2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

yannidakis live δευτέρας - Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

GoPetition yannidakis live δευτέρας - Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ


Καληνωρίσματα. Δεν έχω καμία πρόθεση να σας γράψω για την Κίνα, αλλά πως να κλείσει κανείς τα μάτια του στην οικονομία – μεγαθήριο που βασίστηκε στην πυρηνική ανάπτυξη και στα φτηνά εργατικά χέρια δημιουργώντας τη νέα οικονομική δύναμη του πλανήτη. Και είναι τόσα πολλά που οι πολυπληθείς κινέζοι έχουν δημιουργήσει, που ίσως κάποια θα έπρεπε κάποτε να τα κρίνουμε. Δεν αναφέρομαι στα προϊόντα “μαϊμού” ή στο νέο ταχύτερο τρένο του κόσμου, αλλά στην πόλη φάντασμα του Όρδος.

Το Όρδος είναι μια μεγάλη πόλη που δημιουργήθηκε από το μηδέν στην επικράτεια της Μογγολίας με κινεζικές χρηματοδοτήσεις. Πρόκειται για μια πόλη που δημιουργήθηκε με κάθε πολυτέλεια. Ωραία σπίτια, άνετοι δρόμοι και ποδηλατοδρόμια, όμορφες πλατείες, δημόσια κτίρια και οτιδήποτε μια σύγχρονη πόλη πρέπει να έχει. Όλα αυτά το 2001, γιατί αμέσως μετά έπρεπε να πάνε κατοικήσουν άνθρωποι! Ως τότε όλα ήταν κενά. Τα πρώτα βήματα έγιναν με δημόσιους υπαλλήλους να μετατάσσονται στα εκεί γραφεία και με τους πρώτους ιδιώτες να αγοράζουν σιγά-σιγά σπίτια στην πόλη αυτή. Είναι λίγο ανατριχιαστικό αν σκεφτείτε πως σήμερα υπάρχουν 17,8 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (στη Μαδρίτη η αναλογία είναι 5293,69/χλμ2). Όλα αυτά μου θυμίζουν την προσπάθεια που είχε κάνει τη δεκαετία του ‘90 ο επιχειρηματίας Μιχάλης Τροχανάς που έφτιαχνε ένα μικρό τουριστικό χωριό ακριβώς απέναντι απ’ την Σητεία στο Λασίθι. Σκοπός ήταν να προσελκύσει τουρίστες και ύστερα να πουλήσει τα σπίτια σε αυτούς ή έλληνες ιδιώτες. Τελικά η ιδέα δεν προχώρησε και το Όρδος του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων απέδειξε πως με χορηγό την Κίνα μπορείς να βαδίσεις στα χνάρια της με την τρομακτική ραγδαία αύξηση σε ανάπτυξη και ευημερία ακόμα κι αν μέχρι χθες δεν ήσουν απλά ασήμαντος, αλλά ανύπαρκτος.

Δεν μπορώ να ξέρω γιατί οι κινέζοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πόλη στο χάρτη, όμως έδειξαν ότι έχουν τη δύναμη για οτιδήποτε και σήμερα οι κάτοικοι της πόλης ευημερούν στο όνομα της εγγύησης που εδώ και λίγα χρόνια συνοδεύει την Κίνα στις δραστηριότητές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: