2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Βουλευτική Ασυλία:Ετσι καλύπτουν ο ένας τον άλλον στη Βουλή για προσωπικές τους υποθέσεις!


Καταδίκη -σταθμός της Ελλάδας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την άρνηση της άρσης της βουλευτικής Ασυλίας.Υπόθεση Συγγελίδη.όλη η απόφαση.Γιατί κρύβουν την ταυτότητα της βουλευτίνας που κάλυψαν.. Γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ απέκρυψαν την θεμελιώδη αυτή απόφαση σταθμό,καταδίκη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της..μεταπολίτευσης..
Αξίζει να δούμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στην υπόθεση του Συγγελίδη με την προσωπική του αντιδικία με τη βουλευτή σύζυγό του, τι αποφάσισε κατά πλειοψηφία, για την  άρνηση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της βουλευτή, από τους συναδέλφους της βουλευτές, παρότι η υπόθεσή της ήταν ιδιωτική και αφορούσε την διευκόλυνση της επικοινωνίας του παιδιού της με τον πατέρα του. Το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνοψίζεται στα παρακάτω: 
  
"Το Δικαστήριο παρατηρεί συναφώς ότι όταν ένα κράτος αναγνωρίζει ασυλία στους βουλευτές του είναι δυνατόν να θιγεί η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τούτο ωστόσο δε σημαίνει ότι η βουλευτική ασυλία μπορεί να θεωρηθεί καταρχήν ότι επιβάλλει έναν δυσανάλογο περιορισμό στο δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο, όπως αυτό περιλαμβάνεται στο άρθρο 6 § 1 (βλέπε πιο πάνω απόφαση Kart κατά Τουρκίας, § 80). Όπως το δικαίωμα αυτό είναι συνυφασμένο με την εγγύηση για δίκαιη δίκη, η οποία εξασφαλίζεται από το άρθρο αυτό, έτσι και ορισμένοι περιορισμοί στην πρόσβαση πρέπει ομοίως να θεωρούνται ως συνυφασμένοι με αυτή, όπως για παράδειγμα οι γενικώς αποδεκτοί από τα Συμβαλλόμενα Κράτη περιορισμοί ως προς την αρχή της βουλευτικής ασυλίας (βλέπε πιο πάνω απόφαση Α. κατά Ηνωμένου Βασιλείου, no. 35373/97, § 83, και, mutatis mutandis, Al-Adsani κατά Ηνωμένου Βασιλείου [GC], no. 35763/97, § 56, ECHR 2001-XI). Το Δικαστήριο έχει ήδη αναγνωρίσει ότι είναι μακρόχρονη πρακτική των Κρατών να χορηγούν εν γένει διάφορους βαθμούς ασυλίας στους βουλευτές, με σκοπό να επιτρέπεται η ελευθερία λόγου για τους αντιπροσώπους του λαού και να αποτρέπεται η ανάμειξη των παραπόνων των οπαδών με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων (βλέπε πιο πάνω απόφαση Α. κατά Ηνωμένου Βασιλείου, §§ 75-77, πιο πάνω απόφαση Cordova, § 55, και De Jorio κατά Ιταλίας, no. 73936/01, § 49, 3 Ιουνίου 2004). 
 Δεδομένου τούτου, η δημιουργία εξαιρέσεων σε αυτή την ασυλία, των οποίων η εφαρμογή εξαρτάται από τα συγκεκριμένα περιστατικά της κάθε υπόθεσης, θα υπονόμευε σημαντικά τους διωκόμενους θεμιτούς σκοπούς (βλέπε πιο πάνω απόφαση Α. κατά Ηνωμένου Βασιλείου, § 88).
"Στην περίπτωση κατά την οποία η βουλευτική ασυλία παρεμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη, το Δικαστήριο, κατά τον προσδιορισμό της αναλογικότητας ή μη ενός συγκεκριμένου μέτρου, εξετάζει εάν οι επίδικες πράξεις συνδέονταν με την άσκηση των βουλευτικών, καθηκόντων με την αυστηρή έννοιά τους (βλέπε πιο πάνω αποφάσεις Cordova (no.1), § 62 και De Jorio, § 53). Το Δικαστήριο επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο ότι η απουσία προφανούς σχέσεως με τη βουλευτική δραστηριότητα απαιτεί μία στενή ερμηνεία της έννοιας της αναλογικότητας μεταξύ του διωκόμενου σκοπού και των χρησιμοποιούμενων μέσων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση κατά την οποία οι περιορισμοί στο δικαίωμα πρόσβασης απορρέουν από την απόφαση ενός πολιτικού οργάνου (βλέπε πιο πάνω απόφαση Kart κατά Τουρκίας, § 83 και Τσακιλτζής κατά Ελλάδας, αριθ. 11801/04, § 49, 16 Νοεμβρίου 2006). Επιπλέον, όσο πιο ευρεία είναι η ασυλία, τόσο πιο επιτακτικός πρέπει να είναι ο λόγος αυτής (βλέπε πιο πάνω απόφαση Α. κατά Ηνωμένου Βασιλείου, § 78)." 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ STOP CARTEL

Αυτό που μας έκανε εντύπωση πάντως είναι ότι ο Έλληνας Δικαστής κ. Φλογαϊτης μειοψήφισε υπέρ της βουλευτή, υποστηρίζοντας ότι ορθώς δεν άρθηκε η ασυλία της!!!
Τι να πούμε??  ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ που ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, μεταφέρουν την ελληνική δικαστική νοοτροπία που λέει "μην αγγίζετε τους βουλευτές"??
 
GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

2 σχόλια:

Στοππάκιος είπε...

H M.A. είναι η Μιλένα Αποστολάκη. Δειτε εδώ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/02/2010_390878. Την έχω βάλει και στη Μαύρη λίστα μου εδώ http://esofrenon.blogspot.com/2010/02/blog-post_24.html

marianaonice είπε...

@Στοππάκιε
Ναι έχεις δίκιο το θυμήθηκα τώρα που το λες από πέρυσι.
Δυστυχώς πλέον όλα τα προνόμια τους οι βουλευτές τα σφετερίζονται για δικό τους προσωπικό όφελος κι όχι αναφορικά με την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων κι είναι πολύ λυπηρό αυτό...