Χαίρομαι να διαβάζω τέτοια άρθρα. Να λοιπόν ένας ανοικτόμυαλος άνθρωπος, με δίψα για γνώση, που ξεπέρασε τα όποια εμπόδια της ηλικίας, και μπόρεσε μόνος να μυηθεί στον "κόσμο του διαδικτύου"... Δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά με κρίση επιλέγει πως θα διαθέσει το χρόνο του..
Σε λίγα χρόνια από σήμερα, όλα αυτά που περιγράφει ο υπέροχος αυτός κύριος, θα είναι η καθημερινότητα για την πλειονότητα του πληθυσμού.. Μια κοινωνία με ευρύτερη πρόσβαση στην γνώση.. με πιο ανοικτά μυαλά και ορθότερη σκέψη! Άντε, αμήν και πότε!!
Αναδημοσίευση μέρους άρθρου από: ΤΑ ΝΕΑ, του Μάνου Χαραλαμπάκη
Χειρίζεται το Ίντερνετ σχεδόν με την ίδια άνεση που το χειρίζεται ένας σημερινός 18άρης.
Κάθε πρωί μπαίνει και διαβάζει τις ελληνικές εφημερίδες αλλά και αρκετές ξένες, όπως τη γαλλική «Le Μonde» ή την ιταλική «Corriere della Sera». Ψάχνει μετά μανίας στο Google θέματα που τον ενδιαφέρουν, σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία ή τη χημεία- ήταν χημικός πριν από χρόνια. Αναζητά τα αγαπημένα του μουσικά κομμάτια επίσης στο Διαδίκτυο και τα απολαμβάνει από τον υπολογιστή. Και βέβαια επικοινωνεί μέσω mail με τους δύο γιους του που ζουν στο εξωτερικό.
Ο κ. Πανταζής Σταύρου είναι 90 ετών. Και έχει καταφέρει να ανατρέψει τον μύθο ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν τα καταφέρνουν με τις νέες τεχνολογίες και ειδικά με το Ίντερνετ.
«Πώς ασχολήθηκα; Με ενδιαφέρει καθετί καινούργιο», απαντά με χαρακτηριστική άνεση για την ενασχόλησή του με τον κόσμο του Διαδικτύου. Με την ίδια άνεση περιγράφει στα «ΝΕΑ», καθισμένος μπροστά από τον υπολογιστή του, την καθημερινότητά του στο Ίντερνετ.
«Ψάχνοντας πληροφορίες για την Ιστορία ή τη λαογραφία ξεκινάω την αναζήτησή μου από το Google». Ο ενθουσιασμός του είναι μεγάλος όταν ανακαλύπτει πόσο μεγάλη πηγή πληροφόρησης για το παρελθόν αποτελεί το Διαδίκτυο.
Τις προάλλες, λέει, διάβασε κάπου ότι ένας Βρετανός αντισυνταγματάρχης και περιηγητής, ο Γουίλιαμ Μάρτιν Λικ, είχε περάσει από το χωριό του, το Βυζίκι Αρκαδίας, το 1805.
«Είχε γράψει ένα βιβλίο για την επίσκεψή του. Το πληκτρολόγησα στο Ίντερνετ. Το βρήκα -ήταν τρεις τόμοι- και το μετέφρασα στα ελληνικά». Μάλιστα έγραψε ένα κείμενο σχετικά με αυτό και το έστειλε στο τριμηνιαίο περιοδικό του χωριού του. Φυσικά το έγραψε στο Word και το έστειλε ηλεκτρονικά «με mail βολεύει και τον τυπογράφο άλλωστε, οι υπόλοιποι στέλνουν τα κείμενά τους χειρόγραφα», λέει με χαμόγελο.
Οι σκεπτικιστές
Ο 90χρονος κ. Πανταζής Σταύρου δεν ήταν ποτέ αρνητής του Ίντερνετ. Άνθρωποι της ηλικίας του όμως αλλά και μικρότεροι του, αποτελούν μεγάλη μερίδα των σκεπτικιστών του Διαδικτύου. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο στη χώρα μας έχουν αρχίσει να κάνουν στροφή 180 μοιρών: πλέον το εμπιστεύονται διότι διαπιστώνουν ότι το Ίντερνετ αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες και ένα σημαντικό μέσο πληροφόρησης
Αυτό προκύπτει και από την πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Περίπου 8 στις 10 μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν υπολογιστές έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ (83%). Ποσοστό αυξημένο αρκετά σε σύγκριση με το 2005 (75%). Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις - που απασχολούν δηλαδή πάνω από 10 εργαζομένους- η διείσδυση του Ίντερνετ είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σχεδόν το 98% έχει Ίντερνετ.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του 90χρονου συνταξιούχου χημικού αποδεικνύει πάντως πως ούτε μεγάλες ικανότητες χρειάζεται κανείς για να μπει στο Ίντερνετ ούτε περιέχει άχρηστες πληροφορίες, ώστε να το αγνοεί και να αδιαφορεί.
«Μαθήματα δεν έκανα πουθενά. Πήρα βιβλία για το Ίντερνετ- τα οποία μελετάω ακόμα. Με βοήθησε κι ο γαμπρός μου στην αρχή και πλέον και ο 13χρονος εγγονός μου», λέει ο κ. Σταύρου.
Πώς όμως αποφάσισε να ασχοληθεί; Εργαζόταν ως χημικός σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία έως το 1987. Υπολογιστές υπήρχαν τότε στο εργασιακό του περιβάλλον και όπως λέει είχε μία πρώτη μικρή εξοικείωση. Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε τον δικό του υπολογιστή στο σπίτι. Κι όταν το Ίντερνετ άρχισε δειλά δειλά να μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων, μπήκε και στη δική του.
Τι λέει όμως σήμερα σε όσους διστάζουν να μπουν στο Διαδίκτυο φοβούμενοι ότι αποτελεί ένα μέσο αποξένωσης;
«Τι μας αποξενώνει; Μόνο αν ασχολείται κανείς αποκλειστικά και συνέχεια μ΄ αυτό αποξενώνεται. Είναι ένα παράθυρο για ολόκληρο τον κόσμο», απαντάει.
Το αποδεικνύει άλλωστε και η τακτική επικοινωνία που έχει με τους δύο γιους του που ζουν στη Γαλλία.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ η αύξηση που κατέγραψε η έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις Ίντερνετ στα σπίτια. Το 2007 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά είχαν σύνδεση στο Ίντερνετ (30,2%). Πλέον 4 στους 10 είναι συνδεδεμένοι (39,4%). Η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2005: τότε μόλις 2 στα 10 νοικοκυριά (24,2%) είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Γιατί δεν μπαίνουν
Η έρευνα έδειξε επίσης και για ποιους λόγους τα έξι στα δέκα νοικοκυριά επιμένουν να μένουν έξω από τον κόσμο του Ίντερνετ. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ από το σπίτι 28% απάντησαν επειδή θεωρούν το Διαδίκτυο επιζήμιο και 27% επειδή έχουν έλλειψη ικανοτήτων και δεξιοτήτων για να το χειριστούν.
Roadartist
8 σχόλια:
Mπράβο του!
Είναι υπέροχος!
Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι...
Χαιρετώ σας
Ααα πολύ ωραίος!!
Μπράβο roadartist μου, που μας τον γνώρισες!
Κι εγώ στα 90 μου θα σερφάρω απτόητη!
χαχαχα!!!
Υ.Γ. Σου μεγάλωσα λίγο τα γραμματάκια για να διαβάζονται ευκολότερα.
Καλό βράδυ!
έχουν έλλειψη ικανοτήτων και δεξιοτήτων για να το χειριστούν.?
ας παρουν δύναμη απο τον παππού
@ D.Angel : Πραγματικά υπέροχος! Και για την ηλικία και για το πως διαχειρίζεται το διαδίκτυο και το χρόνο του! μακάρι δε λες τιποτα!
@ marianaonice : Καλημέρα Μαριάννα μου, ήθελα να το αναρτήσω στο δικό μου blog αλλά τελευταία στιγμή το έβαλα εδώ..γιατί είναι σχετικό με το διαδίκτυο. Καλά έκανες και μεγάλωσες τα fonts, έχω ένα θέμα με αυτό όντως.. :)
Γιατί να μη σερφάρουμε και τότε?? Εννοείται! :)
@ Aνεμος : Έλλειψη ικανοτήτων και ...φόβο! Δηλαδή αν είναι δυνατόν.. Μερικές φορές πραγματικά νιώθω ότι ζούμε σε μεσαιωνική χώρα! Αντε να δουμε πότε θα ξυπνήσουμε..
Καταπληκτικός! Είναι και ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.
Παράδειγμα είναι και όχι μόνο για τους υπερήλικες
Καλημέρα!
@ Margo : Έτσι πραγματικά είναι margo! Μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη πανεπ. έρευνα, η χρήση του διαδικτύου (όπως την κάνει ο κύριος) βοηθάει τους χρήστες να γίνουν εξυπνότεροι! Παράδειγμα είναι για πολλούς!
Δημοσίευση σχολίου