2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

''Ομοφυλόφιλη Ιλιάδα''

Κανείς δεν αντιλέγει πως η μυθιστοριογραφία είναι ελεύθερη και δεν μπαίνει σε περιοριστικά όρια, αλλά αυτό είναι διαφορετικό απ' το να παραποιείς τα Ομηρικά έπη, για να παρουσιάσεις τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο ως ομοφυλόφιλους, κατά την προσφιλή συνήθεια των ''λάτρεων'' της ελληνικής ιστορίας εντός και εκτός Ελλάδας.

Έτσι μια Αμερικανή συγγραφέας επέλεξε το πρώτο της μυθιστόρημα να έχει θέμα το ''δεσμό του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο'' - μάλιστα, η ηλεκτρονική ιστοσελίδα Independent φτάνει στο σημείο να μιλήσει για ''σύγχρονη ανατύπωση του επικού μύθου του Ομήρου''! Φυσικά, το μυθιστόρημα αυτό πήρε το βραβείο Orange για τη λογοτεχνία μαζί με 30,000 λίρες. Με τέτοιο κίνητρο το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως θα αναφέρεται στα όργια του Οδυσσέα με τους συντρόφους του κατά την Οδύσσεια...
Η συγγραφέας δήλωσε πως από μικρή θαύμαζε τους κλασικούς: δε μας εξηγεί, γιατί τότε διαστρεβλώνει το λόγο του Ομήρου. Αφού ο πατέρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας αφιερώνει το έπος της Ιλιάδας στη διαμάχη Αχιλλέως και Αγαμέμνονος για μια γυναίκα και τις συνέπειες του φοβερού θυμού του Αχιλλέως, επειδή ο Αγαμέμνων τόλμησε να του στερήσει αυτήν τη γυναίκα. Η κ. Madeline Miller, που διδάσκει Σαίξπηρ και τους κλασικούς στους μαθητές της εξέφρασε την ελπίδα της το βιβλίο αυτό να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας που βλέπει τόσο συχνά γύρω της, και γι' αυτόν το σκοπό επέλεξε να εμφανίσει ως ομοφυλόφιλο έναν μυθικό ήρωα που έφτασε στα πρόθυρα του φόνου για μια γυναίκα και ο θυμός του οδήγησε στην καταστροφή τους Έλληνες...



Υπάρχει βαθιά ριζωμένη στη σκέψη των ξένων και των Ελλήνων πως η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Αν ήταν έτσι, γιατί να διστάσει ο Όμηρος να μιλήσει ο ίδιος για το ''δεσμό'' Αχιλλέως - Πατρόκλου; Δε θα είχε και καμιά συνέπεια... Αντίθετα, ο μεγάλος ποιητής τραγουδά τη μήνι του Αχιλλέως, επειδή ο Αγαμέμνων του άρπαξε τη Βρισηίδα, και τις καταστροφικές συνέπειές της στο στρατόπεδο των Ελλήνων που παραλίγο να αφανιστεί. Πώς γίνεται από έναν άνδρα που καταδικάζει τους συμμάχους του σε αφανισμό για μια γυναίκα (όσο κι αν προσμετράται ο βασιλικός εγωισμός του ήρωα), η συγκεκριμένη συγγραφέας να εμπνευστεί έναν ομοφυλοφιλικό δεσμό με το φίλο του Πάτροκλο είναι άξιο απορίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς να το εξηγήσει από μια μικρή έρευνα του διαδικτύου στις συζητήσεις τηλεθεατών ή αναγνωστών βιβλίων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου βλέπει κανείς μια τάση κάθε φιλική σχέση μεταξύ ανδρών να ερμηνεύεται ως ομοφυλοφιλία! Ειδικά, αν η φιλία αυτή είναι δυνατή, δεν έχουν καμιά αμφιβολία πως οι ήρωες είναι κρυπτο - ομοφυλόφιλοι, οπότε η αγωνία και η επιθυμία των τηλεθεατών είναι να αποκαλυφθούν τα αληθινά συναισθήματα του ενός για τον άλλο... Απορεί ο παρατηρητής αν στις χώρες αυτές ξέρουν τι είναι η αληθινή φιλία, αφού οποιαδήποτε δυνατή σχέση τη θεωρούν κρυπτο - σεξουαλική και όποιον πει το αντίθετο τον θεωρούν ''ομοφοβικό'' - κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό ''ρατσιστής'' σε όποιον διατυπώνει ενστάσεις για τη μεταναστευτική ''πολιτική'' της χώρας...

Είναι φανερό ότι αυτό που προσπαθούν οι δυτικές κοινωνίες να περάσουν είναι ένα ''ομοφυλικό'' πρότυπο. Και κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα του καθενός στο σεξουαλικό προσανατολισμό αρκεί να αφορά ενήλικες και να μη βλάπτει τους άλλους. Ωστόσο, το να εμφανίζονται διάσημα ιστορικά πρόσωπα ως ομοφυλόφιλοι και οι φιλίες τους ως δεσμοί είναι παράλογο, αν όχι ύποπτο. Κάτι όμορφο σαν την ανθρώπινη φιλία μετατρέπεται αυθαίρετα και, χωρίς ιστορική τεκμηρίωση (τι λέμε τώρα;), σε διαφήμιση της ομοφυλοφιλίας και προώθησή της - φανταστείτε την πιθανή επιρροή που θα έχει το πρότυπο του γενναίου πολεμιστή Αχιλλέως που διατηρεί δεσμό με τον καλύτερο φίλο του στα παιδιά που ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει ως προς το σεξουαλικό προσανατολισμό τους, μιας και η συζήτηση για τη γενετική, ή περιβαλλοντική προέλευση της ομοφυλοφιλίας δεν έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Αλλά αξίζει να σταθεί κανείς και σε ένα ακόμη σημείο. Το ότι τα περισσότερα πρόσωπα της ιστορίας στα οποία έχει αποδοθεί η ταμπέλα του ''ομοφυλόφιλου'' είναι πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κ. Μίλλερ δεν εμφάνισε ως ομοφυλόφιλους κάποιους χαρακτήρες του Σαίξπηρ (θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει πολλά σημεία υπαινικτικά ομοφυλοφιλικών σχέσεων), αλλά επιλέγει έναν ήρωα του Ομήρου που, μάλιστα, λογομαχεί και προδίδει (τηρουμένων των αναλογιών) τον κοινό αγώνα για μια γυναίκα. Και για να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο, ολόκληρη η αρχαία ελληνική ιστορία, που υποστηρίζεται ότι χαρακτηριζόταν απ' την ομοφυλοφιλία, είναι γεμάτη διαμάχες και πολέμους για χάρη γυναικών...

Παρατηρούμε πως εδώ και δεκαετίες καλλιεργείται η εικόνα της ''ομοφυλόφιλης'' αρχαίας Ελλάδας όχι μόνο, για να ''καταπολεμηθεί η ομοφοβία'', όπως υποστηρίζουν - ποιος τους είπε ότι χρειάζονται ιστορικά πρόσωπα ''ομοφυλόφιλα'', για να ''θεραπευτεί'' η ομοφοβία; και ποιος είπε πως υπάρχει ομοφοβία; -, αλλά και, για να προωθηθεί η ομοφυλοφιλία, ακόμη και ενάντια στο σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου, μιας και τόσοι πολλοί ''ομοφυλόφιλοι'' κατέχουν τόσο σπουδαία θέση στην ιστορία κι έχουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Και ποιος θα ήταν καλύτερος για μια τέτοια εκστρατεία από την αρχαία Ελλάδα τον διαφωτιστή της ανθρωπότητας; Παράλληλα, η εικόνα της Ελλάδας του φωτός, του πολιτισμού, των ιδεών, της φιλοσοφίας και της επιστήμης υποβιβάζεται και η εικόνα που παίρνει τη θέση της είναι αυτή της Ελλάδας της ομοφυλοφιλίας και των οργίων..

GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

3 σχόλια:

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Εύγε Ενδελέχεια!
Έβαλες τα πράγματα στη θέση τους γιατί στο τέλος θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το μαύρο είναι άσπρο...

Ανώνυμος είπε...

Μα δε φτάνει που πλουτίζουν από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, την παραποιούν και με αισχρό τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από την εκμετάλλευση υπηρετούν και ανθελληνικούς σκοπούς.

Υπάρχουν κάποιοι, που διαθέτουν άφθονο χρήμα, προκειμένου να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν την Ελλάδα από κάθε άποψη.

Ποιοι είναι αυτοί;

Οι ίδιοι, που μας έχουν φορτώσει με το επαχθές και επαχθές χρέος. Και άλλα πάμπολλα....