2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΤΟΥΣ ΠΙΕΖΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ

peponis-mouzakitis1

Απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο τους, την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως "πρωτοφανή" δέχτηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στο πλαίσιο διερεύνησης τουλάχιστον δύο υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος που έχουν αναλάβει. Η φερόμενη εμπλοκή του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκου, στην υπόθεση των CDS και η υποψία ότι συμμετείχε στο δ.σ. της εταιρείας που είχε επενδύσει στη χρεωκοπία της χώρας, καθώς και η διερεύνηση της περιβόητης λίστας Κουσελά για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, όπως αποδεικνύεται από τα υπομνήματα των δύο εισαγγελέων, αποτέλεσαν το "κόκκινο πανί" τόσο για τον άμεσα προϊστάμενό τους Νίκο Παντελή όσο και για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου που ζητούσαν, άλλοτε κομψά και άλλοτε όχι, "να τελειώνουμε με τις υποθέσεις"!

"Δύο υπουργοί πίεζαν και ο γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης μάς κυνηγούσε μέχρι το ασανσέρ!"


Η "Αυγή" της Κυριακής, με αφορμή τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρα, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας τις έγγραφες καταγγελίες των δύο εισαγγελέων, για τους οποίους αρχικά επιχειρήθηκε το "ξήλωμά" τους, ενώ μπροστά στην επιμονή των ισχυρισμών τους στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση απαξίωσής τους...



Για τους δύο εισαγγελείς, που παρά το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμα στη θέση τους με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, δεν αρκούσαν οι βαριές καταγγελίες τους, όπως διατυπώθηκαν στις 28.12.2011, για να ριχτεί φως στην υπόθεση. Η πρώτη προκαταρκτική που διατάχθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκλεισε αυθημερόν, χωρίς πολλά - πολλά, και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Χρειάστηκαν οι διαμαρτυρίες των δύο εισαγγελέων για να ανοίξει στα σοβαρά αυτή τη φορά η υπόθεση κι έτσι ξεκίνησε δεύτερη έρευνα υπό τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν οι Πεπόνης - Μουζακίτης και τα όσα αναφέρουν στα έγγραφα υπομνήματά τους είναι πράγματι αδιανόητα!

Λέει χαρακτηριστικά ο Γρ. Πεπόνης:

"Κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης υπηρεσιακής μας δραστηριοποιήσεως ως Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος εξεδηλώθησαν και υπήρξαν απόπειρες παρεμβάσεων εις το έργον μας, επί τω τέλει επηρεασμού αυτού προς θετική, για τους εκάστοτε ελεγχόμενους, κατεύθυνση, πλην όμως οι παρεμβάσεις αυτές υπήρξαν ατελέσφορες". Διαφώνησε μάλιστα με την αρχική κρίση της αρχικής έρευνας σύμφωνα με την οποία "δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση στο έργο τους από τον οποιονδήποτε"...

Ποιες ήταν λοιπόν αυτές οι παρεμβάσεις που η κυβέρνηση και η ηγεσία της δικαιοσύνης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν; Ο εισαγγελέας είναι αποκαλυπτικός: "Γεγονός τυγχάνει ότι όλες οι περιπτώσεις επί των οποίων εσημειώθησαν αντιδράσεις, και επεχειρήθησαν παρεμβάσεις αφορούσαν υποθέσεις αυτεπάγγελτων προκαταρκτικών εξετάσεων που είχε παραγγείλει ο Εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος και αφορούσαν μείζονος σημασίας θέματα". Ο ίδιος επίσης διαβεβαιώνει ότι "ως Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, κινήθηκα πάντοτε με γνώμονα και κανόνα τη δικονομική νομιμότητα, έχοντας στο πλαίσιο αυτό τακτικότατη συνεργασία με τον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον επόπτη των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκολαον Παντελή, τους οποίους και ενημερώναμε πάντοτε αναλυτικώς για οτιδήποτε άξιον λόγου".

"Έκδηλη δυσφορία" για τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες

Ένα από αυτά τα θέματα ήταν η διερεύνηση της περιβόητης λίστας Κουσελά με τους 3.800 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου για την οποία ενημερώθηκε αυθημερόν ο Ν. Παντελής. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Γρ. Πεπόνης: "Απογευματινές ώρες της ιδίας ημέρας τηλεφώνησε στον υποφαινόμενο Γρηγόρη Πεπόνη ο κ. Νικόλαος Παντελής στην οικία μου και σαφώς, κατά την αντίληψή μου, φορτισμένος, μου είπε ότι του ετηλεφώνησε ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και του εξεφράσθη εντόνως εναντίον της ενέργειάς μου (προκαταρκτική εξέταση Κουσελά). Ο κ. Νικ. Παντελής, όπως μου είπε στο τηλέφωνο, δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρά τις προσπάθειές του, προφανώς γιατί θα ευρίσκετο στο αεροπλάνο και του ετηλεφώνησε ο ίδιος ο κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διότι εν τω μεταξύ είχεν τηλεφωνήσει εις αυτόν (εισαγγελέα Α.Π.) συγκεκριμένος Υπουργός της Κυβερνήσεως και του εξέφρασε εντόνως τη δυσφορία του για το γεγονός της παραγγελίας της προκαταρκτικής εξετάσεως για την οποίαν έγινε λόγος. Εξήγησα στον κ. Νικ. Παντελή το νόμιμον και το αναγκαίον της ενέργειάς μου, διήρκησε δε η συζήτηση υπέρ το πεντάλεπτον, στη διάρκεια δε αυτής ο κ. Παντελής μου είπε ότι 'πρώτη φορά άκουσα να μιλάει τόσο έντονα τον κ. εισαγγελέα, τι να σου πω Γρηγόρη', οπότε του επεσήμανα ότι ενήργησα νόμιμα, δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου υπουργού"!

Το τηλεφώνημα επιβεβαιώνει και ο Σπ. Μουζακίτης στο δικό του υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει ότι "ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια της ασκήσεως των καθηκόντων μας στις αρχές του μηνός Οκτωβρίου 2011, μου ανέφερε με έκπληξη και έκδηλη δυσφορία ότι ο εποπτεύων Αντεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου του γνωστοποίησε τηλεφωνικώς ότι υπουργός (το όνομα του οποίου ο κ. Παντελής ανακοίνωσε στον κ. Πεπόνη και είναι γνωστό σε εμάς) τηλεφώνησε στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και σε έντονο ύφος εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Πεπόνης είχε παραγγείλει την ίδια ημέρα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημητρίου Κουσελά, σχετικά με απόκρυψη -κατά τις καταγγελίες- λίστας με ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου"!

"Πλείστες υπουργικές αντιδράσεις" για τα CDS

Οι παρεμβάσεις, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εδώ. Λίγο παρακάτω ο Γρ. Πεπόνης αναφέρει ότι η εντολή του να διερευνηθεί η υπόθεση των CDS "προεκάλεσε συγκεκριμένες Υπουργικές αντιδράσεις και δη πλειστάκις" τις οποίες γνώριζαν και ο Ν. Παντελής και ο Ι. Τέντες.

"Οι αντιδράσεις και η δυσφορία εξεδηλώθησαν αρχήθεν και πάντοτε καθιστάμεθα δέκτες αυτών, αμέσως ή εμμέσως, έτειναν δε εις ταχεία περαίωση της υποθέσεως, που σημειωτέον είναι πολυπλόκου αντικειμένου. Το 'δεν είναι νοητόν να εξελίσσεται τέτοιου είδους έρευνα εις βάρος του ίδιου του Πρωθυπουργού ουσιαστικώς' και το 'πώς και με τι κύρος θα εκπροσωπεί αυτός την Ελλάδα στο εξωτερικό ήταν η επωδός και το στερεοτύπως επαναλαμβανόμενο 'άλλοθι' καθ' ημάς, των παρεμβάσεων αυτών".

Επιπλέον ο Γρ. Πεπόνης αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ι. Τέντες στο πλαίσιο ενημέρωσης που του έκανε, τον ρώτησε "Τι γίνεται αυτή η υπόθεση των CDS" και του είπε "πρόσεξε, αυτή είναι επικίνδυνη και θα έχει προεκτάσεις", χωρίς ωστόσο, αν και ρωτήθηκε, να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Πιέσεις μέχρι και στο ασανσέρ!

Πιο συγκεκριμένος για την ίδια υπόθεση γίνεται ο έτερος οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος στο δικό του υπόμνημα αναφέρει επί λέξει με αφορμή την επίσκεψή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου πήγαν να ζητήσουν τα στοιχειώδη για να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή, γραφείο, υπολογιστές και γραμματειακή υποστήριξη: "Κατά την προαναφερόμενη επίσκεψή μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Υπουργός, αμέσως μετά την διατύπωση των διαβεβαιώσεων για την παροχή των αναγκαίων για τη λειτουργία του Γραφείου, ζήτησε από τον κ. Πεπόνη, παρουσία εμού και του κ. Γενικού Γραμματέως, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η προκαταρκτική αυτή εξέταση, η οποία όμως είχε παραγγελθεί προ μιας ή δύο εβδομάδων"!.

Ο Σπ. Μουζακίτης στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους της έκπληξής του τονίζοντας ότι "ουδέποτε κατά την επί είκοσι εννέα σχεδόν έτη υπηρεσία μου ως Εισαγγελέας, άκουσα ποτέ κατά τις επισκέψεις μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (σημειωτέον ότι επί δώδεκα συναπτά έτη διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, καθώς και Γενικός Γραμματέας της εν λόγω Ενώσεως και οι επισκέψεις μου στο Υπουργείο για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα ήσαν τακτικές), να αναφέρονται οι εκάστοτε κ.κ. Υπουργοί σε ποινικές υποθέσεις". Εκφράζει επίσης την έκπληξή του για το γεγονός ότι "η αναφορά αυτή δεν σχετιζόταν με κάποια ποινική υπόθεση, η οποία βρίσκονταν εν εξελίξει επί μήνες και είχε ενδεχομένως υπερβεί τα επιτρεπτά δικονομικά όρια. Με εξέπληξε δε έτι περαιτέρω το γεγονός ότι και κατά την έξοδό μας από το γραφείο του κ. υπουργού, μας συνόδευσε μέχρι τον ανελκυστήρα ο κ. γενικός γραμματέας, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για όσον το δυνατόν πιο σύντομη περάτωση της προκαταρκτικής εξετάσεως επί της συγκεκριμένης ποινικής υποθέσεως"!

Για την ιστορία πάντως αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα, και παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, "δεν μας χορηγήθηκε ο αναγκαίος τεχνολογικός εξοπλισμός, ούτε οι υπάλληλοι"...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ


GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Δύο υπουργοί πίεζαν και ο γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης μάς κυνηγούσε μέχρι το ασανσέρ!", λένε οι εθσαγγελείς.

Εδώ δολοφονούν την Ελλάδα και το λαό της! Και θα άφηναν τους εισαγγελείς να κάμουν τη δουλειά τους;

Αυτά τα τόσο μεγάλης περιωπής καθάρματα!

Ανώνυμος είπε...

Mα ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι παρεμβάσεις εκτός από υπουργούς και γενικούς γραμματείς αφορούσαν πρωτίστως ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς που ως εκ της ιεραρχικής τους θέσης ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να επηρεάσουν ή να πιέσουν τους υφιστάμενους τους οικονομικούς εισαγγελείς. Μάλλον θα πρέπει μετά από αυτά να παραιτηθούν οι κατονομαζόμενοι ρητά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Τέντες και κ. Παντελής.

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζει κανείς αν θα παραιτηθούν μετά από αυτά οι κ. Τέντες, και κ. Παντελής και ο ..."Αρχειοθέτης" κ. Μακρής; Και μαζί μ' αυτούς και ο κ. Νικολούδης που μας γελοιοποίησαν και επιβεβαίωσαν πλέον την κατακραυγή του κόσμου εναντίον της Δικαιοσύνης;;

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Μάλλον θα πρέπει μετά από αυτά να παραιτηθούν οι κατονομαζόμενοι ρητά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Τέντες και κ. Παντελής.