2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ.


Eleni Zioga C
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΖΙΩΓΑ


Ευλογημένη Μεσόγειος. Έναν καφέ ψήνεις μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο και παίρνει άλλη ουσία. Μπροστά σου απλώνεται το άπειρο του γαλάζιου, αυτό το ατέλειωτο σεντόνι που ενώνει τον ουρανό με τη θάλασσα, την ψυχή με το σώμα, το εδώ με το επέκεινα, τη ζωή με την αιωνιότητα. Ο καφές σκορπάει τα αρώματα καθώς πέφτει στο φλιτζάνι , το μικρό , τεράστιο φλιτζάνι της υπομονής, της παρηγοριάς και της απαντοχής . Δυο , τρεις, τέσσερις φουσκάλες και η γεύση σκάει εκρηκτικά στο στόμα , καθώς μπροστά στα μάτια σου ξεσπάει το σύμπαν μέσα στην αδιάσπαστη ενότητά του, μέσα στο μεγαλείο της χαράς του. Και ο καφές σου ,αυτός ο μικρός απλός ελληνικός καφές , παράδοση βυζαντινή από προπάτορες, γίνεται νέκταρ θεϊκό, βάλσαμο ιαματικό για τα πάθη τα ανθρώπινα, για τον στεναγμό που βγαίνει κάτι τέτοιες δίσεκτες εποχές από τα έγκατα των ψυχών εκατομμυρίων ανθρώπων , μέσα στις πόλεις που μας φυλακίζουν οι τοκογλύφοι , μέσα στην ύλη που φυλακιζόμαστε από μόνοι μας. 


Αυτό το απλό καφεδάκι με θέα το πέλαγος , που υμνήθηκε απ΄όλους τους ποιητές του κόσμου , γίνεται αληθινή παρηγοριά και για τα πάθη ακόμα των λαών απέναντι , στην άλλη όχθη της Μεσογείου, τη νότια, την Αφρικάνικη, αλλά κι ανατολικά την Ασιατική. Τυχαίο ότι βάλλονται οι φυλές της Μεσογείου; Καθόλου. Άλλωστε όλα εδώ συντελέστηκαν. Θεός και Άνθρωπος εδώ διασταυρώθηκαν και έκαναν ειρήνη για χάρη της Ομορφιάς . Πώς μπορεί να αντέξει το κακό κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί να καταπιεί την ήττα του; Κι όμως ξέρει πως δεν πρόκειται ποτέ να νικήσει. Γιατί ποτέ η ασχήμια δεν νίκησε την ομορφιά. Υπάρχει μέσα μας ένα πύρινο άστρο που καίει ακατάπαυστα. Αυτό το άστρο μας θυμίζει πάντοτε τη δύναμη της ομορφιάς. Που όσο κι αν την ξεχνάμε, όσο κι αν την αδικούμε, όσο κι αν την υποτιμούμε, εκείνη βασιλεύει πάντα στα κάστρα της ελπίδας. Αρκεί μια ανύποπτη στιγμή που θα μας βρει γαλήνιους, ελεύθερους από σκέψεις θανατερές και ψεύτικες , αρκεί μια γουλιά ελληνικού καφέ μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο της θάλασσας για να λάμψει ξανά μέσα μας το άστρο της αληθινής, ατέλειωτης, ζωντανής ελπίδας. Ναι. Καλά το είπε ο λογοτέχνης άγιος της Ρωσίας. « Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»
.
GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: