2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

"H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ"

Στο σχολείο θυμάμαι, μαθαίναμε για τις επαναστάσεις των λαών κατά της αδικίας, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.
Ξεκινώντας από την Γαλλική Επανάσταση, την Επανάσταση του 1821 και προχωρώντας στις μετέπειτα επαναστάσεις κατά δικτατορικών καθεστώτων, επαναστάσεις εναντίων της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαναστάσεις κατά της στέρησης της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, επαναστάσεις για τα δικαιώματα των νέγρων, όλες είχαν κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο και το δικαίωμά του στην ελευθερία.Τότε λοιπόν, οι επαναστάσεις γινόντουσαν στους δρόμους κι οι επαναστάτες διαμαρτύρονταν δείχνοντας το πρόσωπό τους και υψώνοντας το ανάστημα και τη φωνή τους κατά όσων τους στερούσαν τα δικαιώματά τους. Έτσι τα κατέγραψε η Ιστορία κι έτσι πέρασαν στις συνειδήσεις των ανθρώπων κάθε λαού, έθνους, πολιτισμού, κουλτούρας και γεωγραφικής θέσης. Αυτά όμως γίνονταν κάποτε.



Σήμερα οι επαναστάσεις γίνονται αναπαυτικά, με "επαναστάτες" καθισμένους σε έναν υπολογιστή μπροστά. Μπαίνει λοιπόν ο "επαναστάτης" στο facebook ή σε άλλα παρεμφερή
"επαναστατικά μετερίζια" και κάνει την διαμαρτυρία του πίνοντας το καφεδάκι του μιλώντας στο τηλέφωνο, ακούγοντας μουσική, τρώγοντας και καμμιά πίτσα, πάντα αναπαυτικά καθήμενος φυσικά. Εξού και οι επαναστάσεις αυτές λέγονται "του κώλου". Είναι καθιστικές , γι'αυτό. Να σας φέρω ένα μικρό παράδειγμα:
"Πατέρας ασελγούσε σε δύο ανήλικα παιδάκια με διανοητικά προβλήματα. Διαδηλώστε!"
Πετάει λοιπόν ο σημερινός "επαναστάτης" το ανάλογο βιντεάκι και τρέχουν όλοι να κάνουν "like" (= μου αρέσει..τι μου αρέσει; το βίντεο με την αναπαράσταση της ασέλγειας; O πα-τέρας που την κάνει ή μήπως ο "επαναστάτης" που την διαφημίζει;). Έτσι λοιπόν αρχίζει η επανάσταση με σχόλια, διαμαρτυρίες, αντιδράσεις όπως "ντροπή!", "αίσχος!" και άλλα επαναστατικά συνθήματα από τους φίλους. Καθιστικές επαναστάσεις όλες. Κωλοεπαναστάσεις δηλαδή! Nα σας φέρω κι άλλο παράδειγμα: "Φαντάρος βασάνιζε ανυπεράσπιστο ζωάκι". Πετάει ο επαναστάτης το βίντεο, φτιάχνει κι ένα γκρούπ "διαδηλώστε για το απάνθρωπο ανθρωπόμορφο κτήνος". Μαζεύει και καμμιά πεντακοσσαριά μέλη, κάνει και τις ανάλογες φιλίες, γνωρίζει κι άλλους επαναστάτες..έ, κι ολοι μαζί στο τέλος πάνε για μια επανάσταση στου Πλούταρχου το μαγαζί. Να μην ξεχνάμε και τις άλλες "επαναστάσεις". Οι βασικότερες όλων!
Γιωργάκης ή Κωστάκης; Πράσινος ή Μπλε; Ποιός έδωσε πιο πολλά; Ποιός έφαγε τα περισσότερα; Ποιός είναι ο καταλληλότερος για να μην αφήσει τίποτα αφάγωτο; Φαγώθηκε η Πελοπόνησσος, φαγώθηκε η Πεντέλη, φαγώθηκε η Πάρνηθα, φαγώθηκε κι η Αττική. Φαγώθηκαν κι όλες οι καρέκλες, τι έχει μείνει; Ποιός κώλος θα κάτσει στην καρέκλα τώρα; "Ψηφίστε τον καλύτερο κώλο για την καρέκλα"!.. και να σου η φαγωμάρα στο "επαναστατήριο"! Ποιός θα κάνει τον καλύτερο προεκλογικό αγώνα στον τοίχο του; Ποιός θα προσηλυτίσει τους περισσότερους αναποφάσιστους ή μη; Δεν κοιτάμε τα χάλια μας που έχουμε πιάσει πάτο, δεν κοιτάμε να σώσουμε ότι απέμεινε με συλλογική προσπάθεια, μόνο μας νοιάζει ποιός θα βολέψει τον κώλο του στην καρέκλα! Φαγωνόμαστε! Αντιδρούμε! Επαναστατούμε για τον καλύτερο καρεκλόκωλο!
Τέτοιες επαναστάσεις κάνουμε πλέον, μέσω υπολογιστή και με όλες τις ανέσεις! Γιατί να ταλαιπωρούμαστε να τρέχουμε δεξιά κι αριστερά στους δρόμους και στις πλατείες; Ποιός ο λόγος να φάμε την βροχή, το κρύο, την κάθε είδους ταλαιπωρία; Που να βρεις να παρκάρεις στο κέντρο της Αθήνας επαναστάτης άνθρωπος..κάτσε καλύτερα στον καναπέ σου, βάλε τον Λάκη τον Γλυκούλη να παίζει, φτιάξε και μια φραπεδιά και επαναστάτησε στο Ιντερνετ!! Μη κάνεις χαζομάρες, που να τρέχεις τώρα;
Κάπως έτσι το σκέφτηκα κι εγώ, κι επαναστάτησα! Έγραψα λοιπόν στο στάτους μου στο fb, ως "επαναστάτρια" κι εγώ:
"Τώρα πλέον οι επαναστάσεις και οι διαμαρτυρίες δεν γίνονται στους δρόμους απλώς γίνονται αναπαυτικά, σε έναν υπολογιστή μπροστά! Κοινώς λέγονται "επαναστάσεις του κώλου"!


Μήπως κι αυτό το κείμενο μια "επανάσταση του κώλου" δεν είναι;

12 σχόλια:

Aνεμος είπε...

Ανασα η πικρία που εκφράζεις με τον φλεγματικό σου λόγο λέει αλήθειες
αλήθειες για όλους μας που ίσως να μας ταρακουνήσουν λιγο
Κάποιος είπε ότι η επανάσταση ξεκινά απο μέσα μας και μετά επεκτείνεται προς τα έξω

alterego είπε...

Kατα κορον συμβαινει αυτο που λες Ανασα. Υπαρχουν ομως και κατι αληθινοι επαναστατες που οταν βγαινουν στον δρομο τοτε μετονομαζονται απ ολους εμας τους επαναστατες του κωλου σε αλητες, τσογλανια και οποιονδηποτε αλλο απαξιωτικο ορο.
Το ειδα, και εξακολουθω να το βλεπω ακομη αυτο, δυστυχως.

She είπε...

Άνεμε,

Πολλά ξεκινάνε από μέσα μας, βράζουν, κοχλάζουν μας καίνε τα σωθικά αλλά μέχρι να βγουν κάνουν μια διαδρομή..σε άλλους βγαίνουν πιο ορμητικά και σε άλλους παγώνουν στο δρόμο..Να δω τι θα κάνουμε στο τέλος. Το πιο πιθανό να φάμε τις σάρκες μας..

She είπε...

alterego,

υπάρχουν και αυτοί αλλά και οι άλλοι..και δυστυχώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά..Αλλά η επανάσταση δεν θα έπρεπε να χάνεται στο δρόμο προς την έκφρασή της εξαιτίας αυτών..

μη νομίζεις, κι εγώ μια επανάσταση του κώλου κάνω, όπως πάρα πολλοί σαν και μένα. Η αδράνεια με έχει καθηλώσει.. Φοβάμαι πολύ την ώρα που θα αποφασίσω να επαναστατήσω διαφορετικά, γιατί τρέμω στην ιδέα του τι θα είναι αυτό που θα με κάνει να ξεκουνηθώ...

Aνεμος είπε...

ΑΝΑΣΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΒΕΒΑΙΑ εξω τον εαυτο μου
μου εχει τυχει σε διαμαρτυριες να δηλωνουν συμετοχη 1000 και να ερχονται 5
κι ομως και αυτοι οι 5 ειναι μια αρχη
το τελευταιο που θα εκανα να εξοργιστω και να μισησω τον κοσμο
το αντιθετο τον δικαιολογώ
θυμαμαι στην συγκεντρωση για μηνυση για το σκυλακι στην κρητη,μαζευτηκαν πανω απο 150 ατομα στην ομόνοια
ειναι μια αρχη
ας μην απογοητευόμαστε
πάντως το άρθρο σου ειναι αρκετά σαρκαστικό και περα για περα αληθινό σε ευχαριστούμε

marianaonice είπε...

Όταν ακόμη κι αυτές οι επαναστάσεις του "κ@λου" έχουν μία δυναμική να γίνουν κάποτε επαναστάσεις του δρόμου, τότε αρχίζει το ενδιαφέρον!
Και νομίζω ότι αν κάποια στιγμή όλοι το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αρκεί η επανάσταση από τον καναπέ μας και από τα πληκτρολόγιά μας, τότε υπάρχει ελπίδα αλλαγής... της σκέψης κατ' αρχήν και της ζωής μας, στη συνέχεια.
Άλλωστε όλες οι επαναστάσεις του δρόμου πάντα ξεκινάνε από την επανάσταση της σκέψης... που σαφώς και γίνεται από τους καναπέδες και τις καρέκλες μας... παλιότερα του σαλονιού μας...και τώρα του p.c. μας!

Νοσφεράτος είπε...

Μήπως κι αυτό το κείμενο μια "επανάσταση του κώλου" δεν είναι;

εΥΤΥΧΏς ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ

marianaonice είπε...

@Άνεμε
Όχι μόνο η κινητοποίηση για το σκυλάκι προήλθε από την επανάσταση του κ@λου, αλλά θυμήσου την κινητοποίηση για τις φωτιές του 2007, την κινητοποίηση για το ΕΣΥ μέσω της μπλόγκερ αείμνηστης Αμαλίας Καλυβινού, την κινητοποίηση για τον απεργό πείνας Τενεζό που κατάγγειλε τα καρτέλ, την πρόσφατη κινητοποίηση για τα διόδια και τα τέλη κυκλοφορίας... Οπότε ας είμαστε αισιόδοξοι!
Η επανάσταση του κ@λου δεν είναι και τόσο άχρηστη τελικά...
:)))

She είπε...

'Ανεμε και Μαριάννα συμφωνώ μαζί σας, πάντα υπάρχει η αρχή για όλα..αρκεί να μη μένουμε μόνο εκεί και φυσικά δεν αναφέρομαι σε όσους κάνουν πράξη την επανάσταση όπως εσείς φαντάζομαι.!

Νοσφεράτου,

αλίμονο σε αυτούς που ΔΕΝ το έχουν!!!!!

Unknown είπε...

ΑΝΑΣΑ, να σ'ευχαριστήσω που μοιράστηκες τις σκέψεις σου σ' ένα κείμενο που η συγκρότηση του δεν μπορεί ν'αφήσει αδιάφορο τον αναγνώστη, άλλωστε όλοι μας λίγο πολύ έχουμε κάποια στοιχεία από τον "επαναστάτη του κώλου" μέσα μας ή αν θέλεις έχουμε συμπεριφερθεί ανάλογα κατά καιρούς....

Έχω καθιερώσει στο δικό μου ιστολόγιο και δημοσιεύω αραιά και που, στις ετικέτες "Οι επαναστάτες του καναπέ" , στριπάκια που σκαρώνω εγώ ο ίδιος , στο πρώτο στριπάκι μάλιστα αναλύω μέσα από μια μυθιστορηματική αναφορά, την ανακάλυψη του χαμένου αυτού είδους ανθρώπου στον μακρινό 78ο αιώνα, που οι τότε ερευνητές ονόμασαν Homo Revolutionariis Canapedicus ...lol
Επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω και κανένα στριπάκι κι εδώ μελλοντικά, κάτι σαν μια γλυκόπικρη νότα - διάλλειμα, ανάμεσα στα θέματα της καθημερινότητας που δημοσιεύονται και που βέβαια για τον καθένα μας κρατούν τα σκήπτρα στις προτεραιότητες μας...

She είπε...

Sabb pat,

σε ευχαριστώ για το "συγκροτημένο κείμενο που δεν αφήνει αδιάφορο τον αναγνώστη", σχόλιό σου και πιστεύω ότι θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα η δική σου οπτική των πραγμάτων με τον τρόπο που θα την παρουσιάσεις μέσω strips χρησιμοποιώντας αρκετές δόσεις χιούμορ.

Θα χαρώ να σε διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω.Εχεις δίκιο,όπως έχει δίκιο και η Μαρριάνα.Ελπίζω πάντος να μην τα βάζεις με τον κόσμο όπως σηνήθως κάνουμε.Είναι πραγματικά κάτι αξιοσημείοτο,αλα μεχρι εκεί.Ιορδανης.