Κρίση των Ιμίων ονομάζεται συμβατικά μία έντονη αντιπαράθεση εδαφικής κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων.
πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος,
ΕΔΙΝΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ MEGA
ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ναύαρχο Χ. Λυμπέρη ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ
υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.
Η κρίση έδωσε αφορμή στο Τουρκικό κράτος να θέσει ζήτημα των Γκρίζων ζωνών, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.
Η κρίση επίσης κλόνισε την αξιοπιστία της νέας τότε ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, ειδικά όταν ο τελευταίος ευχαρίστησε δημόσια, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, τις ΗΠΑ
ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ!!ΤΟΥ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΚΛΑΙΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
ΕΚΤΟΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΗΓΕΣΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ!!!!!!!
Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο τουΕλληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Την θέση αυτή υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά πήρε άμεσα από τους πιλότους του ελικοπτέρου αρνητική απάντηση.[3] Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου