2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Πως ο Κοντονής «επαναφέρει τον τρομονόμο του Μητσοτάκη»



Από το λογαριασμό του δικηγόρου θανάση Καμπαγιάννη στο Facebook
Έπεσε στην αντίληψή μου σχόλιο της Μαρίας Γιαννακάκη, όπου η τροποποίηση των άρθρων 187 και 187 Α εμφανίζεται ως “διατάξεις που αφορούν τη στρατολόγηση τρομοκρατών”. Πρόκειται για σοφιστεία, αν δεν πρόκειται για άγνοια. Και εξηγούμαι.
Οι προτεινόμενες διατάξεις 2α στο 187 (εγκληματική) και 3α στο 187Α (τρομοκρατική) αφορούν ξεκάθαρα δημόσιες παρεμβάσεις: δεν πρόκειται δηλαδή για πράξεις ηθικής αυτουργίας, αλλά για “δημόσιο λόγο που διεγείρει”. Η ποινικοποίηση του “δημόσιου λόγου που διεγείρει” δίπλα στη “συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση” ή σε “τρομοκρατική οργάνωση” είναι απόλυτα φρονηματική. Κι αυτό γιατί ήδη η ποινικοποίηση των οργανώσεων των άρθρων 187 και 187 Α αφορά επιδίωξη τέλεσης κακουργηματικών πράξεων (“επιδιώκουν την τέλεση”). Οπότε με την προτεινόμενη διάταξη ποινικοποιείται δημόσιος λόγος που διεγείρει στη συγκρότηση οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων. Η απόσταση από το ποινικό δίκαιο της πράξης δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.


Αντί δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας, αντικαθιστώντας τουλάχιστον την “επιδίωξη τέλεσης κακουργηματικών πράξεων” με την “τέλεση κακουργηματικών πράξεων” (δεν μιλάμε για κατάργηση που έλεγε παλιότερα το Τμήμα Δικαιωμάτων, αλλά για μεταρρύθμιση), έρχεται ο Κοντονής και ποινικοποιεί την “με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση ή διέγερση σε συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση”. Στην ουσία δηλαδή ακυρώνει την διάταξη που είχε μπει ως ασφαλιστική δικλείδα στον νόμο Σταθόπουλου που υπάρχει ακόμα και αναφέρει ότι “η απλή ψυχική συνέργεια στα εγκλήματα της συγκρότησης και της συμμετοχής… δεν τιμωρείται” (α.187 παρ. 6). Το νομοτυπικό τσίρκο της προτεινόμενης διάταξης έγκειται περαιτέρω στο ότι θα υπάρχει ΚΑΙ η ποινικοποίηση της “διέγερσης” ΚΑΙ η ρητή μη-ποινικοποίηση της “ψυχικής συνδρομής”!
Η νέα διάταξη εμφανίζεται από τη Γιαννακάκη οτι αυξάνει το αξιόποινο για “τρεις μήνες”: η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στην προτεινόμενη διάταξη (“τουλάχιστον έξι μηνών”) και στην ισχύουσα (άρθρο 186 “τουλάχιστον τριών μηνών”).
Πρόκειται για ελαφρά λαθροχειρία: η σύγκριση της ποινικοποίησης της διέγερσης θα πρέπει να γίνεται με το άρθρο 184 που προβλέπει φυλάκιση “μέχρι τριών ετών”: στην πραγματικότητα η νέα προτεινόμενη διάταξη επεκτείνει τη δυνατότητα φυλάκισης σε άλλα ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, φτάνοντας στα πέντε. Δεν είναι δηλαδή μικρό πράγμα.
Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναφέρει τον τρομονόμο Μητσοτάκη του 1990 με τον οποίο πήγαν φυλακή οι εκδότες (Φυντανίδης και λοιποί) που δημοσίευσαν τις προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και όταν οι πολιτικές συνθήκες επέτρεψαν την ψήφιση της πρώτης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας (2001), υπήρξε ρητή μη ποινικοποίηση της ψυχικής συνέργειας.
Η κυβέρνηση της Αριστερας σπάει δηλαδή και εδώ όλες τις κόκκινες γραμμές. Μόνο που πρόκειται για τις κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς. Και γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε να μην περάσει ο νέος τρομονόμος Κοντονή.
GoPetition Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: