2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι μπλόγκερ της Συρίας αντιστέκονται ακόμα


Θωμάς Σίδερης
http://www.mediasoup.gr/node/3985

“Από τη μια απαγορεύει στους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή τούς κατηγορεί για την κάλυψη των γεγονότων από το εξωτερικό ”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, αλλά και το λιβανικό Κέντρο για τα Μίντια και την Ελευθερία της Κουλτούρας (Skeyes) καταγγέλλουν συλλήψεις μπλόγκερ και ακτιβιστών-δημοσιογράφων, καθώς επίσης και τις σαφείς προειδοποιήσεις των αρχών προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς Al Jazeera και Al Arabiya, ότι οφείλουν να συμμορφωθούν στους κανόνες ασφαλείας της χώρας. Υπολογίζεται ότι έχουν συλληφθεί γύρω στους τριακόσιους δημοσιογράφους, μπλόγκερ και συγγραφείς.
    Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους δημοσιογράφους στη Συρία είναι σύμφωνα με τον Darwish η συλλογή πληροφοριών, διότι στη Συρία δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να εγγυάται στα μίντια το δικαίωμα συλλογής πληροφοριών. Αντίθετα όλες οι υπηρεσίες διακατέχονται από μία ιδιαίτερη εχθρότητα έναντι των δημοσιογράφων.
Ταυτόχρονα, ουδείς γνωρίζει ποια θέματα δε συνιστούν ταμπού για το καθεστώς γιατί όλα εξαρτώνται κάθε φορά από την πολιτική του καθεστώτος στο πεδίο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Ο Darwish ζητά την άρση του περιοριστικού νομικού πλαισίου που βάζει τροχοπέδη στα μέσα ενημέρωσης και στη δουλειά των δημοσιογράφων και υποστηρίζει ότι στην ουσία αυτό το νομικό πλαίσιο ισοδυναμεί με επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα ΜΜΕ. Και αυτό γιατί στη Συρία μόνον η κυβέρνηση αποφασίζει για την χορήγηση αδειών έκδοσης εφημερίδων ή λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Δεν υφίσταται καμία προθεσμία. Εάν δε απορριφθεί η αίτηση, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει τους λόγους απόρριψης της αίτησης.


“Αφού η κυβέρνηση δίνει τις άδειες ακόμα και σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, είναι προφανές ότι το περιεχόμενό τους, ανεξάρτητα από το αν αυτοχρηματοδοτούνται ή όχι, δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τα μέσα ενημέρωσης. Μιλάμε για νόμους που να κατοχυρώνουν το δικαίωμα να λήψης πληροφοριών και δημοσίευσης ειδήσεων. Οι σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι σχέσεις πολιτικής υποταγής ”, υποστηρίζει ο Darwish.
Όσον αφορά στον ρόλο των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην κάλυψη των συριακών διαδηλώσεων, ο Darwish τονίζει ότι οι εν λόγω ιστοσελίδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικό μέσο μαζικής ενημέρωσης για τον συριακό λαό.
“Η “δημοσιογραφία των πολιτών” είναι ένα φως στη συσκότιση που έχει επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης. Ιδιαίτερα, η πλατφόρμα YouTube έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα γεγονότα, παρόμοιο με εκείνον που έπαιξαν το Twitter και το Facebook στις επαναστάσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας”, λέει χαρακτηριστικά ο Darwish.

GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

1 σχόλιο:

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Oi bloggers εξελίσσονται στη μοναδική μάλλον ελεύθερη φωνή της ανθρωπότητας