2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Ρακοσυλλέκτες, Δεκέμβριος 2015


Η φωτογραφία "συλλέχθηκε" από εδώ:
https://i.ytimg.com/vi/CCcm1RURHkw/maxresdefault.jpg



Δεν θα τους αναγνωρίσεις. Δύσκολα θ’ αναγνωρίσεις πως κι εσένα σε θέλουν να  είσαι ένας από αυτούς. Σκουπιδέμπορας, ρακοσυλλέκτης ή… σκουπίδι.

Ταξινομημένοι όλοι ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες τροφοδοτούν τους Μεγάλους Δορυφόρους με τις πληροφορίες των κριτηρίων κατάταξης. Ψάξε πού σε έχουν ν’ ανήκεις.

Χωματερή.


Χαράματα, πριν το θερμόμετρο ευνοήσει τις δυσοσμίες του κόσμου, οι προϊστάμενοι δίνουν το σύνθημα. Οι ημιαπασχολούμενοι (εργάτες ή εργαζόμενοι έχουν εκλείψει) πιάνουν –όχι δουλειά- σκληρή απασχόληση. Ταξινομούν τα όμοια με τα όμοια, ψεκάζουν με αρωματικό ανεξίτηλης βανίλιας τα ιλιγγιωδώς παραγόμενα σκουπίδια. Τα συσκευάζουν σε ανακυκλώσιμα πακέτα από λευκασμένο χημικό πολτό. Ανθυγιεινή δουλειά σε έναν ανθυγιεινό κόσμο. Χωρίς επίδομα, προοπτική κι αξιοπρέπεια. Μολυσμένοι από τον ιό της ανθεκτικότητας στις εξαντλητικές απαιτήσεις των προϊσταμένων. Πιο αναλώσιμοι από τα αναλώσιμα, πιο ανώνυμοι από τα ανώνυμα προϊόντα μαζικής παραγωγής, πιο υπάκουοι από τα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια που υπόσχεται ο ανύπαρκτος Άι Βασίλης των διαφημιστικών εταιριών. Τηλεκατευθυνοποιήθηκε ο ανυπότακτος νους. Όλοι ψάχνουν στους επισημασμένους κάδους σκουπιδιών για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία – πτωχά τω πνεύματι ανθρωπάκια: πρωινάδικα, μεσημεριανά τηλεθεάματα, πολυκαταστήματα υψηλής τεχνολογίας, προωθήσεις χαμηλής νοημοσύνης, οθόνες υψηλής ευκρίνειας – μην αποδράσει ο νους από τις  παρωπίδες και δει λίγο πραγματικό ουρανό.

Χωματερή.
Μεσημέρι. Μεταμόρφωση. Bazzar πολυτελείας. Οι ακριβοπληρωμένοι μάνατζερ και ψυχολόγοι δικαιώνουν το μισθό τους. Ανακάλυψαν όλους τους τρόπους δελεαστικής προώθησης του Μεγάλου Τίποτα. Οι πόρτες ανοίγουν. Οι ρακοσυλλέκτες ορμούν.  Ιδρωμένα πέλματα και παλάμες, μάτια γουρλωμένα. Βήμα ταχύ να προλάβει η πλαστή επιθυμία να διασχίσει ολόκληρη την αγορά όπου τα εκθέματα προς πώληση, συλλογή, παραπλάνηση γοητευτικά προωθούν τον εαυτό τους. Σκουπίδια που λικνίζονται αισθησιακά πάνω στους πάγκους, στα ράφια, φορώντας επώνυμες ετικέτες που κολλήθηκαν πάνω τους με το σάλιο ενός γυμνοσάλιαγκα που γλείφει τον κόσμο όλο για να αναρριχηθεί στην κορυφή των επιτυχημένων Α.Ε.  

«Περάστε κόσμε».

Με διαφημιστική χρυσόσκονη εντυπωσιάζουν το μάτι, τυφλώνουν το νου και οι ρακοσυλλέκτες πληρώνουν  όσο όσο, ξεμένοντας από αξιοπρέπεια, για ν’ αποκτήσουν το Μεγάλο Τίποτα τυλιγμένο στο περιτύλιγμα του Περιττού.

Περιττοί αριθμοί. 1,3,5,7,9,11…

Όλοι μονοί, αξιοθρήνητοι και μόνοι.

Στο άδειο δωμάτιο μιας λιπόθυμης ζωής ανοίγουν τα δώρα. Ανεκπλήρωτο κενό κι άδεια χέρια. Παγωμένα. Στις θερμοκρασίες θερμοκηπίου, κάνει πολύ κρύο εντός. Το κρύο ακρωτηριάζει. Κομμένα, όχι γάντια, δάχτυλα.Στο μισό του μήκους τους. Αρκετά δώσαμε. Αρκετά  πήραμε. Κομμένα δάχτυλα πια. Θα φυτρώσουν ξανά όταν θ’ αρχίσουμε να φτιάχνουμε. Αρκετά δώσαμε. Αρκετά  πήραμε. Ανάπηρες δοσοληψίες υποτακτικού χαρακτήρα κάτω από την ηχώ μιας προστακτικής: «Πάρε! Δώσε!».
Τα μεγάφωνα τραγουδούν νανουρίσματα. Υπνωτίζουν τον κόσμο που έχει τόση ανάγκη ν’ αποκοιμιέται, να ξεχνά πως τον θέλουν να είναι ένας από αυτούς: Σκουπιδέμπορας, ρακοσυλλέκτης ή… σκουπίδι.






2 σχόλια:

Aνεμος είπε...

Περάστε κόσμε».

Με διαφημιστική χρυσόσκονη εντυπωσιάζουν το μάτι, τυφλώνουν το νου και οι ρακοσυλλέκτες πληρώνουν όσο όσο, ξεμένοντας από αξιοπρέπεια, για ν’ αποκτήσουν το Μεγάλο Τίποτα τυλιγμένο στο περιτύλιγμα του Περιττού.

Μιχάλης Κ είπε...

«Σκουπίδια» σκέτο. Οι σκουπιδέμποροι και οι ρακοσυλλέκτες ανήκουν στην ανώτερη Νέα (κοινωνική) Τάξη.