2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η λογοκρισία του αντιφασισμού.


Την φασιστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής έχουν καταδικάσει με τον αυστηρότερο τρόπο όλα τα κόμματα της Βουλής αλλά και άλλοι φορείς και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Έτσι αφού ενώσω και εγώ την φωνή μου στην καταδίκη αυτού του απεχθούς εγκλήματος θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
Πρώτα από όλα θέλω να επισημάνω πως ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια και αρκετές εφημερίδες μέχρι την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έβλεπαν με ανοχή και κλιμακούμενη συμπάθεια τη Χρυσή Αυγή. Να αναφερθούμε π.χ. στη δήλωση του δημοσιογράφου του Σκάι Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι με μια «σοβαρή» Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να κυβερνήσει η Ν.Δ. Άλλος δημοσιογράφος του Σκάι ο Πορτοσάλτε συμβούλεψε πρόσφατα μέλος της Χρυσής Αυγής να ενεργούν έτσι ώστε «κανένας να μην μπορεί να τους πιάσει στο στόμα του». Ο Βύρωνας Πολύδωρας από τη μεριά της Ν.Δ. δεν απέκλεισε συνεργασία της Ν.Δ. με την Χρυσή Αυγή. Το Πρώτο Θέμα έχει δημοσιεύσει σειρά αβανταδόρικων άρθρων για τη Χρυσή Αυγή.


 ‘Όσο η δράση της ΧΑ περιοριζόταν στις βιαιοπραγίες κατά μεταναστών υπήρχε στο μιντιακό ορίζοντα της χώρας και από την κυβέρνηση των μνημονίων ένα κλίμα ανοχής  αν όχι ενθάρρυνσης του φασιστικού αυτού μορφώματος και των πρακτικών του. Με την εν ψυχρώ δολοφονία όμως Έλληνα τα όρια ξεπεράστηκαν σε βαθμό που η Ε.Ε. άρχισε να πιέζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, ενόψει και της Ελληνικής προεδρίας.
Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την γιγάντωση της Χρυσής Αυγής και για την ανοχή που μέχρι τώρα έδειχνε στη βία της.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ οι εφημερίδες και η τηλεόραση ανακαλύπτουν τώρα την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέα.
Σαν, αυτά τα κόμματα της κυβερνητικής εξουσίας, να εφαρμόζουν λιγότερη βία πάνω στους πολίτες της χώρας με την πολιτική τους και με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (ΜΑΤ) κάνοντας παράλληλα τα στραβά μάτια στην αποδεδειγμένη πλέον ύπαρξη θυλάκων της ΧΑ στην ΕΛΑΣ που τώρα μόλις  ανακαλύπτουν.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και στους θεσμούς.
Παρατηρώ όμως με ανησυχία ότι έχει εμφανιστεί ένα είδος ηθικού πανικού γύρω από αυτό το θέμα. Στη σπουδή όλων των αρθρογράφων, (ανεξάρτητα από την προηγούμενη τακτική  τους στην αντιμετώπιση του φασιστικού μορφώματος) να εμφανίσουν υπερβάλλοντα ζήλο στην καταδίκη του εγκλήματος και των ηθικών αυτουργών του κινδυνεύουν να διαπομπευτούν όλοι όσοι έχουν μια διαφορετική προσέγγιση και εκτίμηση για τα γεγονότα της δολοφονίας.
Στη σπουδή τους για πολιτική διαφοροποίηση από τα κόμματα και τα κυβερνητικά ΜΜΕ που υπέθαλψαν με την πολιτική τους το ρατσισμό και τη φασιστική ιδεολογία και πρακτική της ΧΑ ορισμένοι αρθρογράφοι και αναλυτές δείχνουν μία περίεργη έλλειψη ανεκτικότητας προς απόψεις και εκτιμήσεις που δεν συμφωνούν με τις δικές τους.
Ως παράδειγμα ενός επικίνδυνα αναδυόμενου δογματισμού που αγγίζει φτάνει τα όρια του ιδεολογικού εκφοβισμού αναφέρω την περίπτωση της αντιμετώπισης δύο έγκυρων και τεκμήριο αριστερών αρθρογράφων. Πρόκειται για δύο άρθρα των αριστερών δημοσιογράφων Γ. Δελαστίκ και Τ. Φωτόπουλου (χωρίς εγώ να συμμερίζομαι την άποψή τους). Οι δύο δημοσιογράφοι σε άρθρα τους, αφού καταδίκασαν με την πιο σκληρή γλώσσα την δολοφονία και τη βία της Χρυσής Αυγής χωρίς να απαλλάσσουν την οργάνωση από την ηθική αυτουργία για το έγκλημα, έκαναν την εκτίμηση ότι: «Ποιος ωφελείται πολιτικά από το έγκλημα;». Αυτός που ωφελείται δεν είναι πάντα ο ένοχος, γιατί ειδικά στην πολιτική οι συνέπειες μιας δολοφονίας μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές που υπολόγιζαν όσοι τη σχεδίασαν. Πάντως από πολιτική σκοπιά (το υπογραμμίζουμε, από πολιτική, όχι από αστυνομική σκοπιά, γιατί μπορεί να αποδειχθούν γεγονότα που ανατρέπουν τις πολιτικές εικασίες) πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι την εντολή δολοφονίας την έδωσαν ηγετικά στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος στο οποίο ανήκει ο δράστης, εκτός πια αν με κάτι τα εκβίαζαν άλλοι κύκλοι. (Από άρθρο του Δελαστίκ στην εφημερίδα ΠΡΙΝ).
Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Σχόλια  επί σχολίων καταδικάζουν μετά βδελυγμίας την εκτίμηση των δύο δημοσιογράφων και κοντεύουν να ζητήσουν   να καούνε οι δύο δημοσιογράφοι στην πυρά,  με αποτέλεσμα την απόλυση του Γ. Δελαστίκ από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Σα να μην έχουν οι αντιφασίστες αυτοί δημοσιογράφοι το δικαίωμα μιας διαφορετικής  προσέγγισης.
Επειδή εν πολλοίς όλη η αντίδραση από τις μνημονιακές δυνάμεις (κόμματα, τύπος, τηλεόραση) είναι άκρως υποκριτική, φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε μια απόπειρα λογοκρισίας της άλλης άποψης. Μία τάση μισαλλοδοξίας και  λογοκρισίας η οποία είναι πολύ επικίνδυνη. Το φαινόμενο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ντροπή για την χώρα μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα και αποφασιστικά και να εφαρμοσθεί στις βίαιες πράξεις τους αυστηρά ο νόμος. Ο άκρατος φανατισμός από την μεριά των αντιφασιστών δεν είναι καλός σύμβουλος.
GoPetition Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

3 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Δεν υπαρχουν αντι-φασιστες, φασιστες ειναι ολοι! Αλλωστε αυτο δεν ειναι φασισμος, να μην ανεχεσαι αποψη αλλη απο τη δικη σου;
Φασιστες ειναι απλα δεν γουσταρουν το φασισμο που στρεφεται εναντιον τους...

KOSTAS PAP είπε...

Δεν συμφωνώ μαζί σου BUTTERFLY. Υπάρχουν αντιφασίστες που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στην πάλη με τον φασισμό. Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής είναι αυστηρά καταδικαστέο από τους αντιφασίστες στην χώρα μας (και σε όλο τον κόσμο). Απλώς αυτό που θέλω να πω είναι πως η Χ.Α. πρέπει να αντιμετωπιστεί αυστηρά με τον νόμο, γιατί αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος θα τους κάνουν μάρτυρες στους ψηφοφόρους τους.

BUTTERFLY είπε...

Ναι, το ΟΛΟΙ ειναι πλεονασμος, για να το κανω πιο εντονο το χρησιμοποιησα, σαφως και δεν ειναι ολοι φασιστες. Ειναι πολλοι ομως ρε γαμωτο, πολλοι...