2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

yannidakis live τρίτης - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΣΤ. ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤ.2.vi. Τεχνολογικά ή μη μέσα (μέρος ΙI)

GoPetition yannidakis live τρίτης - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΣΤ. ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤ.2.vi. Τεχνολογικά ή μη μέσα (μέρος ΙI)


Ένας ακόμη διαχωρισμός που έγινε είναι με βάση το μορφωτικό επίπεδο του συνεντευξιαζόμενου. Μάλιστα απήντησαν κάποιοι ότι δεν έχουν το μορφωτικό επίπεδο να επικοινωνήσουν μέσω της τεχνολογίας και είναι κάτι που θα το δούμε και εμείς με την ανάλυση του δείγματός μας. Το 100% των ατόμων που το επίπεδο της μόρφωσης τους είναι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, απήντησαν ότι η ιδανική επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας και κατά συνέπεια δεν τη χρησιμοποιούν. Έτσι, θεωρούν ότι η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται όταν τα άτομα που θέλουν να επικοινωνήσουν είναι σε μακρινή απόσταση, ακόμα δήλωσαν ότι δε μπορούν να χειριστούν την τεχνολογία έτσι ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν ιδανικά επειδή δεν είναι γνώστες αυτής καθώς και ότι για αυτούς ιδανική επικοινωνία είναι όταν υπάρχει οπτική επαφή με το συνομιλητή τους.

Το 77% των ατόμων που το μορφωτικό τους επίπεδο είναι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απήντησαν ότι η ιδανική επικοινωνία δε μπορεί να επιτευχθεί με τα τεχνολογικά μέσα επειδή μέσω της τεχνολογίας μπορεί κάποιος να υποκρίνεται, υπάρχει περισσότερη κατανόηση όταν δεν υπάρχει τεχνολογία, δημιουργούνται λιγότερες παρεξηγήσεις και γενικότερα ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει στην αποξένωση του ανθρώπου από την κοινωνία. Ακόμη, παρόλο που η τεχνολογία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, εντούτοις, δεν έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο που να μπορεί να καταφέρει κάποιος να επικοινωνήσει ιδανικά, σύμφωνα πάντα με τα άτομα που απήντησαν στην συγκεκριμένη ερώτηση και με βάση το μορφωτικό τους επίπεδο. Το υπόλοιπο 23% χρησιμοποιεί την τεχνολογία όταν απαιτείται περισσότερη εξειδίκευση ενός θέματος.

Το 63% των ατόμων που έχουν πανεπιστημιακή κατάρτιση, απήντησαν ότι η ιδανική επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται καλύτερα με τα τεχνολογικά μέσα. Έτσι, υποστηρίζουν ότι μέσω του κατά πρόσωπο διαλόγου, υπάρχει περισσότερη σαφήνεια, αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές τα συναισθήματα του άλλου και αισθάνονται περισσότερο άνετα από όταν επικοινωνούν μέσω τεχνολογικών μέσων που δε βλέπουν ο ένας τον άλλον. Θεωρούν ότι η τεχνολογία βοηθάει στην επίτευξη ιδανικής επικοινωνίας επειδή εκμηδενίζει τις αποστάσεις, και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται από το 37%.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό, οι απόψεις είναι μοιρασμένες ακριβώς, στο 50%. Έτσι, απήντησαν ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία όταν χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση ενός θέματος και όταν απαιτείται από το χώρο της εργασίας, ουσιαστικά για περιπτώσεις που ο κατά πρόσωπο διάλογος δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ενώ οι υπόλοιποι απήντησαν ότι η τεχνολογία δε μπορεί να οδηγήσει σε ιδανική επικοινωνία, επειδή δεν υπάρχει αμεσότητα, λείπει η γλώσσα του σώματος, καθώς και ότι παλιότερα που δεν υπήρχε η τεχνολογία, υπήρχε η ιδανική επικοινωνία.

Με τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι όσο το μορφωτικό επίπεδο των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανεβαίνει, τόσο περισσότερο χρησιμοποιούν την τεχνολογία και θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί ιδανική επικοινωνία μέσω αυτής. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αν υπήρχε η μόρφωση θα χρησιμοποιούνταν περισσότερο, χωρίς να γνωρίζουν αν θα ήταν ιδανική. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν τον κατά πρόσωπο διάλογο για να επικοινωνήσουν και όχι την τεχνολογία που οδηγεί η αλόγιστη χρήση της σε αποξένωση του ανθρώπου από την κοινωνία σύμφωνα πάντα με τη γνώμη κάποιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: