2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο συνωμοσιολογικός "πατριωτισμός"


Υπάρχει διάχυτο και συνέχεια αναπτυσσόμενο ένα "κίνημα", ας πούμε, το οποίο, για λόγους κωδικοποίησης, θα ορίσω ως "συνωμοσιολογικό πατριωτισμό". Είναι γνωστό ότι η αγάπη για την Ελλάδα πολλές φορές συνοδεύεται από μια μεταφυσική πεποίθηση ότι υπάρχουν, αφενός, υπερκόσμιες δυνάμεις που προστατεύουν την χώρα και το έθνος (άρα, δεν χρειάζεται να κάνουμε και πάρα πολλά εμείς οι Έλληνες από μόνοι μας, αρκεί να είμαστε ευσεβείς), ενώ, αφετέρου, υπάρχουν βεβαίως και οι αντίρροπες σατανικές δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα (για λόγους που κυμαίνονται σε ένα αντίστοιχα ευρύ φάσμα δεισιδαιμονίας και ανορθολογισμού). 

Με το Διαδίκτυο, ο συνωμοσιολογικός πατριωτισμός έχει θεριέψει, αφού κάθε "είδηση" που αφορά τις παραπάνω υπερκόσμιες ή σατανικές δυνάμεις γνωρίζει ευρύτατη διάδοση και αναπαραγωγή από καλόπιστους (και από τους κακόπιστους εκμεταλλευτές). Το "πρόβλημα" είναι οτι με το Διαδίκτυο είναι πια τόσο εύκολη η αναζήτηση της τεκμηρίωσης (τουλάχιστον για όσες πληροφορίες είναι δημοσιευμένες - ναι, υπάρχει ακόμη offline κόσμος) που, κάθε μέρα σχεδόν, αποκαλύπτεται ότι ο συνωμοσιολογικός πατριωτισμός θα συνεχίσει να αφορά μόνο όσους πιστεύουν, αλλά δεν ερευνούν.



 Σημειωτέον, ότι ο συνωμοσιολογικός πατριωτισμός βρίσκει γόνιμο έδαφος σε ένα διαδικτυακό κοινό που ταυτίζεται με τον παθητικό τηλεθεατή, η ενεργητικότητα του οποίου περιορίζεται στην ταχύτητα με την οποία χειρίζεται το τηλεκοντρόλ, ενώ δεν θα άνοιγε ούτε λεξικό αν πέσει σε κάτι άγνωστο ή περίεργο. Είναι ένα κοινό που, ακόμη και στο Διαδίκτυο, μένει εγκλωβισμένο σε μια περίκλειστη πηγή πληροφόρησης, κάνοντας ελάχιστη χρήση των μηχανών αναζήτησης και μηδενική χρήση στην αναζήτηση τεκμηρίωσης ή διασταύρωσης από εξωδιαδικτυακές πηγές. Απορρίπτοντας, συχνά, ως εκ προοιμίου κατευθυνόμενη, κάθε φωνή που αποκαλύπτει την πλάνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιες φωνές φημώνονται, ακόμη και με κινητοποίηση του μηχανισμού της κρατικής καταστολής, για να παύσουν να μεταδίδουν "εθνικά" επίπονες αλήθειες. Λες και υπάρχει έθνος που μπορεί να προκόψει,  όταν άγεται και φέρεται από πλάνες και απάτες!

Είναι το κοινό που αναμένει ότι η κρίση, αφού προέρχεται από σατανικές παρεμβάσεις,  θα ξεπεραστεί με τον από μηχανής "θεό" που θα σώσει τη Χώρα, είτε αυτός είναι οι μετοχές μιας παλιάς Τράπεζας που ξαφνικά απέκτησαν ανυπολόγιστη αξία, είτε είναι οι ομογενείς που διαθέτουν ομόλογα μυθικών Ατλαντίδων, είτε εξωλογικές οντότητες που θα πραγματοποιήσουν θαύματα, πολλαπλασιάζοντας τα ψάρια και τα ψωμιά. Είναι επίσης το κοινό που θα "ανακαλύψει" τις μύχιες σκέψεις των προαιώνιων εχθρών του έθνους, οι οποίοι είναι φυσικά πρόσωπα (η προσωποποίηση λειτουργεί πάντα ως καλή εικονογράφηση του εχθρού),  στους οποίους θα αποδοθούν σχέδια καταστροφής της χώρας, προπαρασκευαστικές πράξεις ή ακόμη και δηλώσεις άφατου μίσους και φθόνου που, τελικά, αποδεικνύεται πάντοτε (πάντοτε, όμως!) ότι δεν έγιναν ποτέ. Και υπάρχουν και οι μυστικές αδελφότητες, λέσχες, εταιρείες και δεν συμμαζεύεται, οι οποίες επίσης απεργάζονται την καταστροφή του έθνους, ακριβώς όπως κάποτε είχαν εξάλλου προετοιμάσει το έδαφος για την επανάσταση του 1821 και μέλη τους έγιναν εθνικοί ήρωες. Ένα μεγάλο, πλατύ κοινό, έτοιμο να χρηματοδοτήσει κάθε πιθανή απάτη, να ψηφίσει κάθε λαοπλάνο που θα φέρει μια νέα Μεγάλη Ιδέα, να ενισχύσει οτιδήποτε επιβεβαιώνει τις πλανημένες πεποιθήσεις του. 

Η εποχή ευνοεί κάθε είδους τέτοια απάτη, τσαρλατάνο, αυτόκλητο μεσσία, διασπορέα ψευδών ειδήσεων και εκμεταλλευτή της άγνοιας. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία ευνοεί την αποκάλυψη των πλαστογραφήσεων, την αποδόμηση κάθε ανορθολογικού στερεοτύπου και την διεύρυνση των οριζόντων της έρευνας και της αναζήτησης της λογικής εξήγησης. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα κριτήρια για να οσμίζεται κανείς από που προέρχεται μια ψευδής είδηση, ορισμένα από τα οποία είναι και στοιχειώδη (λ.χ.  "ειδήσεις" που γραμμένες στα κεφαλαία και ανορθόγραφα - όχι, οτιδήποτε είναι "αντισυστημικό" δεν σημαίνει αυτομάτως και ότι είναι ακριβές). Ωστόσο, κριτήριο δεν είναι, τελικά, η πολιτική ή κομματική τοποθέτηση: ο ανορθολογισμός και η παράνοια βρίσκεται σε κάθε χώρο εύπιστων, όσο κι αν βρίσκει πιο εύφορο έδαφος στην αγραμματοσύνη, στην αμορφωσιά, στην προκατάληψη, την δεισιδαιμονία και την πνευματική τεμπελιά. Των οποίων την "αποκλειστικότητα" δεν διεκδικεί κανένας χώρος, είτε πολιτικός, είτε επιστημονικός, είτε κοινωνικός ή θρησκευτικός.

GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

6 σχόλια:

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ είναι ένα εργαλείο,που αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι πολύτιμο
εδώ υπάρχει περιθώριο διασταύρωσης μιας είδησης
εξάλλου δεν παρουσιάζει αποφθέγματα όπως τα κλασικά ΜΜΕ
σκοπός είναι η κριτική σκέψη,ο προβληματισμός ,και η πηγή γνώσεων
παράδειγμα στο Σύνταγμα τα ΜΜΜΕ έδειχναν μόνο τους δήθεν αναρχικούς να πετούν μολότοφ και όχι τους πραγματικά αγανακτισμένους
σε πολλές σελίδες υπάρχουν ανοικτά σχόλια,για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων
ο πλουραλισμός σκέψεων είναι δημοκρατία
η λέσχη bilderberg
μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

πάντως έχεις δίκιο
θέλει ώριμη σκέψη και διασταύρωση
ιστορίες με αναμετάδοση παράδειγμα θανάτου ηθοποιών, χωρίς διασταύρωση ένα κλασικό παράδειγμα

Ανώνυμος είπε...

και βέβαια οποιαδήποτε μορφή φανατισμού αποτελεί εκ των προτέρων μονόπλευρη σκέψη
συμφωνώ για την αναζήτηση πηγών και δεδομένων
διασπορά ψευδών ειδήσεων όπως είπες μπορεί να γίνετε και απο αφέλεια και απο αγραμματοσύνη, γιατί αν γίνετε ηθελημένα είναι επιλήψιμο
αν γράψω παράδειγμα μια είδηση για ενα κρατικοδίαιτο αριστερό που απ όπου βρει τρώει δεν έχει βάση
αν όμως πεις με αποδείξεις οτι ενώ εκμεταλλεύεται τις .. αριστερές ιδεολογίες για ιδίων όφελος είναι άλλο

marianaonice είπε...

Οι ψευδείς ειδήσεις και η απατηλή συνομωσιολογία εδώ μέσα δεν μπορούν να ριζώσουν γιατί ο πλουραλισμός των σελίδων στο διαδίκτυο δεν αφήνει κανέναν στο σκοτάδι και μπορεί όποιος θέλει να διασταυρώνει τις ειδήσεις και να τσεκάρει τις πηγές.
Κι αν μ' αυτή την αναπαραγωγή της συνομωσιολογίας γίνεται ένα κακό σίγουρα αυτό είναι επουσιώδες μπροστά στο ουσιώδες της πληροφόρησης των πολιτών.
Π.χ. στη δίκη Καμμένου ακούστηκαν πράγματα αποκαλυπτικά για τον Ανδρίκο Παπανδρέου και το Τ.Τ. και αναπαράχθηκαν και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο ενώ τα ΜΜΕ δεν είδα να πουν κουβέντα...

Πάντως σωστό το άρθρο, θέλει προσοχή και δεν πρέπει να καταπίνουμε αμάσητο ό,τι δημοσιεύεται.

Αθηναίος είπε...

Σίγουρα χρειάζεται έρευνα και επαλήθευση, αλλά δεν νομίζω ότι η "συνωμοσιολογίες" είναι φανταστικές και ανύπαρκτες.

1. Οι λέσχες (Τριεθνής, Μπίλντεμπεργκ, Κρανίο και οστά κλπ) είναι υπαρκτές με κακόβουλα σχέδια για τους λαούς.
2. Αεροψεκασμοί γίνονται σε εφαρμογή κακόβουλων σχεδίων.
3. Τροποποιήσεις επικίνδυνες στην διατροφική αλυσίδα γίνονται, φυσικά όχι για το καλό μας αλλά για την απόλυτη εξάρτησή μας από πατέντες διατροφής με απαγόρευση ακόμα και των οικιακών λαχανόκηπων!!!
4. Ναι, μας κυνηγούν για τον ορυκτό μας και όχι μόνο πλούτο, όπως τόσες χώρες της Αφρικής, Λατινικής Αμερικής, και Ασίας, που τους κλέβουν τον πλούτο. Π.χ ΔΕΝ είναι συνωμοσιολογίες ότι η Νιγηρία και ο Νίγηρας είναι πάμπλουτα κράτη αλλά τους κλέβουν τα πετρέλαια οι Άγγλοι της ΒΡ!!! Ούτε είναι ψέμα ότι τόσα χρόνια (αλλά και σήμερα) οι Ολλανδοί παίρνουν τον πλούτο (διαμάντια, χρυσός κλπ) των Αφρικανικών χωρών. Και ο κατάλογος είναι μακρύς (Αφγανιστάν, Περσικός κλπ).
5. Ναι, υπάρχουν μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής που έχουν τεράστια αξία και ΝΑΙ μας κατάκλεψαν σαν Έλληνες και πήραν τον χρυσό οι Ρόθτσιλντ που είναι υπαρκτή οικογένεια και καταδυναστεύει τον πλανήτη ολόκληρο με το τραπεζικό σύστημα που κατέχει ή ελέγχει.
6. ΝΑΙ, υπάρχει στην Γεωργία της Αμερικής η περίφημη στήλη που λέει πως πρέπει να αφανισθεί ο πληθυσμός της Γης!!!!
7. ΝΑΙ οι Γερμανοί προσπαθούν για ΤΡΙΤΗ φορά να υποτάξουν την Ευρώπη και κατ' επέκταση όλο τον κόσμο!

Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα υπαρκτές συνωμοσίες, που ορισμένα παρατραβηγμένα κείμενα (απελπισμένα θα έλεγα εγώ λόγω της παγκόσμιας καταπίεσης)δεν μπορούν να τις "ακυρώσουν" ή να τις "κρύψουν".

Και τέλος ΝΑΙ υπάρχει σχέδιο ομολογούμενο πλέον ανοικτά για μια παγκοσμιοποίηση και "προβατοποίηση" των κατοίκων του Πλανήτη προς όφελος... Ας μην πω γιατί θα φανεί ως συνωμοσιολογία!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλο ειναι να μην παρασυρομαστε απο οποιονδηποτε ΠΟΥΛΑΕΙ αληθεια !
Καλο ειναι βεβαια να ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ και λιγο απο μονοι μας ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ και οχι βαση της αερολογιας καποιου !
Θα σταθω μονο στο παραδειγμα των μετωχων .
ΠΟΥ ΣΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Αν σου ζητουσαν να πληρωσεις μια κληση της τροχαιας που την εχεις πληρωσει ηδη (μου εχει τυχη) και ΔΕΝ πηγαινες το αποδεικτικο της πληρωμης , θα σου την χαριζαν ;;;;
ΑΡΑ , ακομα και μουφα να ειναι η μετοχες εφοσον η εθνικη τραπεζα ΔΕΝ παρουσιαζει εκαθαριση ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΚΑΣΕΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑΚΙΑ ή η ιδια ή η εγγυητρια τραπεζα !!
Αυτα .-
Θνητος

Ανώνυμος είπε...

κανείς δεν έχει το αλάθητο
ειδικά σήμερα που οι εποχές είναι πονηρές ο κόσμος αν μη τι άλλο είναι σκεπτόμενος προβληματισμένος και καχύποπτος
εξάλλου ο ποιητής είπε,,η επανάσταση είναι μια εσωτερική εργασία που ξεκινά πρώτα από μέσα μας
το αλάθητο του πάπα προφανώς μονοπωλούν τα ΜΜΕ ως μορφή πλέων τρομοκρατίας,και χειραγώγησης των μαζών