2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το πείραμα των φυλακών



Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά και το ύφος με το οποίο ο κ. Βενιζέλος παίζει τον υπουργικό του ρόλο, έρχεται σαν συνειρμός στο μυαλό όσων γνωρίζουν το περίφημο πείραμα του Ζιμπάρντο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον κλασικά και γνωστότερα πειράματα στο χώρο της ψυχολογίας. Το 1971 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, Φίλιπ Ζιμπάρντο, μετέτρεψε το υπόγειο του πανεπιστημίου σε εικονική φυλακή και χώρισε τους συμμετέχοντες στο πείραμα, άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων, σε εγκλείστους και δεσμοφύλακες. Οι συνθήκες εξομοιώθηκαν απολύτως με αυτές μιας αληθινής φυλακής. Σκοπός του πειράματος ήταν να παρατηρηθούν τα αποτελέσματα στην ανθρώπινη προσωπικότητα των συνθηκών ενός ολοκληρωτικού περιβάλλοντος, αλλά και της απόλυτης εξουσίας που δόθηκε στους μισούς από τους συμμετέχοντες.
Ο καθηγητής αναγκάστηκε να διακόψει το πείραμα πρόωρα, καθώς παρατηρήθηκαν ακραίες συμπεριφορές βίας και κατάχρησης εξουσίας από τα άτομα που ανέλαβαν το ρόλο του δεσμοφύλακα και οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί, δεν είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν εκδηλώσεις βίαιης συμπεριφοράς. Το συμπέρασμα ήταν πως ορισμένες συνθήκες με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση μεγάλης εξουσίας στα χέρια ενός ατόμου οδηγεί στη διαφθορά του ατόμου αυτού και σε ακραίες συμπεριφορές του έναντι των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την επίβλεψή του.


Στην Ελλάδα του 2011 όπου όλα θυμίζουν δικτατορία των αριθμών και όχι μόνο, ο υπουργός των οικονομικών θυμίζει τους συμμετέχοντες του αναφερόμενου πειράματος που είχαν το ρόλο του δεσμοφύλακα. Ο μειλίχιος και αντιτιθέμενος στα βάρβαρα οικονομικά μέτρα του καιρού του υπουργείου Άμυνας, κ. Βενιζέλος, αμέσως μόλις αναβαθμίστηκε σε υπουργό οικονομικών και διαχειριστή της βαρβαρότητας, έγινε ο πλέον ανάλγητος δεσμοφύλακας - βασανιστής του ελληνικού λαού. Ακόμη και ο τρόπος που ανακοινώνει τα μέτρα που βυθίζουν στην εξαθλίωση τους πολίτες και ο τόνος του, όταν περιγελά την πρόθεση των πολιτών να μην πληρώσουν ως ένδειξη αντίστασης θυμίζει δεσμοφύλακα που κραδαίνει το ρόπαλό του στους αβοήθητους αιχμαλώτους.

Δυστυχώς, ο κ. Βενιζέλος παρά το γεγονός ότι είναι Συνταγματολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου και έχει μια πολιτική καριέρα δεκαετιών σε δημοκρατικές συνθήκες δε διαφέρει καθόλου από τους άπειρους φοιτητές του πειράματος του Ζιμπάρντο στους οποίους δόθηκε η απόλυτη εξουσία να ελέγχουν τις ζωές των συμφοιτητών τους που είχαν τους ρόλους των κρατούμενων. Απέτυχε ο κ. Βενιζέλος να δείξει την πυγμή και την ποιότητα χαρακτήρα που χρειάζεται, για να μη διαφθαρεί κανείς από την εξουσία. Αντίθετα, ο απόλυτος τρόπος που εκφράζει τις αποφάσεις του (;), οι εκβιασμοί με τους οποίους συνοδεύει τα μέτρα που αποφασίζει, το ύφος με το οποίο απορρίπτει ερωτήσεις δημοσιογράφων που δεν του αρέσουν και ο σαδισμός που αφήνει να μεταδοθεί και να ανατριχιάσει τους Έλληνες πολίτες δε διαφέρει σε τίποτα από τη συμπεριφορά ενός διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης...

Όταν κάποιοι έλεγαν πως η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν μετατραπεί σε πειραματόζωο κάποιων ισχυρών του κόσμου, πολλοί δυσπιστούσαν. Ωστόσο, καθώς οι μήνες σέρνονται βασανιστικά για τους Έλληνες, τόσο γίνεται πιο ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει γίνει μια τεράστια φυλακή με φυλακισμένους τους Έλληνες πολίτες και χαιρέκακους δεσμοφύλακες τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο... αόρατος καθηγητής γελάει σαρκαστικά με τους "αντιστασιακούς" λεονταρισμούς κάποιων μελών της κυβέρνησης και του κόμματος που δείχνουν "ευσπλαχνία" προς τους ταλαιπωρημένους εγκλείστους και αντί να ασκήσει διωγμούς εναντίον τους, τους δίνει εξουσία, γνωρίζοντας πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πάρει κανείς κάποιον με το μέρος του είναι να του δώσει τη δύναμη να ελέγχει και να καταπιέζει άλλους. Και όσο πιο ασθενή χαρακτήρα έχει αυτός τόσο περισσότερο απολαμβάνει την υπέρμετρη εξουσία που του δόθηκε επάνω στους συμπατριώτες του που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο ρόλο του φυλακισμένου...
http://endelehia.blogspot.com/2011/09/blog-post_9516.html#more


GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

1 σχόλιο:

Aνεμος είπε...

η Ελλάδα έχει γίνει μια τεράστια φυλακή με φυλακισμένους τους Έλληνες πολίτες και χαιρέκακους δεσμοφύλακες τα μέλη της κυβέρνησης.