2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Η κυρία Έλεν και το μυστικό της πάνε στον Κολωνό


Ο μονόλογος της Ελένης Ζιώγα «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη αναβιώνει για λίγες μόνο παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ από 22 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2014.
Σε αυτό το εγχείρημα θεατρικής συγγραφής, η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται μια αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της.
Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του σημαντικού μας -θεατρικού κυρίως- Νεοέλληνα συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα «Όπως τα κούρντισες, Θέ’ μου» (1993), ένα έργο που γράφτηκε από κείνον με σκοπό κυρίως να διαχειριστεί την απώλεια της μητέρας του και να καλύψει το κενό που άφησε μετά το θάνατό της.
Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο και του Βασίλη Ζιώγα, η κόρη του Ελένη Ζιώγα -αποτίοντας το δικό της φόρο τιμής σ’ εκείνον- ζωντανεύει στη σκηνή μνήμες από τη ζωή της γιαγιάς και του πατέρα της με ένα κείμενο που έγραψε η ίδια, σταχυολογώντας στοιχεία από το μυθιστόρημα του πατέρα της και προσθέτοντας τη δική της οπτική στην οικογενειακή ιστορία.
Πρόκειται για ένα μονόλογο που κρατάει μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και το θεατρικό στοιχείο. Ένας μονόλογος δοσμένος με χιούμορ, που συγκινεί τελικά, γεφυρώνοντας ένα χάσμα γενεών μέσα από την απώλεια.«Όπως τα κούρντισες Θε’ μου»…

Το 1914, λίγο μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, γεννιέται στην πόλη η Ελένη, μητέρα του συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα. Η Ελένη, ως παιδί αγνώστου πατρός και προτού ακόμα καταλάβει τη ζωή, καταλήγει στη βρεφοδόχο κι από κει σε θετούς γονείς, που τη μεγαλώνουν χωρίς αγάπη.
Από τα 15 της, που την παντρεύουν αναγκαστικά με έναν πολύ μεγαλύτερό της και μέσα σε ένα αντίξοο για τη γυναίκα κοινωνικό περιβάλλον, το θεληματικό κορίτσι απ' τα Γιάννενα παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, ακόμα κι αν έπρεπε διαρκώς να συγκρούεται με το κατεστημένο και να παλεύει τον άνισο αγώνα για την ελευθερία.
Έτσι, σε μια αλληλουχία συγκυριών και επιλογών, μέσα από έρωτες, πάθη, πληγές και ελπίδες, βιώνει ένα μυθιστορηματικό ταξίδι ζωής, που περνάει απ' τα βουνά της Ηπείρου και την Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνεχίζεται μετά την Απελευθέρωση στο Παρίσι και καταλήγει στην Αθήνα του 1988 όπου αφήνει και την τελευταία της πνοή.
Την «κυρία Έλεν», όπως της άρεσε να την αποκαλούν οι πελάτισσες του Ινστιτούτου Αισθητικής, που διηύθυνε από τη δεκαετία του ’60 στην οδό Ερμού, τη συναντάμε ακριβώς εκείνη τη στιγμή της εξόδου προς το επέκεινα... Να κάνει τον τελευταίο της απολογισμό, κοιτάζοντας για πρώτη φορά τον εαυτό της με ειλικρίνεια και τόλμη. Να καταδύεται στα βάθη της ψυχής της ανασύροντας μνήμες, μυρωδιές, χαρές και πίκρες, σωστά και λάθη. Να εξομολογείται την ιδιαίτερη και αντιφατική σχέση της με το χαρισματικό γιο της, που, η ίδια, μέχρι να δει να δημοσιεύονται κριτικές για το έργο του, ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει σαν καλλιτέχνη.
Αλλά κυρίως να έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το μεγάλο της μυστικό.
Το μεγάλο αμάρτημα, που για πρώτη φορά ομολογεί στον εαυτό της και στον κόσμο και για το οποίο πρέπει να αναζητήσει την εξιλέωση...
Ένα μυστικό που μαθεύτηκε τυχαία και στην πραγματική ζωή από τον Βασίλη Ζιώγα δύο χρόνια μετά το θάνατό της και τον οδήγησε να γράψει το μυθιστόρημά του «Όπως τα κούρντισες Θε’ μου»…
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο  . Την παράσταση επενδύει με μουσική η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου.
Η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται την αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κωνσταντινίδης
Παίζει η Ελένη Ζιώγα
Εμφανίζεται η Μυρτώ Καρέκου


Πληροφορίες

Το μυστικό της κυρίας Έλεν
της Ελένης Ζιώγα
Πρώτη παράσταση: Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 19:15 και Κυριακή στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12,00€
Φοιτητικό και ανέργων: 8,00€
Διάρκεια: 55’
Χώρος: Κεντρική Σκηνή
Επί Κολωνώ
www.epikolono.gr
e-mail: xkolono@otenet.gr
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94
Κολωνός - Αθήνα
Στάση Μεταξουργείο
Αγορά εισιτηρίων - τηλεφωνικές κρατήσεις:
Στο ταμείο του θεάτρου Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94
Τηλέφωνο: 210-5138067
Προαγορά εισιτηρίων μέσω internet: www.epikolono.gr
GoPetition Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: