Μέτωπο…
Του Θανάση Νικολαΐδη
ΤΟΥΣ βάλαμε απέναντι. Γιατρούς του δημοσίου και φαρμακοποιούς της ιδιώτευσης. Τους «περιγράφουμε» αδρά και πέρα από πρόσωπα. Συνολικά, σαν ομάδες που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας, με το δημόσιο ταμείο και τη δημόσια ηθική. Δυο μεγάλες, ξεχωριστές πολυκατοικίες, ας πούμε, γεμάτες ενοίκους εμπορεύματα και συμφέροντα. Συγκοινωνούντα δοχεία που τροφοδοτούνται με νόμους και κανόνες που θέσπισε το δημόσιο, μοιράζοντας απλόχερα το χρήμα και την εμπιστοσύνη του.
ΜΠΗΚΑΜΕ σ’ εκείνη των γιατρών. Συναντήσαμε εργατικούς και έντιμους γιατρούς με πίστη στο λειτούργημα και πιστούς στον όρκο τους. Προχωρώντας, φτάσαμε στα άδυτα των συμβουλίων και στα γραφεία μεγαλοκαθηγητών.
Τα συμβούλια προσυπέγραφαν τα (υπερ)κέρδη των προμηθευτών. Στο γραφείο συνομιλούσαν ιδιωτικά με τον «πελάτη», έχοντας για λίγο μετατρέψει το νοσοκομείο σε μικρό εμπορικό. Αυτός (ο μεγαλογιατρός) από καθέδρας που του την εξασφάλισε το δημόσιο και ο πελάτης, ασθενής και ζαρωμένος. Όπως σε κάθε δημόσια υπηρεσία μπροστά στους αναιδείς και… απαιτητικούς γραφειοκράτες
ΣΤΗΝ άλλη πολυκατοικία το’ χαν στρώσει στη δουλειά. Εμπόριο, χωρίς εκπτώσεις και ξεπουλήματα, ωστόσο, με ποσοστά του κέρδους του νόμιμα φιξαρισμένα και τον φαρμακοποιό σε ρόλο φαρμακοπωλητή. Με το… λειτούργημα κλειστό και τους «Λουράντους» ξάγρυπνους μη τρυπώσουν κι άλλοι στη λέσχη των προνομιούχων. Με κάποιον εκπρόσωπό τους να πετάει στον αέρα φράσεις εντυπωσιακές και ανεύθυνα: «τα πολλά φαρμακεία θα καταστρέψουν τα ταμεία(;!)». Γιατί, κ. Αμπατζόγλου μας; Μήπως τα υπερκέρδη σας θα καταστρέψουν οι νέοι φαρμακοποιοί που περιμένουν και γι αυτό αμύνεσθε;
ΟΙ παραπάνω κλάδοι «αγωνιστών» έχουν τις ευθύνες τους και όφειλαν να ζητήσουν συγγνώμη απ’ τον ελληνικό λαό. Για το χάλι του ΕΣΥ και την ασύλληπτη, αστρονομική φαρμακευτική δαπάνη. Να’ χουν απομονώσει τους επίορκους και τους καταχραστές του σιναφιού του, πρώτοι να τους έχουν καταγγείλει, για να ξεχωρίσουν οι έντιμοι, απ’ τους οποίους ζητάμε και «συγγνώμη» για τα γραφόμενά μας. Δεν το’ καναν, χρόνια τώρα, και τρέμουν μη ταρακουνηθεί το σύστημα, μην αλλάξουν «συνήθειες».
ΑΝΤΙ συγγνώμης έκαναν μέτωπο. Γιατροί που στο ΙΚΑ εξασφαλίζουν τον πελάτη του ιατρείου τους και φαρμακοποιοί του 23%. Μέτωπο με τα όλα του και με στοιχεία αδιαφορίας προς τον ταλαίπωρο… πελάτη και περιφρόνηση στον ασθενή.
4 σχόλια:
Όλα, Θανάση μου, δυστυχώς, ολόσωστα.
οι φαταούληδες αυτοί και οι υπεράνω αυτών "εργοδοτες" και "εργολάβοι", που μας πέταξαν στον Καιάδα του Μνημονίου....
Το ερώτημα είναι ποιος θα επωφεληθεί από τις αλλαγές ας πούμε στα φαρμακεία. Θα φθηνήνουν τα φάρμακα, ή θα βγάλουν υπερκέρδη οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Θέλουν να απελευθερώσουν το επάγγελμα ή να δώσουν τα φαρμακεία στα μεγάλα σουπερ μάρκετ κλπ. Αυτή η κυβέρνηση δυδτυχώς ελέγχεται για όλες τις πράξεις της, που η μία μετά την άλλη αποδεικνύονται ότι γίνονται για να κερδίσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι ο λαός. Και να μην ξεχνάμε ότι η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση μέθοδος που είναι η συκοφάντηση και σαλαμοποίηση των εργαζομένων και το στρέψιμο της μιας ομάδας εναντίον της άλλης (ιδιωτικοί υπάλληλοι εναντίον δημοσίων, κοινό εναντίον απεργών ΜΜΜ κλπ) είναι γνωστή και πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν όταν κάποιος αναλαμβάνει να κάνει κριτική εναντίον ενός κλάδου εργασίας. Άρα πρέπει κανείς κάνοντας κριτική στα κακά κάποιου κλάδου εργασίας (και υπάρχουν πολλά κακά και στις συντεχνίες και στους γιατρούς κλπ) να εντάσσει αυτή την κριτική στο πλάισιο της κυβερνητικής πολιτικής και των επιδιώξεων της κυβέρνησης για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Καλή μέρα.
Και όπως είπες Θανάση, υπάρχουν και έντιμοι, που μια καθαρίστρια νοσοκομείου ,παίρνει παραπάνω από αυτούς
Όμως και στην διαπλοκή, την μίζα , ΤΟ Φακελάκι, ΣΤΑ άδυτα ..γίνεται χαμός
Όσο τα τα απίστευτα συμφέροντα με τα φάρμακα πάλι δεν έχει πιαστεί χρόνια κανείς
Η γενική αντίληψη, είναι ότι ένα πρωί ξύπνησαν οι μεγαλοηγετες μας,και κατάλαβαν ότι διοικούσαν μια χωρα χωρίς παιδία ,υγεία και γεμάτη μίζα
Όντως ο κλάδος των φαρμακοποιών είναι ξένος προς εμένα και δεν μπορώ να κατανοήσω σε τι θα βλαφτεί από το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Η λογική μου λέει ότι τα επαγγέλματα πρέπει όλα να είναι ανοιχτά για να μπορεί ο καθένας να τα ασκήσει εφόσον έχει τη δυνατότητα και την επιθυμία. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πρέπει να είναι κλειστά κάποια επαγγέλματα αφού είναι φανερό ότι έτσι καταντούν συντεχνίες που επιβάλλουν το δικό τους συμφέρον με όποιο κόστος για τον πολίτη που είναι αδύναμος να αντιδράσει.
Από την άλλη φυσικά είμαι επιφυλακτική για τους σκοπούς της συγκεκριμένης κυβέρνησης που θέλει ν' ανοίξει τα επαγγέλματα.
Σαφώς και με το… λειτούργημα κλειστό και τους «Λουράντους» και "Αμπατζόγλου" ξάγρυπνους μη τρυπώσουν κι άλλοι στη λέσχη των προνομιούχων, δεν κερδίζει ο κόσμος.
Όμως και με το άνοιγμα πάλι φοβάμαι ότι ο κόσμος δεν θα κερδίσει τίποτε παρά μόνο οι μεγαλοεπιχειρήσεις της αγοράς που θα απλώσουν τα πλοκάμια τους και στο χώρο των φαρμάκων.
Είναι όπως λέμε "κυλάει το αυγό σπάει το αυγό, κυλάει η πέτρα σπάει το αυγό". Και το έχω ξαναπεί εμείς πάντα είμαστε το "αυγό"!
:))
Δημοσίευση σχολίου