2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η «Κίνηση» του Μίκη
Του Θανάση Ι. Νικολαΐδη
thanikolaidi@gmail.com
ΤΑ’ δωσε όλα, τα πήρε όλα. Με τη μουσική του, απ’ την πολιτική (του). Απ’ τα βάθη…της ιστορίας ο Μίκης, αλλά χωρίς τις πληγές (πολλών) άλλων που μαρτύρησαν και παρέμειναν στη σκιά. Δεν τον τυράννησε εξόχως η Μακρόνησος, δεν τον κακομεταχειρίστηκε η Χούντα. Στη Ζάτουνα κρατούμενος; Ένα πιάνο στο «κελί» και παρτιτούρες, χρόνος άφθονος, απ’ έξω χωροφύλακες να τον «φυλάνε» και οι νότες του να χάνονται, πριν σμίξουν με τις μακρινές κραυγές δημοκρατών απ’ τη φάλαγγα στην Μπουμπουλίνας.
ΚΙ όταν ο λαός αγκάλιασε την «χιλιάκριβη τη λευτεριά»; Ο Μίκης «διείδε» τον κίνδυνο για πισωγύρισμα στα…τανκς (όπως οι δικτάτορες διέγνωσαν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο») και φώναξε δυνατά αβαντζάροντας τον Καραμανλή και την παράταξή του: «Καραμανλής ή τανκς»! Έξω, λοιπόν, από ευθύνες και «έργα» της ΕΡΕ τα παλικάρια, με το συγχωροχάρτι στο χέρι και με τον Μίκη στο πλευρό τους. 
ΚΙ ύστερα; Έδωσε ο Μητσοτάκης τη μάχη του για να γίνει Πρωθυπουργός με την «αριστερά» στο τσεπάκι, έδωσε και ο Μίκης τη δικιά του (χείρα βοηθείας). Έσπευσε να ορκιστεί υπουργός της Ν.Δ. του Μητσοτάκη και η «συμφιλίωση» έγινε πράξη και πρακτική. Για να χαθούν οι μνήμες της…Μακρονήσου στις αναθυμιάσεις της Χαλυβουργικής απ’ τους καμένους φακέλους, σαν άρωμα στα πνευμόνια του Κύρκου και του Χαρίλαου.
ΣΗΜΕΡΑ που όλοι μας τιμούμε τον κ. Θεοδωράκη για το ταλέντο και τις μουσικές του δημιουργίες εγκρίνοντας τα καλλιτεχνικά του πεπραγμένα. Μίλησε στην ψυχή μας, με τα τραγούδια του έπαλλε η καρδιά μας μαζί του διψώντας για δημοκρατία. Σήμερα, κάποιοι τον αναζητούν για σωτήρα. Εκείνοι που ψάχνουν για σωτήρες «εκτός σειράς», σνομπάροντας τους «τακτικούς» με την έγκριση της πλειοψηφίας του λαού. Όλες οι παρατάξεις βοηθούν με τον τρόπο τους (λογική, ανοχή, διάλογος…) και ο Μίκης χώρια. Με την πολιτική του συνείδηση αφυπνισμένη, τώρα στα γεράματα. Με φρόνημα που σώζει τον αντίπαλο (δυσδιάκριτο όσο ποτέ του), την τελευταία στιγμή.
ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ ενσταντανέ του πολιτικού του βίου, ζυγιάσαμε τη συμπεριφορά του διαχρονικά και κρατάμε αποστάσεις. Η κίνησή του για «Κίνημα ανεξάρτητων πολιτών» έχει στόχους κι αυτό μας ανησυχεί. Ο ίδιος έχει «κίνητρο», η πολιτική του έχει συνέχεια.

5 σχόλια:

παπα-Ηλίας είπε...

Ο Μίκης, παρόλα τα σκαμπανεβάσματά του, παραμένει άδολος.

Και αυτή τη στιγμή η φωνή του είναι η φωνή της ελληνικής συνείδησης.

Θα θελήσουν κάποιοι να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία του;

Αυτό απομένει να το ιδούμε...
Ας μη μουδιάζουμε την όποια ελπίδα για διέξοδο διαφυγής απ' το γκέτο της
άνευ όρων παράδοσής μας...

marianaonice είπε...

Συμφωνώ με τον πατέρα Ηλία!
Ο Μίκης είναι παγκόσμιο σύμβολο και οφείλουμε να τον τιμάμε γιατί ο ίδιος τίμησε την Ελλάδα και όχι να τον πετροβολάμε επειδή σήμερα οραματίζεται να αφυπνίσει τα υπνωτισμένα πλήθη και να τα οδηγήσει σε μιας νέας πάλης ξεκίνημα...

Ανώνυμος είπε...

Ο Μίκης πλέον δεν ανήκει στον εαυτό του. Ανήκει σε όλους μας. Δεν μπορεί όμως ταυτόχρονα να ανήκει και στο καθεστώς. Το καθεστώς αναπαριστά την προσωπικότητα του ανδρός, ενώ η κοινωνία πρέπει να εμπνέεται από αναπαραστάσεις του έργου του.
Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα.
Ως σύμβολο ο Μίκης δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε παραδειγματικά, ούτε ως διόρθωση της μεταπολιτευτικής φάρσας. Ούτε ως ήθος, ούτε ως πολιτικός κανών.

Μόνο ως συμβολική υπέρβαση, έχει αξία η ευθύνη που αναλαμβάνει. Μόνον ως υπέρβαση του πολιτισμικού μύθου και του αστικού μύθου που ξαναμπαίνουν στο μίξερ της ιστορίας για να κατασκευάσουν μια νέα κοινωνική συνείδηση που θα εμπνέεται από μετα-εθνικισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση η παρέμβαση αυτής της σημαντικής μορφής της Τέχνης και του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία θα είχε πράγματι μεγάλη αξία στη συγκυρία.
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

παπα-Ηλίας είπε...

Τα σαγόνια του κατεστημένου έχουν από το ένα μέρος τους χυδαιολόγους κι από το άλλο τους " ναι μεν, αλλά"!

Για να προβοκάρουν και να φρενάρουν την όποια προσπάθεια.

Όταν το ίδιο είναι η ενσάρκωση της απόλυτης χυδαιότητας.

Χωρίς κανένα "ναι μεν" και χωρίς κανένα "αλλά"!

Aνεμος είπε...

Σίγουρα τον μικη,δεν πρέπει να τον δούμε σαν ένα επίδοξο κομματάρχη
Αλλά σαν ένα σύμβολο
Ανάβει την σπίθα ,και προτρέπει τον κόσμο να την κάνει φλόγα
Οποιαδήποτε καπήλευση ,και σίγουρα θα καταγγελθεί
Αλλά είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο
Και τον ευχαριστούμε μονο και μονο για την προσπάθεια εκ των προτέρων