Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010
Η Γιορτή του Έρωτα
Τί και γιατί
γιορτάζουμε στις 14 Φεβρουαρίου
«Επικαλούμαι τον μεγάλο, τον περιπόθητο, τον γλυκύ Έρωτα, τον ισχυρό τοξότη που φλογίζει με δύναμη τους ανθρώπους, τον ταχύ και ασυγκράτητο, …εσύ μόνον, Έρωτα, κρατάς το πηδάλιο όλων αυτών, είσαι κυρίαρχος, επειδή κρατάς τα κλειδιά του επουρανίου αιθέρος, της θάλασσας, της Γης και του Ταρτάρου».
(Απόσπασμα από τον Ορφικό Υμνο, που είναι αφιερωμένος στον Έρωτα.)
Aπό πανάρχαιες εποχές οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επισημάνει και εξάρει την αδιαφιλονίκητη ισχύ του Έρωτα εντός του Σύμπαντος· δεν εξυμνούσαν μόνο τη σεξουαλική δύναμη, τη φυσική παρόρμηση προς ένωση των αντιθέτων φύλων, αλλά και την πνευματική και την εντός της φύσης δύναμη, που εξωθεί σε ένωση και δημιουργία κάθε καλού και ωραίου, χρήσιμου και θαυμαστού. Οι αναφερόμενες ως οργιαστικές τελετουργίες του Διονύσου ήταν συμβολισμός της δημιουργικής δύναμης του Έρωτα, όπως την είχαν συλλάβει και την εξεδήλωναν οι Ορφικοί.
Οι νεοέλληνες, αισθανόμενοι την ανάγκη να συνεχίσουν να τιμούν τον Έρωτα, προσέφυγαν στον εορτασμό ενός τελείως άσχετου με τον έρωτα χριστιανού αγίου της Καθολικής Εκκλησίας, του αγίου Βαλεντίνου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία (γιά ευνοήτους λόγους) αντιδρά στην λατρεία του αγίου Βαλεντίνου με το πρόσχημα, ότι είναι ξένος (Ρωμαίος ίσως) και προτείνει αντ΄ αυτού τη λατρεία δυό άλλων αγίων (επίσης ξένων, Εβραίων συγκεκριμένα), συμβάλλοντας έτσι στη σύγχυση που έχει επιφέρει το ελληνοχριστιανικό ιδεολόγημα στα μυαλά των σύγχρονων Ρωμιών.
Διαβάστε περισσότερα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Είναι αλήθεια ότι "Οι νεοέλληνες, αισθανόμενοι την ανάγκη να συνεχίσουν να τιμούν τον Έρωτα"...
Όσο μοντέρνοι και να είναι οι καιροί μας αυτή η ανάγκη παραμένει. Σαν Έλληνες πιστεύω ότι συνεχίζουμε να μην βλέπουμε τον έρωτα μόνο σαν "σεξουαλική δύναμη," αλλά σαν "και την πνευματική και την εντός της φύσης δύναμη, που εξωθεί σε ένωση και δημιουργία κάθε καλού και ωραίου, χρήσιμου και θαυμαστού."
Αν καταφέρνουμε και τον εξυμνούμε κάθε μέρα, με μικρές, απλές και γεμάτες αίσθημα πράξεις τότε δεν έχουμε ανάγκη "αγίους" και δεν χρειάζεται καμία θρησκεία να αντιδρά...αν πάλι όχι, ας χρησιμοποιήσουμε τις διαθέσιμες "πατερίτσες" για να μην φτάσουμε να γίνουμε ευνούχοι, δουλεύοντας και τρέχοντας συνεχώς...
Πολύ καλό άρθρο!
Ο Χριστιανισμός «βάλθηκε να αρρωστήσει την ανθρωπότητα αντιστρέφοντας την έννοια του καλού και του κακού, του νοσηρού και του υγιούς, του αληθινού και του ψεύτικου», όπως παρατηρεί ο Νίτσε. Εχθρότητα καλλιεργήθηκε για το ανθρώπινο σώμα κι η θεά του έρωτα, η Αφροδίτη, διαπομπεύτηκε ως πόρνη και δαιμόνισσα. Η ερωτική πράξη από φυσιολογική λειτουργία και χαρά έγινε αμαρτία, θεωρήθηκε πηγή όλων των δεινών της ανθρωπότητας, διασάλεψε την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου και τον γέμισε ενοχές, νευρώσεις κι άγχος.
Απόλυτα αληθινό αυτό.
Πολύ καλή και εκπαιδευτική ανάρτηση!!
:))
Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι για το, νάχαμε να λέγαμε και ουδεμία σχέση υπάρχει με τους Ορφικούς Ύμνους και την αρχαιοελληνική λατρεία. Μου άρεσε το κείμενό σου...
η ερωτικη πραξη απο φυσιολογικη λειτουργια και χαρα εγινε αμαρτια ωραιο εγω θα προσθετα σεξοτουρισμος,βοιμηχανια,τραφικ,υλικο
για τυπο τηλεοραση και ισως για σκαρφαλωμα σε αξιωματα.
H Ζωή είναι Έρωτας.ΟΈρωτας είναι Ελευθερία.
Ζωή χωρίς ¨Ερωτα είναι πραγματική Δουλεία!!!
Δημοσίευση σχολίου