Ερωτήματα και ανησυχίες προκαλεί η πρόθεση του υπουργού υγείας κ. Λοβέρδου να φέρει προς ψήφιση νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι Έλληνες πολίτες θα θεωρείται ότι συναινούν στη δωρεά οργάνων εκτός κι αν έχουν δηλώσει το αντίθετο. Η λεγόμενη "εικαζόμενη συναίνεση" ξενίζει ως προς τη σύλληψή της και τις συνέπειές της.
Γενικά, συναίνεση εικαζόμενη δεν μπορεί να υπάρξει, αλλιώς ακόμη και οι βιαστές θα μπορούσαν να την επικαλεστούν, για να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους. "Εικάζω ότι ο τάδε συναινεί"... Η σύλληψη και μόνο μιας τέτοιας έννοιας είναι παράλογη: μπορεί κάποιος να πει ότι ο άλλος θέλει κάτι, αν αυτός δεν το δηλώσει ξεκάθαρα; Αυτό απαιτεί ικανότητες ανάγνωσης των σκέψεων του άλλου, κάτι που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το διαθέτει. Πολύ περισσότερο το να εικάζει κανείς ότι ο άλλος θέλει να δωρίσει τα όργανά του είναι όχι μόνο αυθαίρετο και ξεπερνάει τη φαιδρότητα, αλλά παραβιάζει και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καταρχάς, η εικαζόμενη δωρεά οργάνων, δεν είναι πλέον "δωρεά": είναι καταναγκασμός, ειδικά σε μια κοινωνία όπου η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να δυσχεράνει κάποια άτομα να δηλώσουν ότι δε θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων. Δηλαδή, μπορεί να αφαιρεθούν τα όργανα κάποιου παρά τη θέλησή του, επειδή αγνοούσε το συγκεκριμένο νόμο! Όσο κι αν είναι κατανοητό το δράμα των ανθρώπων που περιμένουν για μεταμόσχευση, είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του άλλου να "εικάζεται" ότι θέλει κάτι, ειδικά, όταν αυτό είναι η δωρεά οργάνων, με την οποία τα πιστεύω πολλών συνανθρώπων μας, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι αντίθετα.
Ούτε είναι πιστευτό το επιχείρημα του υπουργού ότι ο νόμος αυτός είναι σύγχρονος και σύμφωνος με το ευρωπαϊκό δίκαιο: ποιος σοβαρός νόμος εικάζει τις επιθυμίες και τις σκέψεις κάποιου, για να αποφασίσει, ειδικά για τόσο σημαντικά θέματα;
Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου η εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, ειδικότερα, έχει πιάσει πάτο και με δεδομένα τα κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της υγείας, κανείς δεν κατηγορεί τους πολίτες που τρομοκρατούνται με την ιδέα ενός τέτοιου νόμου. Μάλιστα, πολλοί ήδη νιώθουν σαν τους Σέρβους του Κοσόβου που ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να απαχθούν από Αλβανούς και να βρεθούν σε χειρουργικά τραπέζια, για να πουληθούν τα όργανά τους. Προφανώς, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου θα ωφεληθεί πολύ απ' το νόμο Λοβέρδου, αφού, ίσως, μπορέσει να επικαλεστεί κι ο ίδιος την "εικαζόμενη δωρεά οργάνων".
Φοβάται και δικαιολογημένα ο Έλληνας πολίτης πως ο ίδιος γιατρός που αφήνει ανθρώπους να πεθάνουν, επειδή δεν έχουν να του δώσουν 3,000 ευρώ δε θα έχει κανέναν ενδοιασμό να δηλώσει κλινικά νεκρό τον ίδιο, ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, προκειμένου να δώσει τα όργανά του σ' αυτόν που θα πληρώσει το σωστό χρηματικό ποσό. Οπότε ο νόμος αυτός στην πολλαπλά προδομένη και κουρασμένη από τα κρούσματα διαφθοράς ελληνική κοινωνία φαντάζει σαν εμπόριο οργάνων με την κάλυψη του δημοσίου...
Άλλωστε, ακούγοντας για την πώληση εθνικής περιουσίας απ' την κυβέρνηση, για να εξασφαλιστούν τα δανεικά, πολλές φορές τον τελευταίο καιρό αναρωτήθηκε ο Έλληνας πολίτης αν μόλις τελειώσει η εθνική περιουσία, η κυβέρνηση, για να εξακολουθήσει να δανείζεται, υποθηκεύσει και τους ίδιους τους Έλληνες. Έτσι κι αλλιώς, και η υποθήκευση όλων των άλλων έγινε με "εικαζόμενη συναίνεση"...
Θα έπρεπε, επομένως, ο υπουργός να λάβει υπ' όψιν του τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και την κοινή και νομική λογική και να βρει άλλο τρόπο να καλλιεργήσει την επιθυμία των ανθρώπων να γίνουν δωρητές οργάνων. Αλλιώς ο καθένας από μας θα νιώθει σαν πρόβατο επί σφαγή, όποτε επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία των εμπόρων γιατρών που αποφασίζουν για τη ζωή και το θάνατο ανθρώπων με βάση το πόσα χρήματα μπορούν να προσφέρουν.
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου