ίσως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η πρόσφορα υπερισχύει της ζήτησης, έχοντας τον άσσο στο μανίκι.

Ήρθε η ώρα αγαπητέ μου φίλε/η, όπως κάνουν και οι πολίτες ξένων κρατών, να μάθεις και εσύ ορισμένα πράγματα, που αφορούν την χώρα που ζεις(Ελλαδα), τουλάχιστον όσο αφορά το Ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο ύστερα από μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, παίζει σημαντικό ρολό στην αγορά εργασίας.

Αν είσαι άνθρωπος με ανοιχτή σκέψη, αυτό το κείμενο θα σε βοηθήσει, και σίγουρα θα σπαταλήσεις λίγο από τον χρόνο σου, ώστε να δεις τι μπορεί να κουμπώσει από όλα αυτά που θα διαβάσεις, στην προσωπική σου ανάπτυξη/καριέρα.
Αν δεν είσαι, και είσαι άνθρωπος του σήμερα η του χθες, σίγουρα δεν θα ασχοληθείς καν. Οπότε την κατηγορία σου, σε αφήνω να την επιλέξεις εσύ ο ίδιος/α.





1) Balance.
Στα οικονομικά μαθηματικά, μαθαίνουμε τον ορισμό Balance,το οποίο προσδιορίζει την ισορροπία τιμής/προϊόντος, που με την σειρά του είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να μελετήσεις τα ποσοστά στα κέρδη/ζημιές της επιχείρησης.
Η τιμή προσδιορίζεται σύμφωνα ,με τους μισθούς και τα κέρδη των επιχειρήσεων, σε αναλόγια προϊόντων/υπηρεσιών του αντίστοιχου Target Group.

Το σημείο ισορροπίας είναι μια κατάσταση στην οποία η προσφορά ενός αγαθού είναι ακριβώς ίση με τη ζήτηση του. Αν δεν είναι, τότε υπάρχει πρόβλημα, και θα εξηγήσω παρακάτω πως αυτό προκύπτει.

Θα ξεκινήσω να με το προϊόν Χ, στο οποίο θα δώσουμε μια τιμή 10€.
Όπως φαίνεται, όταν η τιμή είναι 10€ η ζητούμενη ποσότητα είναι και η προσφερόμενη 52 τεμάχια . Υπάρχει επομένως πλεόνασμα 32 τεμαχίων..
Το πλεόνασμα αυτό έχει επίδραση πτωτική, και ο λόγος είναι ότι υπάρχει απόθεμα 32 τεμαχίων, χωρίς στην ουσία να μπορεί να πουληθεί. Τόσο άπλα!

Η σωστή αναλόγια, είναι 1 προς 1, και θα δούμε ακριβώς από κάτω το αυτό προκύπτει.
Αν στα 10€, έχουμε κέρδος τα 3€, τότε αυτό σημαίνει πως η προσδοκία κέρδους επί του συνόλου των τεμαχίων, έχει στόχο το 30% επί του τελικού συνόλου.
Οπότε αν πουλήσουμε τα 52 τεμάχια,
Α) 520€ ποσό + κέρδος
Β) 156€ κέρδος
Γ) 364€ μένουν για την αγορά ιδίων προϊόντων σε περίπτωση ζήτησης, πληρωμή φόρων που αναλογούν κτλ.

100% αγοράσαμε – 100% πουλήσαμε = f : Α → Β


2) ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ.
Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας αποτελεί μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Η αντίληψη που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία 4 περίπου χρόνια στην Ελλάδα, είναι πως η επιθυμητή αύξηση των καθαρών εξαγωγών θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας. Υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη μείωση θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και άρα και την εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας.
Ωστόσο, τα εμπειρικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης.
Αντίθετα, με βάση τις διαχρονικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας και τη διεθνή εμπειρία αναδεικνύεται ότι ουσιαστική και μακροπρόθεσμη βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προ-
ώθηση επενδύσεων, την αντιμετώπιση της τεχνολογικής υστέρησης και την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας που εμφανίζουν μια δυναμική στις παγκόσμιες
αγορές.

3) ΑΝΕΡΓΙΑ.
Στο 27,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος (έναντι 27,6% το α΄ τρίμηνο 2013 και 27,8% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι), με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.342.299 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο εφέτος, ο αριθμός των ανέργων (1.342.299 άτομα) αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση µε το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,5% σε σχέση µε το α΄ τρίμηνο 2013. Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.483.716 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση µε το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση µε το α΄ τρίμηνο πέρυσι.

Σε επίπεδο απασχόλησης, το α΄ τρίμηνο εφέτος βρήκαν απασχόληση 157.297 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος.
Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 35.808 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά µη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 145.255 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 71.955 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά µη ενεργά. Επιπλέον, 118.102 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά µη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Ανά τομέα της οικονομίας, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε 0,9% στον πρωτογενή τομέα, ενώ μειώθηκε 5,6% στον δευτερογενή και 0,3% στον τριτογενή τομέα.
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,2% του συνόλου των απασχολουμένων.

Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 62,7% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 7% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,4 διότι εκπαιδεύεται, το 3,2% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 22,8% για διάφορους άλλους λόγους.


4) Θέλεις δουλεία; Μην κοιτάς την θέση και τους ορίζοντες.
Μεταξύ των άλλων σου επαγγελμάτων, πιστοποιήσεις, και διάφορα σύνολα ικανότητας που επιτεύχθηκαν κατά τα πολλά συναρπαστικά χρόνια της ζωής σου, τα χρησιμοποίησες για να είσαι ο διευθυντής προσλήψεων σε μια εταιρεία με τουλάχιστον 12 τμήματα.
Έψαξες σε κάτι που ήσουν πριν, δεν ήταν όμως ιδιαίτερα να ανατεθεί αυτό το έργο, αλλά το απόλαυσες πολύ καλά. Όλη αυτή η διάρκεια, σου έδωσε μια καλή εμπειρία, στο τι σημαίνει κρίση, ειδικά στην αγορά εργασίας.

Θα σας μιλήσω από την μεριά του επιχειρησιακού σύμβουλου, που έχει αναλάβει την προώθηση της εταιρίας, και από την κύρια πλευρά, ως υπάλληλου.
Προσωπικά δεν σκέφτομαι το αν επιτεύχθηκε ακόμη και το υψηλότερο ups, που γνωρίζει από πού προέρχονταν οι νέοι η παλαιοί εργαζόμενοι.
Θα κοιτάξω τα emails μου ούτως ή άλλως, και θα δω το προφίλ τους.

κάποτε σε μια δουλειά, ζήτησα ο ίδιος να δω την ποιότητα από τους υποψηφίους.
δηλαδή, τι άνθρωποι μου άρεσαν, αλλά και το είδος των ανθρώπων που ξέχασα να γράψω τα ονόματά τους και μπήκαν στην κοινότητα του ψυγείου για τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες. Όσα πτυχία και να είχαν, υπήρχαν σημαντικότερες ελλείψεις.

Θα μου άρεσε ζητώντας από τις ερωτήσεις της συνέντευξης, το είδος που θα σε κάνει να πας στο σπίτι, και να αμφισβητήσεις τη ζωή σου.
Θα ήθελα να δαπανεί ο κόσμος συνήθως ένα μεγάλο μέρος του το πρωί πίνοντας τον δυνατό καφέ του, και με την τόνωση που του δίνει, να τον βάλει σε βαθιά ερωτήματα για το ερώτημα της ευθυγράμμισης της ψυχής του.
όλο αυτό το διάστημα ήμουν χαχανητά κακίας με τον εαυτό μου, σε σύγχυση της στενής σχέσης με τους συναδέλφους μου.

Προσπαθούσα να βρω ένα κόσμημα μέσα ένα ανάχωμα βρώμας… να περάσει από τις εκατοντάδες των περιλήψεων για να φέρει το καλύτερο Διαμάντη, που έπρεπε να προσφέρει η κενή μπλε καρέκλα(θέση υποψήφιου) μπροστά μου.

Σε μια συνέντευξη, μια κοπέλα έβγαλε το σκουλαρίκι από την μύτη, όταν την ρώτησαν αν ήταν σε θέση να το αφαιρέσει. Βέβαια δεν εννοούσαν εκείνη την χρονική στιγμή, αλλά η κοπέλα το έβγαλε, μεταφέροντας μια αρνητική στάση. Αμέσως είπε, πως έχει άλλη μια συνέντευξη, και πως αν ήταν δυνατών να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιο γρήγορα διότι είχε αργήσει.. δεν κατάλαβε όμως, πως ήταν ήδη αργά και για την συγκεκριμένη θέση που την είχαν καλέσει. πρόκειται για το μοιραίο λάθος, που οι υποψήφιοι κάνουν, πριν ακόμα πάρουν εκείνη την μπλε καρέκλα που αναφέρθηκα προηγουμένως.

Αν μελετήσουμε καλά την αρχή, θα δούμε ότι η προσφορά, υπερισχύει της ζήτησης.
Ειδικά αν είσαι άνθρωπος που κατανοεί τους συμβολισμούς, θα κατάλαβες σίγουρα πολλά περισσότερα.
η προσφορά συμβολίζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, και η ζήτηση το κοινό που απευθύνεται. Κοινός τον στόχο που έχουν όλα μαζί.
Την αναφορά για τα ποσοστά ανεργίας δεν την έγραψα τυχαία, αλλά δεν έχει και κακό σκοπό η μεταφορά της.
Είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε αρχικά που βρισκόμαστε, και στην συνέχεια που οδηγούμε το πλοίο.
Η ζήτηση για τα προϊόντα, είναι αρκετά μικρότερη σε μεγέθη, από την προσφορά των επιχειρήσεων.
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση τζίρου, συνεπώς και η μείωση υπάλληλων για το έργο.

Αν μπορέσουμε και κάνουμε την πράξη, επί του συνολικού αποτελέσματος, θα δούμε ότι οι θέσεις εργασίας που γνωρίζαμε πριν, ίσως να έχουν τοποθετηθεί στο ψυγείο, μέχρι την ανάκαμψη της χώρας.

Πλέον η κάθε επιχείρηση, χρησιμοποιεί διαφορετικά τους υπάλληλους της, διότι είναι διαφορετικές και οι ανάγκες. Κάποτε ένας πωλητής, σε αρκετές εταιρίες προωθούσε μόνο το προϊόν, πλέον πρέπει να το μεταφέρει έκτος της πώλησης.
Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει συρρίκνωση των οικονομικών στοιχείων, και όταν οι δομή λειτουργίας παραμένει ίδια, τότε προστίθενται αρμοδιότητες στο πρόσωπο που απομένει.

Πριν αρκετά χρόνια στις επιχειρήσεις, παρατηρούσαμε 3 ειδή υπαλλήλων,
Α) τους καλούς
Β) τους μέτριους
Γ) των περιορισμένων δυνατοτήτων
Δυστυχώς πλέον οι ανάγκες, βγάζουν από την αγορά εργασίας τους Β & Γ, και αναζητούν μόνο την κατηγορία Α.

Όταν ψάχνουμε για δουλειά, είναι πλέον τα αποτελέσματα των εποχών έτσι, που πρέπει να κοιτάξουμε άλλους παράγοντες, έκτος αυτών που ξέραμε μέχρι χτες.
Όποτε είναι λάθος τακτική να κοιτάμε ποια δουλειά θέλουμε να κάνουμε, σε μια εποχή οπού η θέση, είναι χρυσάφι.

Πρέπει να δούμε νέες ευκαιρίες, και να κάνουμε καινούργια βήματα σε τομείς που μέχρι χθες μας ήταν άγνωστοι.

ίσως μετά από αρκετό διάστημα, μας δοθεί η ευκαιρία για μια συνέντευξη, και πρέπει να δώσουμε τον λόγο που πρέπει να επιλέξουν εμάς, από κάποιον άλλον.
Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε το κόσμημα, μέσα από το ανάχωμα βρώμας (η λέξη είναι συμβολισμός) που ανάφερα παραπάνω.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Σκουρολιάκος.

Πήγες πληροφοριών:
www.euretirio.com
www.newsbomb.gr
http://el.wikipedia.org
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ
Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: