2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

οι τούρκοι μας διδάσκουν ελευθερία δικαιωμάτων (κι εμείς γελάμε)

Καληνωρίσματα. Η πρόσφατη διάταξη που πέρασε στην Βουλή σχετικά με το θέμα των μειονοτήτων έφερε αρκετές αντιδράσεις σε πολλούς κύκλους. Κάποιοι βιάστηκαν να καταδικάσουν την κυβέρνηση επειδή ξαφνικά δίνει το δικαίωμα σε μουσουλμάνους μαθητές να διδάσκονται το Κοράνι και κυρίως επειδή οι ιερουργοί των μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Θράκη, αναβαθμίζονται και πλέον θα αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι λειτουργοί.

Θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Παντού στον κόσμο, imageλειτουργούν χριστιανικές εκκλησίες και οι τοπικοί ιερείς τυγχάνουν σεβασμού και πολλές φορές προνομίων από την τοπική κοινωνία. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με ιερουργούς άλλων θρησκειών εφόσον η θρησκεία τους είναι επίσημη και απευθύνεται σε μειονότητα της περιοχής, όπως είναι στη Θράκη. Το δε ζήτημα της διδασκαλίας του Κορανίου έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς την ανάγκη παραμονής του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία μας.


Οι αντιδράσεις όμως που έκαναν εντύπωση και προκάλεσαν αυστηρή απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών αφορούσαν την εφαρμογή του νόμου (που ψηφίστηκε πίσω στο 2007) σύμφωνα με τον οποίο οι ιερουργοί θα διορίζονται από το ελληνικό κράτος. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά. Το ελληνικό κράτος θα διορίζει έναν ιμάμη ο οποίος ασφαλώς θα πληροί τις προϋποθέσεις που η ίδια η μειονότητα θέτει και κατ’ επέκταση η τουρκική ιδιοσυγκρασία.

Γιατί λοιπόν η τουρκική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί με τόσο επίσημο τρόπο; Η απάντηση είναι προφανής και αφορά την δημιουργία εντυπώσεων. Ένα από τα κριτήρια που στην τουρκία καλούνται να ικανοποιήσουν προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, τομείς στους οποίους οι γείτονες είναι πολύ-πολύ πίσω και μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η κλειστή θεολογική σχολή της Χάλκης, οι περιορισμοί του Οικουμενικού Πατριάρχη και αρκετά ακόμα. Η τουρκία έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα, ειδικά αν μέρος της στρατηγικής της αφορά να προσβάλει ή εκθέτει άλλα κράτη αντί να επικεντρώνεται στην βελτίωση των συνθηκών εντός του δικού της κράτους. +Yanni Spiridakis 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: