2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Σήμερα ζούμε τη σύγκρουση δημοκρατίας και καπιταλισμού»


getFile (1)

Ο φημισμένος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, που την ταύτισε με τον γερμανικό εθνικοσιαλισμό. Aλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει τα ηνία ενός φθαρμένου κοινοβουλευτικού συστήματος

«Υπάρχουν αντιστοιχίες με τον ρατσισμό και τη βιαιότητα που κυριάρχησαν στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930. Οι χρυσαυγίτες μιλούν και τώρα για τη “μυστική φωνή του αίματος”. Αναφέρονται στον μεγαλύτερο εχθρό τους, τους μετανάστες, που πρέπει να απελαθούν. Επίσης είναι εναντίον του κομμουνισμού και της παγκοσμιοποίησης, ονειρεύονται τη γεωγραφική εξάπλωση. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το όραμα, όμως οι καιροί έχουν αλλάξει…»

Της Παρής Σπίνου

Πιστός ερευνητής καθοριστικών γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ρηξικέλευθος σχολιαστής του αντίκτυπου που έχουν στο σήμερα, ο Αγγλος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δεν παύει να παρακολουθεί τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας. Στη διάλεξη, που έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ στο DEREE της Αγίας Παρασκευής, γνώριζε και για την πρόσφατη «επέμβαση της αστυνομίας» στη Βίλα Αμαλίας, αλλά και για τον «έλεγχο» των αποκλειστικών νοσοκόμων που επιχείρησε ομάδα χρυσαυγιτών στο Νοσοκομείο της Τρίπολης.

Ο φημισμένος ιστορικός βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων προς τιμήν του Ελληνοαμερικανού λογοτέχνη και μεταφραστή Κίμωνος Φράιαρ. Κατάφερε να δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ύψος του Αμερικανικού Κολλεγίου και να γεμίσει το αμφιθέατρο. Αφετηρία της ομιλίας του, την οποία «διάνθισε» με πολλές ελληνικές φράσεις, ήταν η μνημειώδης μελέτη του Ερικ Χόμπσμπαουμ για τον 20ό αιωνα, «Μια νέα εποχή των άκρων». Αναπόφευκτα το θέμα πήγε στην άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και στη σχέση μεταξύ της επαναστατικής αριστεράς του χθες και του σήμερα.

Κατά την άποψή του, ο 20ος αιώνας ήταν αιώνας μαζικών εξοντώσεων και από τους ναζιστές και από τους κομμουνιστές, ωστόσο η θεωρία του ολοκληρωτισμού, που βασίστηκε στην εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού, είναι εσφαλμένη. «Σήμερα ζούμε τη συγκρουσιακή σχέση δημοκρατίας και καπιταλισμού» είπε.

Μην υποτιμάτε την άκρα δεξιά

Για τα καθ” ημάς έσπευσε να διευκρινίσει ότι η άκρα δεξιά, που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, είναι απειλή που υποτιμάται. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, που εντοπίζεται στην Ελλάδα. Είναι Ελληνες εθνικιστές» και η «Η άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν έχει σχέση με την Αριστερά». Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στη δημοκρατική κληρονομιά της Μεταπολίτευσης, ενώ η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει τα ηνία ενός κοινοβουλευτικού συστήματος με φθαρμένους θεσμούς και να το βελτιώσει – κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει ώς τώρα.

Στο παρελθόν η κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έδωσε πολιτική δύναμη στα άκρα. «Η πτώση της χούντας έγινε με τη συμβολή της Αριστεράς και η περίοδος της Μεταπολίτευσης έδωσε μαθήματα πώς να προστατεύεται η δημοκρατία σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Νομίζω πως η «17 Νοέμβρη» δεν απείλησε σοβαρά τη Μεταπολίτευση. Ομως η οικονομική κρίση, η διαφθορά, η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, που επεκτάθηκε και σε άλλα κόμματα, η κατάρρευση του δικομματισμού, η υποστήριξη του Μνημονίου έφεραν την άνοδο ακραίων φαινομένων και βία».

Σήμερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολιτική νομιμότητα της Χρυσής Αυγής, της οποίας «η ιδεολογία έχει σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό». Υπάρχουν αντιστοιχίες με τον ρατσισμό και τη βιαιότητα που κυριάρχησαν στη Γερμανία της δεκαετίας του ’30. «Οι χρυσαυγίτες μιλούν και τώρα για τη «μυστική φωνή του αίματος»» είπε χαρακτηριστικά ο Μαζάουερ τονίζοντας τις λέξεις στα ελληνικά. «Αναφέρονται στον μεγαλύτερο εχθρό τους, τους μετανάστες, που πρέπει να απελαθούν. Επίσης είναι εναντίον του κομμουνισμού και της παγκοσμιοποίησης, ονειρεύονται τη γεωγραφική εξάπλωση. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το όραμα, όμως οι καιροί έχουν αλλάξει…»

Για την άκρα δεξιά, συνέχισε, «ο λαός είναι μια σύνθεση ανθρώπων με την ίδια πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά. Ο λαός είναι η εξουσία, ο άρχοντας. Ηγεμονεύει μέσα από τον ηγέτη της, όπως πίστευε ο φίρερ. Ωστόσο η άκρα δεξιά στην Ελλάδα σήμερα δεν έχει μια πνευματική ελίτ για να την εμπνεύσει».

Οχι εξίσωση άκρας δεξιάς και Αριστεράς

Αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση που έχει η Αριστερά στην πνευματική διανόηση συγκριτικά με την πνευματική φτώχεια της Δεξιάς. Επέστησε την προσοχή στο ότι δεν πρέπει να εξισώνεται η βία της άκρας δεξιάς με την άκρα αριστερά. Και τόνισε: «Σήμερα η αληθινή βία είναι ενοχλητική για την Αριστερά, που δεν ξέρει πώς να τη διαχειριστεί και να την αντιμετωπίσει με σοβαρό τρόπο. Η ρητορική που χρησιμοποιεί με ένα επαναστατικό όραμα του παρελθόντος δεν τη βοηθάει. Πρέπει να βρει μια νέα σύνδεση με το παρελθόν, κάτι πιο συμμετοχικό, πιο εποικοδομητικό, που να βασίζεται λιγότερο στην αντίδραση και στον αρνητισμό».

«Ασφαλώς βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση και η Ιστορία μάς βοηθάει να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε και τι πρέπει να κρατήσουμε» κατέληξε ο διακεκριμένος ιστορικός, ο οποίος εστιάζει στην Ελλάδα με τα βιβλία του («Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων», εκδ. Αλεξάνδρεια, «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου», Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, «Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της κατοχής», εκδ. Αλεξάνδρεια κ.ά), φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές, καταρρίπτοντας μύθους. Συχνά δε, με την αρθρογραφία του στους «Financial Times», τον «Guardian» και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, συμβάλλει στην «αποδαιμονοποίηση» της χώρας μας.

Αλλωστε έχει πολιτογραφηθεί Ελληνας. Εχει κάνει την Τήνο δεύτερη πατρίδα του και την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι οικογενειακώς για διακοπές, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Ιστορίας στο DEREE, Xάρης Βλαβιανός, προλογίζοντας τον φίλο του από τα σπουδαστικά χρόνια τους στην Οξφόρδη. Τον Μαζάουερ καλωσόρισε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου, Ντέιβιντ Χόρνερ.
p.spinou@efsyn.gr


GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

1 σχόλιο:

marianaonice είπε...

Μόνο που η δημοκρατία σήμερα έχει πεθάνει.