2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Το παρασκήνιο των διεργασιών για την ανακήρυξη της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Το παρασκηνιο των διεργασιων για την ανακυρηξη της ΑΟΖ
...της Ολγας Τάντου. Η αρμόδια επιτροπή συνεχίζει τις άτυπες συναντήσεις. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει τις άτυπες συναντήσεις της η Επιτροπή για την ΑΟΖ, η οποία ξεκίνησε το έργο της αμέσως μετά την άτυπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 19 Ιουλίου. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις απά το υπουργείο νια την Επιτροπή, η ύπαρξή της επιβεβαιώνεται απά τα ίδια τα μέλη της και απά το Υπόδειγμα Νόμου περί ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, απόσπασμα του οποίου παρουσιάζουν σήμερα τα «Επίκαιρα».

Τα μέλη της Επιτροπής για την ΑΟΖ είναι ιδιαίτερα αιχμηρά για την επιφυλακτική στάση ορισμένων υπουργών. Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός -στη συνέχειο του ρεπορτάζ παρατίθεται το σχετικό άρθρο-, «ο λαός μας δεν έχει ανάγκη ν' ακούει κότες να φωνάζουν για τους κινδύνους, τις έχει βαρεθεί και βλέπει τα αποτελέσματα της δράσης τους». Παράλληλα, συμπληρώνει πως «μας έχουν αγανακτήσει με το στρατηγικό βάθος ενός εκπροσώπου Τόπου». Ταυτόχρονα, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Ομότιμος Ερευνητής της Καναδικής Κυβέρνησης Ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής για την ΑΟΖ, κ. Αντώνης Φώσκολος μιλώντας στα «Επίκαιρα» ξεκαθαρίζει πως «όχι μόνο είχαμε τα μέλη της Επιτροπής της ΑΟΖ άτυπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 19 Ιουλίου την ώρα που το διέψευδε το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά έχουμε συνεχώς άτυπες συναντήσεις...


Η Επιτροπή, που συνήλθε στις 19 Ιουλίου 2012, στόχευε στην ενημέρωση του πρωθυπουργού όσον αφορά στην εκμετάλλευση του ορυκτού και κανάλιου πλούτου της χώρας μας εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. που έχει έκταση, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, 494.600 km2, ήτοι 3,5 φορές το χερσαίο χώρο της Ελλάδας. Εμείς αυτή τη στιγμή στο θέμα της ΑΟΖ βάζουμε τους κανόνες βάσει των οποίων θα γίνει η ανακήρυξη. Η ανακήρυξη είναι μονομερής. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε με τους διπλανούς για να κάνουμε ανακήρυξη. Οποιοσδήποτε υπουργός ή βουλευτής διαφωνεί με τις αρχές του κόμματός του παραιτείται. Δεν κάθεται να κάνει αντιπολίτευση. Όποιος διαφωνεί με τον πρωθυπουργό παραιτείται. Και ο πρωθυπουργός θέλει ανακήρυξη της ΑΟΖ». Υπενθυμίζουμε ότι στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της Κυβερνητικής Συνεργασίας στα Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής καθίσταται σαφές ότι και τα τρία κόμματα συμφωνούν για συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευστεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.

«Θα έπρεπε εδώ και τρεις μήνες να είχε ανατεθεί σε μια από τις οχτώ υποψήφιες γεωφυσικές εταιρείες η έρευνα τόσο στο Ιόνιο όσο και στην Κρήτη».

Σχετικά με το τι συνεπάγεται η μη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, όπως ανοφέρει ο κ.Φωσκολος «όσον αφορά στη συμβολή μου στην άτυπη συνάντηση, αυτή περιορίστηκε στην εκτίμηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας με την πιθανότητα του 50%. Το 8% των αποθεμάτων βρίσκονται στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στο Αιγαίο και το 92% στην υπεράκτια Κρήτη. Η προσοχή μας πρίπει να «τραφεί προς τη Νότιο Κρήτη, όπου η Μεσογειακή Ράχη που μπαίνει και μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου έχει μελετηθεί αρκετά και που θα έπρεπε εδώ και τρεις μήνες να είχε ανατεθεί σε μια από τις οχτώ υποψήφιες γεωφυσικές εταιρείες η έρευνα τόσο στο Ιόνιο όσο και στην Κρήτη. Η αργοπορία -πέρασαν ήδη τέσσερις μήνες- είναι τελείως αδικαιολόγητη και, αν συνεχιστεί, θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα».

Να σημειώσουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι εξελίξεις στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, η οποία με αυτό το στρατηγικό αντάλλαγμα δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στο project του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP). Οι συζητήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του TAP με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά τις συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο.






Πηγή: της Όλγας Τάντου, Επίκαιρα 02/08-08/08/12 σελίδα 56 και 57, (http://www.epikaira.gr)

GoPetition Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: