2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

L’ETAT C’EST MOI

L’ETAT C’EST MOI«Το κράτος είμαι εγώ» είπε ο Βασιλιάς Ήλιος, ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ στη Γαλλία πριν τρεισήμισι αιώνες. Έμεινε στην ιστορία για τη φράση αυτή, που οφείλει να την πει ο καθένας μας σήμερα. Διότι όσο μπορούσε να αποφασίσει για το κράτος του τότε ο Λουδοβίκος, τόσο μπορεί να αποφασίσει σήμερα για το ελληνικό κράτος ο ελληνικός λαός.
Εμείς είμαστε η υπέρτατη εξουσία, κι όσο αδύναμος και να αισθάνεται ο καθένας, η συλλογική μας έκφραση αποφασίζει πια ανεμπόδιστα για το κράτος.



Το κράτος είναι ιδιοκτησία μας κι έχουμε όλα τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη. Εμείς εκλέγουμε το διαχειριστή και τον εξουσιοδοτούμε να μας διοικήσει για τέσσερα χρόνια. Και τον ελέγχουμε μέσω τριακοσίων αντιπροσώπων μας.
Όσο και να φαίνονται θεωρητικά, όλα αυτά συμβαίνουν στην πράξη. Αλλά όπως θυμόμαστε κάθε τέσσερα χρόνια τα πραγματικά μας δικαιώματα, έτσι θυμόμαστε αραιά και πού τις υποχρεώσεις μας. Τις υπόλοιπες ώρες, μέρες, μήνες και χρόνια λησμονούμε την ιδιότητά μας και επιτρέπουμε να το κλέβουν ή το κλέβουμε και εμείς οι ίδιοι. Κλέβουμε την τσέπη μας και σπαταλάμε την κληρονομιά μας, λησμονώντας ότι εμείς είμαστε εκείνοι από τους οποίους θα λείψουν, όταν και όσα χρειαστούν. Όλοι ρωτάμε «τι θα δώσει ο πρωθυπουργός;» Ή απευθυνόμαστε στους υποψήφιους διαχειριστές λέγοντας: «Εσείς τι θα μας δώσετε;» Και λησμονούμε πάλι ότι όλα όσα μας δίνουν είναι απ’ την τσέπη μας και όχι από τη δική τους.
Οι νόμοι υπάρχουν, η δημοκρατία λειτουργεί. Φτάσαμε στο αδιέξοδο επειδή κοιτάζαμε αλλού, επειδή κάναμε τα στραβά μάτια.
Ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε σωστά τον καθρέφτη, να κάνουμε τις μανούβρες που πρέπει και να βγούμε από το αδιέξοδο, ακόμα κι αν χρειάζεται να σπρώξουμε το αυτοκίνητο με τα χέρια.
Θανάσης Μπαλαμότης

Κανόνας είναι να μην βάζετε αναρτήσεις που αφορούν, κόμματα, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

7 σχόλια:

Idea Studio είπε...

"Οι νόμοι υπάρχουν, η δημοκρατία λειτουργεί." Μακάρι να το συνειδητοποιήσουμε...

Εκάτη είπε...

Έτσι είναι. Ίσως η εκστρατεία που θα έπρεπε ο καθένας μας να ξεκινήσει είναι αυτή. Να συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ότι το κράτος είμαστε εμείς και επιλέγουμε τους διαχειριστές των υποθέσεων του οίκου μας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και κάθε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να επιλέγουμε με σύνεση αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν την γνώση και τον χρόνο τους για να ασχοληθούν με τα πράγματα που εμείς τους εκχωρούμε. Και βέβαια είναι αυτονόητο ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε την ενημέρωση των όσων μέτρων σκέπτονται να πάρουν για το δικό μας καλό και εφόσον δεν συμφωνούμε να τα κλείνουν στο χρονοντούλαπό τους.
Όμως... Θα πρέπει να σκεπτόμαστε το κάθε μέτρο με γνώμονα όχι μόνο το καλό του οίκου" μας για σήμερα ή για τα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια...
Γιατί απλοί ενοικιαστές είμαστε... Και πρέπει να διατηρήσουμε τον τόπο και για τις επόμενες γενιές. Για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας, για τα δισέγγονά μας κ.ο.κ. Κι όταν χρησιμοποιώ το "μας" εννοώ όλες τις γενιές όλων των ελλήνων, όλων των ανθρώπων και όλων των όντων αυτού του πλανήτη.

Theodosia είπε...

Να σπρώξουμε το αυτοκίνητο με τα χέρια.
Νομιζω ότι σ`αυτη την φράση περικλείεται όλο το νόημα.
Κι εγω που ειμαι παντα αντιδραση ειμαι προθυμη να το σπρωξω.

Ανατολική Ακτή Αττικής είπε...

@Idea Studio
χρειάζεται πιο συνειδητή προσπάθεια για να το πετύχουμε!

Ανατολική Ακτή Αττικής είπε...

@ Εκάτη
"...απλοί ενοικιαστές είμαστε... Και πρέπει να διατηρήσουμε τον τόπο και για τις επόμενες γενιές."
Πόσο σωστό!

Ανατολική Ακτή Αττικής είπε...

@ Theodosia
Από ότι φέρνεται δεν είσαι μόνο αντιδραστική' αλλά και αγωνίστρια! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, ο καθένας από το μετερίζι του!

marianaonice είπε...

Και λησμονούμε πάλι ότι όλα όσα μας δίνουν είναι απ’ την τσέπη μας και όχι από τη δική τους...

Έχουμε χρέος στα παιδιά μας να σπρώξουμε και με τα χέρια μας την κατάσταση να πάρει μπροστά...
Όλοι μαζί ενωμένοι!