Είναι ένα κοινό μυστικό, γνωστό στους ισχυρούς κύκλους της εξουσίας στη χώρα μας. Ουδείς, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει αποτολμήσει να αποκαλύψει το παρασκήνιο και τους πρωταγωνιστές ενός ισχυρότατου και, φυσικά, δυσώδους παραδικαστικού κυκλώματος, η δράση του οποίου κατευθύνεται από ανθρώπους που βρίσκονται στην καρδιά της δικομματικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα δομημένο σύστημα, που κινείται έξω από κάθε νομιμότητα και με άθλιες μεθοδεύσεις προσπαθεί να προδιαγράψει δικαστικές αποφάσεις, να «καθαρίσει» ποινικές διώξεις και να εξαφανίσει δικογραφίες, πάντοτε με σημαντικά ανταλλάγματα, «πουλώντας» υπηρεσίες σε επιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφους.

ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Εγκέφαλος και ιθύνων νους του κυκλώματος, που άρχισε να δρα το 2010, εμφανίζεται ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος διαχρονικά διατηρεί στενές σχέσεις με συγκεκριμένα κλιμάκια της Ελληνικής Δικαιοσύνης. «Αν θες να καθαρίσεις, πήγαινε σε αυτόν τον κύριο…», είναι η φράση που ακούγεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση την τελευταία διετία στον προθάλαμο ισχυρών παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Ο συγκεκριμένος «κύριος», παρά το γεγονός ότι του έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά νευραλγική θέση στην κυβέρνηση, δεν δείχνει να φοβάται. Αντιθέτως, διαφημίζει με τρόπο προκλητικό και απροκάλυπτο τις… υπηρεσίες του, συνεχίζοντας με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση τη δράση του.

Η διαδρομή που ακολουθείται είναι πλέον κοινό μυστικό για τους μυημένους. Ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στο γραφείο του υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, εξιστορεί την όποια εμπλοκή έχει με τη Δικαιοσύνη και από κει και πέρα ακολουθείται μια σχεδόν πανομοιότυπη διαδικασία: Μέσα σε ελάχιστη ώρα, επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο ο συνεταίρος του κυβερνητικού αξιωματούχου, πασίγνωστος δικηγόρος των Αθηνών, και ζητά αμέσως ραντεβού, προκειμένου να διευκρινιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η «συμφωνία».


ΝΑ «ΜΙΛΗΘΟΥΝ». Στις συναντήσεις που οργανώνει ο δικηγόρος-συνεταίρος, από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκινά να απαριθμεί ονόματα δικαστών που, όπως διατείνεται, μπορούν να «μιληθούν». Ο ίδιος, μάλιστα, θέλοντας να δείξει τον βαθμό στον οποίο «χειραγωγεί» το σύστημα, αφήνει κατά τη διάρκεια της συνομιλίας να εννοηθεί ότι, έχοντας τις πλάτες του υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, δικηγόρου επίσης στο επάγγελμα, μπορεί ακόμη και να επιλέξει τη σύνθεση της έδρας.

Το «deal» είναι πάντα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο. Μια προκαταβολή με το «καλημέρα» και στο τέλος της διαδρομής ένα υψηλό τίμημα, που τις περισσότερες φορές έχει προσυμφωνηθεί. Το σύστημα είναι καλά οργανωμένο, αλλά πλέον έχει αρχίσει να γίνεται «talk of the town». Δεν είναι τυχαίο ότι, το τελευταίο διάστημα, στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν ολοένα και περισσότερες καταγγελίες που αφορούν τη δράση του περίεργου αυτού παραδικαστικού κυκλώματος, με έδρα το ίδιο το Μαξίμου.

Κάποιοι μάλιστα αφήνουν να διαρρέει ότι ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έχει αρχίσει να ανησυχεί με τις πληροφορίες που περιέρχονται εις γνώσιν του, τόσο από δικαστικούς κύκλους, όσο και από επιχειρηματίες που έχουν… τυλιχθεί στα πλοκάμια του δικηγόρου-υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους και του πασίγνωστου δικηγόρου-συνεργάτη του.

Πέραν των παρεμβάσεων που υπόσχεται σε επίπεδο δικαστικών λειτουργών, το «κύκλωμα», αφού εξετάσει τα στοιχεία της δικογραφίας, προσπαθεί να προεξοφλήσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η ομάδα που αναλαμβάνει τη δικαστική παρέμβαση, από τη στιγμή που εντοπίσει ότι υπάρχει τρόπος να προκαθοριστεί η απόφαση των δικαστών, φροντίζει να φέρει στη Βουλή ακόμα και «φωτογραφικές» τροπολογίες ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, εν αγνοία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες θα καθορίσουν την τύχη των δικογραφιών που εκκρεμούν.

Με απλά λόγια, σε νομοσχέδια υπεράνω υποψίας προωθούνται τροπολογίες που σχετίζονται με υποθέσεις πελατών του περίεργου αυτού διδύμου. «Όταν στο πακέτο περιλαμβάνεται και τροπολογία, το τίμημα εκτινάσσεται», αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες.

Η σχετική πληροφορία, αλλά και οι ψίθυροι στους διαδρόμους των δικαστηρίων, έχουν φθάσει μέχρι τα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, με ανώτατους δικαστές να αντιδρούν εντονότατα στις περίεργες μεθοδεύσεις. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που οι δικαστικοί λειτουργοί εμφανίζονται εξοργισμένοι.

Ο βασικός έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ερήμην τους, άρχισε να κυκλοφορεί πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος και ο συνεταίρος του πασίγνωστος δικηγόρος αφήνουν υπονοούμενα ότι μέρος της αμοιβής που λαμβάνουν προορίζεται για μέλη του δικαστικού σώματος.

Σύγκρουση δικηγόρων του Μαξίμου

Στο περίεργο παραδικαστικό κύκλωμα, που δρα εντός της κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει εμφύλιος, που έχει να κάνει με τις διαφορετικές ατζέντες των δύο πασίγνωστων δικηγόρων, οι οποίοι όπου σταθούν κι όπου βρεθούν διαφημίζουν τη στενή σχέση που διατηρούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο ένας δικηγόρος «καρφώνει» τον άλλον και όλοι μαζί εκθέτουν τον επικεφαλής του Μεγάρου Μαξίμου και συνολικά την κυβέρνηση. Μάλιστα, για πρώτη φορά οι δικαστές δείχνουν να έχουν βγει (και δικαιολογημένα) από τα ρούχα τους, αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να διασύρονται από ένα άθλιο σύστημα, που, εκμεταλλευόμενο την πολιτική επιρροή του, επιδιώκει να αποκτήσει «περίεργα» ερείσματα και στη Δικαιοσύνη.

 Το Άγιον Ορος, οι δικαστές και ο κυβερνητικός αξιωματούχος

Το νέο παραδικαστικό κύκλωμα πολλές φορές επιλέγει το Άγιον Ορος για τις «μυστικές» συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις του, εκμεταλλευόμενο τις σχέσεις μερίδας δικαστών με τους αγιορείτες μοναχούς. Το κόλπο σε αυτή την περίπτωση είναι μεγαλοφυές: Διαθέτοντας εσωτερική πληροφόρηση, τα μέλη του κυκλώματος μόλις μαθαίνουν ότι ένας δικαστής, ο οποίος χειρίζεται μια υπόθεση, που τους ενδιαφέρει, επισκέπτεται το «περιβόλι της Παναγίας», φροντίζουν, ως εκ θαύματος, να εμφανίζονται στην ίδια μονή ως επισκέπτες, την ίδια ώρα και πολλές φορές στην ίδια τράπεζα. Το κόλπο ξεκινά από τη στιγμή που ο ηγούμενος κάνει τη γνωριμία. Από κει και πέρα, όλα γίνονται σχεδόν με έναν ιδιότυπο αυτοματισμό, μακριά από κινητά, κάμερες και ανεπιθύμητες «ακροάσεις» τρίτων. Όταν έρχεται η ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης, ο κυβερνητικός αξιωματούχος και εγκέφαλος του παραδικαστικού κυκλώματος τηλεφωνεί στον ηγούμενο, ζητώντας του να παρέμβει προκειμένου τα δύο «πνευματικά αδέρφια» να έχουν μια επικοινωνία. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, δικαστές που είχαν πέσει «θύματα» αυτής της ιδιότυπης απάτης φαίνεται πως δεν είχαν αντιληφθεί το κόλπο που είχε στηθεί στις πλάτες τους, υπό το προκάλυμμα της πίστης. Εσχάτως, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι, αφού αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ποιοι μοναχοί «έκαναν πλάτες» στον κυβερνητικό αξιωματούχο, αλλά και στον συνεργό του, πασίγνωστο δικηγόρο, ο οποίος διαφήμιζε σε επιχειρηματίες και εκδότες που είχαν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη τις διαπλεκόμενες σχέσεις του με ισχυρούς παράγοντες της Ευελπίδων και του μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

 Υ.Γ. 
Ας ξεκινήσει η έρευνα με το ποιές ακριβώς υποθέσεις χειρίστηκε την τελευταία τριετία ο εν λόγω πασίγνωστος δικηγόρος, και ποια ήταν η έκβαση αυτών.
Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
Κύριε Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης,
Η λύση του παζλ είναι πολύ εύκολη...Λύστε το παζλ...