Στην διάθεση των "κορακιών" ή αλλιώς vulture funds τίθενται πλέον οι ζωές των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της "για να εξυγιανθούν τα προβληματικά δάνεια θα πρέπει να δοθούν είτε να δοθεί η διαχείρισή τους σε εξειδικευμένες εταιρείες".
Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια των Ελλήνων,όσα βρίσκονται υπό καθεστώς δανείου
(αλλά και όσοι χρωστούν ΕΝΦΙΑ, ή φόρους εισοδήματος δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι στο μέλλον δεν θα αναγκαστεί το Δημόσιο να παραδώσει τα χρέη τους στους "πειρατές")
θα περιέλθουν επί της ουσίας τα χαρτοφυλάκια των funds, και οι επιχειρήσεις θα τελούν υπό καθεστώς ξένης κυριαρχίας.
«Η εξυγίανση χαρτοφυλακίων προβληµατικών δανείων συνδέεται µε τη δραστηριοποίηση εξειδικευµένων εταιριών που είτε κατέχουν (Asset Management Companies – AMC)
είτε απλώς διαχειρίζονται προβληµατικά δάνεια (Servicing Companies).
Κατά το παρελθόν πολλές χώρες που κλήθηκαν να αντιµετωπίσουν αντίστοιχο πρόβληµα µε το ελληνικό όσον αφορά το υψηλό ποσοστό µη εξυπηρετούµενων δανείων
(π.χ. η Σουηδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κορέα, η Ταϊλάνδη, αλλά και πιο πρόσφατα η Ιρλανδία, µε την περίπτωση της ΝΑΜΑ, και η Ισπανία, µε την περίπτωση της SAREB)
προέκριναν τη λύση δηµιουργίας AMC. Άλλες χώρες (για παράδειγµα η Ρουµανία) προτίµησαν να δηµιουργήσουν θεσµικό πλαίσιο για τη λειτουργία servicing companies»
Στην Ελλάδα υπάρχει διασπορά των «κόκκινων» δανείων και όχι συγκέντρωση τους σε συγκεκριμένους κλάδους,και η Τράπεζα της Ελλάδας προκρίνει την λύση ότι η Πολιτεία πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δηµιουργία "µιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς µη εξυπηρετούµενων δανείων", τουτέστιν funds... καλωσήρθατε.
Το ερώτημα αμέσως που προκύτπει είναι: Αυτά τα funds θα είναι ασύδοτα
; Μάλλον ναι κι ο λόγος είναι ότι έτσι έπραξαν πάντα στο παρελθόν σε χώρες που τελούσαν υπό καθεστώς οικονομικής κατοχής, και όπου οι δανειστές έκαναν παραγωγή Δικαίου
(όριζαν την εγχώρια νομοθεσία), αλλά και επειδή η ΤτΕ αναφέρει την ανάγκη θέσπισης των αναγκαίων προϋποθέσεων για την απόκτηση άδειας, και ότι θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι εταιρίες που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά δανείων θα υπόκεινται σε κανόνες όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή όπως αυτοί που διέπουν και τις τράπεζες, συµπεριλαµβανοµένου και του Κώδικα ∆εοντολογίας, αλλά αποφεύγει όμως να προχωρήσει πέρα από τις διαπιστώσεις και να ορίσει η ίδια ποιο θα πρέπει να είναι το πλαίσιο κανόνων λειτουργίας. Ίσως γιατί δεν θα οριστεί εδώ αλλά κάπου αλλού... πολύ μακριά από εδώ.
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου