ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
11 Σεπτεμβρίου 2001, η γνωστή σε όλους μας επίθεση στους δίδυμους πύργους πραγματοποιείται με τις γνωστές, σε όλους μας, συνέπειες. Μια επίθεση που λαμβάνει χώρα με, σχεδόν άψογους, τηλεοπτικούς κανόνες. Τα παρουσιαζόμενα αίτια και οι προβαλλόμενοι ως αίτιοι εκείνης της επίθεσης θα αμφισβητηθούν και θα συνεχίσουν να αμφισβητούνται έως και σήμερα. Πολλές οι αντιτιθέμενες πλευρές, πολλές οι θεωρίες συνομωσίας και ακόμη περισσότερα τα στόματα που μέρα με τη μέρα ισχυρίζονται ότι εκείνο το πρωινό παρακολουθήσαμε μια ταινία άψογης σκηνοθεσίας που ξεπέρασε κάθε ιστορική παραγωγή του Χόλλιγουντ.
Υπάρχουν πολλά κενά σε αυτή την ιστορία και αυτά είναι που εξωθούν ακόμη και τους συγγενείς των θυμάτων να πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι το σκηνικό ήταν τουλάχιστον μια εκ των προτέρων γνωστή επίθεση που επιτράπηκε να συμβεί και πολλοί μιλούν ακόμη και για πλήρη ενορχήστρωση της επίθεσης από τις Η.Π.Α. Όχι άδικα, εκείνο το πρωινό χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «η μέρα που άλλαξε την ιστορία».
Βέβαια στόχος του παρόντος κειμένου δεν είναι να μπει στη διαδικασία να προσπαθήσει να αναλύσει αν ισχύει ή όχι κάτι τέτοιο. Συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο καθένας από άφθονο υλικό που υπάρχει στον ίντερνετ. Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Ισχυρισμοί που ενίοτε αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας αλλά και ισχυρισμοί που γεννούν έντονους προβληματισμούς. Προσωπικά θεωρώ ως τα πλέον σοβαρά ντοκιμαντέρ γύρω από το ζήτημα το Fahrenheit 9/11 του Michael Moore όπως επίσης και το Zeitgeist τα οποία μπορεί να βρει ο καθένας ερευνώντας για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το ζήτημα του παρόντος κειμένου είναι ότι σε μεγάλο βαθμό εκείνα τα γεγονότα παραμετροποίησαν την μεταγενέστερη εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. Να σημειώσω ότι προσωπικά δεν τρέφω κακία, ούτε είμαι χαιρέκακος, προς τους Αμερικάνους. Αντιθέτως θεωρώ ότι ως μονάδες αλλά και ως κοινωνική ομάδα διαθέτουν στοιχεία άξια μίμησης. Η πολιτική λοιπόν των Η.Π.Α. καθορίστηκε με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας και το κυνήγι των ατόμων που ενεπλάκησαν σε εκείνες τις επιθέσεις. Η Αμερική στράφηκε στο κυνήγι του Σαντάμ Χουσεΐν που κατά το παρελθόν υπήρξε εντολοδόχος τους αλλά και στο κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν που εδώ και 9 χρόνια δεν μπορούν να εντοπίσουν. Παρά την κοινή αίσθηση που υπάρχει πρέπει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική κυβέρνηση έως και σήμερα δεν καταδιώκει τον Μπιν Λάντεν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου και αυτό αποδεικνύεται από τον κατάλογο των 10 πλέον καταζητούμενων προσώπων του F.B.I.
http://www.fbi.gov/wanted/topten/fugitives/laden.htm
Στην κάρτα επικήρυξης του Μπιν Λάντεν αναφέρονται ως λόγοι καταδίωξής του, βομβιστικές επιθέσεις του 1998 σε Αμερικανικές πρεσβείες στο DAR ES SALAAM και στο NAIROBI. Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί πολίτες συνεχίζουν να ζουν με την εντύπωση ότι ο στρατός τους βρίσκεται στο Αφγανιστάν με στόχο τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν καθώς στις συνειδήσεις των πολιτών αυτό βρίσκεται σε πρώτη μοίρα, όχι όμως και στην όποια συνείδηση της κυβέρνησής τους. Κι αυτό βέβαια είναι ένα επίτευγμα καθώς ο αμερικανικός στρατός κουβαλά τις ευλογίες του μέσου πολίτη που εσφαλμένα θεωρεί ότι αναζητείται δικαιοσύνη.
Σε αυτό το κυνήγι φαντασμάτων η Αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να εντοπίσει και να συλλάβει τον Μπιν Λάντεν. Δηλαδή, η ισχυρότερη χώρα του κόσμου διαθέτοντας κορυφαία τεχνολογία, εξοπλισμό και τεχνογνωσία δεν μπορεί να εντοπίσει έναν άνθρωπο που, προφανώς, κουβαλάει ένα παρακολούθημα απαρτιζόμενο από δεκάδες άλλους ανθρώπους και ο οποίος υποτίθεται ότι συντονίζει μια από τις φερόμενες ως ισχυρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου. Ένας άνθρωπος ο οποίος υποτίθεται ότι κρύβεται στο Αφγανιστάν, σε μια χώρα που έχει μόλις 5 φορές την έκταση της Ελλάδας που έχει πληθυσμό 3 φορές όσο της Ελλάδας. Το Αφγανιστάν δεν βρέχεται από θάλασσα (πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια οδός διαφυγής λιγότερη για τον Μπιν Λάντεν) δεν διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο και το συνολικό οδικό του δίκτυο δεν ξεπερνά τα 6.000 χιλιόμετρα (περίπου 6 φορές η απόσταση Αλεξανδρούπολη-Αθήνα) τα οποία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Να σημειωθεί ότι κατά τον χειμώνα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αδιάβατο λόγω των χιονοπτώσεων. Σε αυτή τη χώρα λοιπόν που το μήκος των συνόρων της φτάνει τα 5.500 χιλιόμετρα εδώ και 9 χρόνια η Αμερικανική κυβέρνηση αναζητά έναν άνθρωπο που μπορεί να διαφύγει με τα πόδια, με άλογο και στις καλλίτερες των περιπτώσεων με αυτοκίνητο ή και με ελικόπτερο. Μια ακόμη σύγκριση που λέει πολλά είναι ότι ενώ τα σύνορα του Αφγανιστάν είναι 5.500 χιλιόμετρα, στα 1.228 χιλιόμετρα που καταλαμβάνουν τα σύνορα της Ελλάδας αν προσθέσουμε την ακτογραμμή της τότε με 15.000 χιλιόμετρα συνόρων η Ελλάδα έχει σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή από το Αφγανιστάν.
Για ποιον λόγο όμως κάτω από αυτή την συντριπτική υπερίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων ο Μπιν Λάντεν καταφέρνει και παραμένει ελεύθερος;
Αν το Αφγανιστάν είναι ένα μέρος που μπορεί κάποιος να κρύβεται από την πλέον κατάλληλη μηχανή εντοπισμού που λέγεται Αμερικανικός στρατός ο οποίος διαθέτει δορυφόρους, κατασκοπευτικά αεροπλάνα, πολεμικά αεροσκάφη, άρματα, στρατιωτικά τζιπ, ελικόπτερα, το echelon και χιλιάδες στρατιώτες που βρίσκονται επί Αφγανικού εδάφους αλλά και χιλιάδες πολιτικό προσωπικό που εργάζεται στην κατασκοπεία ανά τον κόσμο, επί 9 τουλάχιστον χρόνια τότε πόσα χρόνια θα μπορούσε να κρύβεται στο αχανές Κινεζικό έδαφος;
Ίσως αφελή μα εύλογα, νομίζω, ερωτήματα. Μήπως όμως τελικά ο Μπιν Λάντεν αλλά και οι Ταλιμπάν δεν αποτελούν την πραγματική αιτία που βρίσκεται ο αμερικανικός στρατός στο έδαφος του Αφγανιστάν; Κι αν τελικά δεν αποτελούν την αιτία αλλά μια πρόφαση τότε ποιος θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος;
Ο Μπαράκ Ομπάμα στις προεκλογικές του δηλώσεις δεσμεύτηκε ότι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές θα αύξανε κατά 10.000 άντρες τον στρατό που βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Η επιδίωξή του θεωρήθηκε εύλογη και ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα καθώς και ο Ομπάμα βασιζόταν στον ισχυρισμό ότι η χρονίζουσα κατάσταση με τους Ταλιμπάν πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά και το κοινό αίσθημα ικανοποιούταν καθώς πολλοί από τους πολίτες ίσως να μην γνωρίζουν κατά που πέφτει στον χάρτη το Αφγανιστάν αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο στρατός τους εκεί καταδιώκει παράλληλα τον δαίμονα που λέγεται Μπιν Λάντεν.
Ο Ομπάμα ήταν συνεπής στις υποσχέσεις του και όντως μετακίνησε και συνεχίζει να μετακινεί στρατεύματα στο Αφγανιστάν ανακυκλώνοντας στρατιώτες που αφήνουν πίσω τους το Ιράκ. Για ποιον λόγο όμως μια τόσο μεγάλη προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης (όπως ισχυρίζονται) μιας χώρας; Ισχύει ότι το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε ορυκτό πλούτο, η ιστορία όμως μας έχει δείξει ότι μια τόσο μεγάλη χώρα όπως την Αμερική θα μπορούσε με παρασκηνιακά μέσα να καταφέρει να υποτάξει ένα ανίσχυρο κράτος προκειμένου να κερδίσει πλειοψηφικό πακέτο στην κηδεμονία των κοιτασμάτων του.
Εφόσον όμως ο Μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν αποτελούν πρόφαση και ο ορυκτός πλούτος δεν αποτελεί κυρίαρχο στόχο των Αμερικανών τότε για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί;
Η απάντηση έρχεται μέσα από το ντοκιμαντέρ ενός από τα πλέον έγκυρα κανάλια του κόσμου και περνά αθόρυβα αλλά ξεκάθαρα από μπροστά μας.
Το ντοκιμαντέρ του National Geographic με το όνομα «Η ηρωίνη του Αφγανιστάν».
Στο πεντάλεπτο βίντεο θα δείτε ένα απόσπασμα του εκτενούς ντοκιμαντέρ, καθώς ολόκληρο σήμερα δεν βρίσκεται στο youtube σε αντίθεση με το παρελθόν που υπήρχε ολόκληρο ακόμα και με ελληνικούς υπότιτλους. Προκειμένου να σας διευκολύνω σας παραθέτω ατόφιο ένα απόσπασμα υποτίτλων που κατέγραψα από τον επίσημο υποτιτλισμό της Nova όταν το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο National Geographic. Ο υποτιτλισμός που σας παραθέτω αναφέρεται στο χρονικό σημείο του βίντεο από το 1:20 έως τα 3:00 λεπτά. Είναι ξεκάθαρος, άμεσος, σαφής και αξιοπρόσεκτος. Το ντοκιμαντέρ παραθέτει αυτό που ίσως θα μπορούσε να είναι ο βασικός λόγος της εισβολής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Επί δεκαετίες παραγόταν σε τέσσερις μόνο περιοχές του κόσμου. Το Αφγανιστάν, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότιο Αμερική και το Μεξικό. Τώρα, πάνω από το 90% της Ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν μόνο. Είναι μια παράπλευρη συνέπεια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Στις 7 Οκτωβρίου 2001 οι συμμαχικές δυνάμεις των Η.Π.Α. επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν. Ο στόχος; Η σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η διάλυση της Αλ Κάιντα και η απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία. Στα μέσα του Δεκέμβρη οι Ταλιμπάν είχαν ανατραπεί.
Στα τελευταία χρόνια του τυραννικού καθεστώτος τους, η παραγωγή του Οπίου ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σήμερα όμως εκατομμύρια Αφγανοί αγρότες επιστρέφουν στη μόνη σοδειά που αποδίδει, την καλλιέργεια Παπαρούνας.
Μια πρωτοφανής ροή Ηρωίνης δημιουργεί εκατομμύρια χρήστες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
αρκετά ενδιαφέρον αξιζει να το διαβασουμε με προσοχή
Η Αμερική στράφηκε στο κυνήγι του Σαντάμ Χουσεΐν που κατά το παρελθόν υπήρξε εντολοδόχος τους αλλά και στο κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν που εδώ και 9 χρόνια δεν μπορούν να εντοπίσουν.
Δηλαδή θέλει να πει ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφχανιστάν γιατί θέλουν οι ίδιοι να ελέγχουν την παραγωγή και το εμπόριο της ηρωϊνης στον κόσμο; Για πιο σκοπό; Γιατί να θέλουν να δημιουργήσουν "εκατομμύρια χρήστες"; Πολύ συνομωσία ρε παιδιά!
Αγαπητέ Στοπάκιε οι ερωτήσεις σου είναι ειλικρινείς;
Για ποιο σκοπό;
Γιατί να θέλουν να δημιουργήσουν εκατομμύρια χρήστες;
Δεν αντιλαμβάνεσαι τον σκοπό;
Δεν αντιλαμβάνεσαι τον λόγο;
Αν πραγματικά δεν βλέπεις τον λόγο είναι απορίας άξιο!
Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ενώ ξεκινάς καλά, ασκώντας κριτική -δικαίως- στους Αμερικανούς χωρίς να τους δαιμονοποιείς, στο τέλος υποβάλλεις τη δαιμονοποίηση τους. Τα ερωτήματά μου αρνούνται να δεχτούν αυτό ακριβώς: τη δαιμονοποίηση των Αμερικανών ως το κακό που προσπαθεί να καταστρέψει το ανθρώπινος γένος. Σ' αυτή την προσπάθεια αυτό με την ηρωϊνη θα ήταν πολύ έξυπνο κόλπο(όπλο):)
@ Στοππάκιος ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΜΗΟΥΡΓΟΥΜΕ ΙΧΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ??
Το άρθρο μου έχει ως μοναδικό στόχο να προκαλέσει προβληματισμό βασιζόμενο σε στοιχεία ενός έγκριτου ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία-ενδείξεις μιας υπόθεσης με ύποπτα στοιχεία. Δεν καταβάλω προσπάθεια να διαμονοποιήσω κανέναν ούτε και τρέφω μίσος απέναντι στους Αμερικανούς. Αυτό το ξεκαθάρισα ευκρινώς στο κείμενό μου. Επιθυμία μου είναι να προβάλω εύλογα ερωτήματα που μπορούν να προκύψουν στον καθένα. Όταν ένα κανάλι δαπανά πακτωλό χρημάτων για ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ σημαίνει ότι υπάρχει θέμα γύρω απ' την ηρωίνη. Δεδομένου ότι (σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ) οι ταλιμπάν ανατράπηκαν μέσα σε δύο μήνες απο την έναρξη των επιχειρήσεων δεν σου προκαλεί απορία το γεγονός ότι μια χώρα επιλέγει να δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια ισχυριζόμενη ότι θέλει να πατάξει ένα τυραννικό καθεστώς ενώ έχει επιτύχει τον στόχο της εδώ και 9 χρόνια; Ποιο κράτος θα αποφάσιζε να ενισχύει συνεχώς τα στρατεύματά του με τέτοιο κόστος ενώ ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί; Και εφόσον οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν απο το 2001 δεν θα έπρεπε σήμερα να υπάρχει απο τον Αμερικανικό στρατό καθεστώς συντηρητικής παρέμβασης και όχι ενίσχυσης;
Ή μήπως πιστεύεις ότι θεωρούν το κοστος ενός τέτοιου πολέμου οτι αξίζει για τα μάτια ενός ανθρώπου (Μπιν Λάντεν);
Μα αμφισβητείται από κανέναν ότι τα βρώμικα χρήματα από τα ναρκωτικά στηρίζουν σήμερα κρατικούς προϋπολογισμούς και τράπεζες??
Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι Αμερικανοί θέλουν να απεμπλακούν από το Αφχανιστάν. Θέλω να δω πως θα το κάνουν και σε τι κατάσταση θα αφήσουν τη χώρα (Θα ακολουθήσει εμφύλιος; Διαμελισμός;). Όσον αφορά την καλλιέργεια της παπαρούνας που αυξήθηκε, επόμενο δεν ήταν αφού δεν ισχύουν πια οι απαγορεύσεις των ταλιμπάν; Και τι θα κάνει ο φτωχός κόσμος που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του σε μια πολύ φτωχή χώρα, παρά να βλέπει σ' αυτή την καλλιέργεια ένα βιοποριστικό μέσο (όπως λέει στο βίντεο και ο Αφχανός);
οι ναρκωμανεις και κυριως τα πρεζακια ειναι σιγουρο χρημα αλλα και οπλο για τους νεους ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ.
Δημοσίευση σχολίου