2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

κάντε το τέλειο δώρο ζωής στα παιδιά σας με ένα ταξίδι


Καληνωρίσματα. Θυμάμαι να κάνω το πρώτο μου ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία πέντε ετών. Ακολούθησαν αρκετά ταξίδια με το αυτοκίνητο στο χωριό μου στο Νομό Λασιθίου (πάνω από δύο ώρες) για γιορτές και διακοπές και μερικά ακόμα ταξίδια ως την Αθήνα με το πλοίο. Μέχρι την ηλικία των δέκα είχα πάει άλλες δύο φορές στις ΗΠΑ και πριν ενηλικιωθώ, το ταξίδι αυτό όπως και στην Αγγλία αποτελούσε καθιερωμένη ετήσια διαδικασία.
Αφορμή για αυτό το κείμενο όμως αποτελεί η τετράχρονη ανιψιά μου που τώρα είναι τεσσάρων και αποτελεί ήδη μέλος της Star Alliance επιπέδου silver! Το κοριτσάκι έχει συγγενείς σε Ελλάδα και Ισπανία κι έτσι τα δρομολόγια μεταξύ των αεροδρομίων της Νέας Υόρκης, της Μαδρίτης, της Αθήνας και του Ηρακλείου είναι στο ημερολόγιο της περισσότερες από έξι φορές τον χρόνο. Σε μία συζήτηση που είχα με κάποιον φίλο δέχτηκα την εξής αντίδραση: “το καημένο το παιδί, ταλαιπωρία” και βάζω στοίχημα πως πολλοί θα αντιδράσατε έτσι.
Όμως δεν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Δείτε το περιβάλλον των παιδιών μας σήμερα. Την καθημερινότητά τους. Ατελείωτες ώρες στην τηλεόραση που κάθε χρόνο ανανεώνει τον ορισμό του “ναδίρ” και ηλεκτρονικά παιχνίδια με παράλογη βία, παράλογη ταχύτητα και υπερφυσικές δυνάμεις. Και ύστερα στο σχολείο; “Στρατιωτάκια παπαγαλίας” που αναπαράγουν τις εικόνες της βίας και του ελεύθερου ερωτισμού προσπαθώντας να υποδυθούν άτομα που δεν είναι και ποτέ δεν πρόκειται να καταφέρουν να είναι… Κανένας ρεαλισμός, καμία πραγματικότητα.
Τα ταξίδια όμως είναι κάτι διαφορετικό. Μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα ερεθίσματα που λαμβάνει ένα παιδί από την εμπειρία ενώ αποτελεί ένα ουσιαστικό μάθημα ζωής. Ένα ταξίδι μπορεί να αποτελέσει το τέλειο δώρο ενός γονέα στο παιδί του και τα οφέλη είναι πολυδιάστατα.


η προετοιμασία
Όταν ο προορισμός έχει αποφασιστεί, φροντίστε να αξιοποιήσετε τον χρόνο έως την ημέρα του ταξιδιού. Να ενθουσιάσετε το παιδί σας κατάλληλα και να του δώσετε κίνητρα να ενθουσιαστεί. Έχετε μόνιμα στο δωμάτιο του έναν χάρτη και πάρτε άλλον έναν για να σημειώνετε πάνω του τα μέρη που θα επισκεφτείτε. Προετοιμαστείτε μαζί για το τι θα κάνετε. Μπείτε στο διαδίκτυο και αναζητήστε πληροφορίες για αξιοθέατα, σημεία ενδιαφέροντος, τοπικές συνήθειες και άλλα παρόμοια. Σχεδιάστε κατά προσέγγιση το καθημερινό σας πρόγραμμα, τι θέλετε να κάνετε και φτιάξτε κάτι σαν ημερολόγιο όπου θα περιέχονται όλες αυτές οι πληροφορίες! Μην ξεχάσετε να δώσετε αυτονομία. Ας έχει ο καθένας τις δικές του αποσκευές.
το ταξίδι
Το ταξίδι ξεκινάει από τότε που κλειδώνουμε την πόρτα του σπιτιού. Η ψυχολογία αλλάζει, είτε βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο, είτε στο αεροδρόμιο, είτε σε κάποιο λιμάνι. Μην δείχνετε αγχωμένοι. Απολαύστε το και μεταφέρετε την ψυχολογία σας στα παιδιά που θα μάθουν σύντομα πως είναι να ταξιδεύεις με συνέπεια, προσοχή και με τα σωστά εφόδια.
ο προορισμός
Το πιο πιθανό είναι πως όσο καλά κι αν προγραμματίσατε το ταξίδι σας, δεν θα είναι εύκολο να ανταποκριθείτε με απόλυτη ακρίβεια στο πρόγραμμα σας. Κάποια ταμπέλα δεν είχατε προβλέψει, μια υπηρεσία έπαψε να λειτουργεί πέρσι ή δεν σκεφτήκατε πόσο μεγάλη θα είναι η ουρά έξω από το τάδε μνημείο. Δεν έχει σημασία. Δείξτε πως τα έχετε όλα υπό έλεγχο, μάθετε στο παιδί σας την αξία της επικοινωνίας. Προτρέψτε το να κάνει ερωτήσεις για να λάβει διευκρινήσεις και γενικά να εξερευνά τον τόπο που βρίσκεται. Συνεργαστείτε μαζί του ώστε να μάθει να προσανατολίζεται, να μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή τρόπο να επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Δείξτε του πως το πιο εντυπωσιακό δεν είναι και το καλύτερο και αφιερώστε χρόνο για να συγκρίνετε τιμές και υπηρεσίες. Είναι σημαντικό να έχετε καταρτίσει τον προϋπολογισμό του ταξιδιού σας ώστε από κοινού να τον σεβαστείτε χωρίς να ξεφύγετε. Σχολιάστε τους ανθρώπους. Δεν είναι κακό. Είναι η μελέτη της διαφορετικής κουλτούρας. Βγάλτε πολλές φωτογραφίες και αγοράστε αναμνηστικά της περιοχής που επισκεφθήκατε.
η επιστροφή
Λογικά πρέπει να είστε κουρασμένοι, άρα περάσατε καλά. Επίσης, πρέπει να είστε λίγο στεναχωρημένοι που επιστρέψατε, άρα επίσης περάσατε καλά, όμως δεν τελειώσατε ακόμα. Ο σωστός ταξιδιώτης χαρακτηρίζεται από ωριμότητα. Διδάξτε στο παιδί σας να φτιάξει τις αποσκευές του τοποθετώντας ρούχα και αντικείμενα στις σωστές θέσεις. Ύστερα έχετε δεκάδες φωτογραφίες να αρχειοθετήσετε, να μοιραστείτε στα κοινωνικά δίκτυα ή να τυπώσετε. Στολίστε τα αναμνηστικά σας και διανείμετε τα δωράκια σας. Ανοίξτε έναν φάκελο στον υπολογιστή που εκτός από τις φωτογραφίες θα γράψετε μία έκθεση (όχι εσείς, το παιδί σας) με τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες.
το κέρδος
Η εμπειρία αυτή είναι μοναδική. Δεν έχει σημασία πόσο μακριά ή κοντά πήγατε (ή μάλλον έχει, αλλά λόγω κρίσης και το κοντά είναι άψογο στην Ελλάδα). Θα μπορούσατε να έχετε δωρίσει την καινούρια κονσόλα με δυο-τρία ηλεκτρονικά παιχνίδια πληρώνοντας σχεδόν τα ίδια και προσφέροντας την απόλυτη αποβλάκωση στο παιδί σας κάθε μέρα μετά το σχολείο ή αυτό: ένα ταξίδι – μία απόλυτη εμπειρία ζωής στον πραγματικό κόσμο στην οποία θα προσφέρετε πρακτικά μαθήματα γεωγραφίας, ιστορίας, κουλτούρας, επικοινωνίας, σεβασμού, πολιτισμού και πάνω απ’ όλα ζωής, στα παιδιά σας. Εσείς τι δώρο θα πάρετε στα παιδιά σας; +Yanni Spiridakis 






από το www.yannidakis.net
GoPetition 
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: