2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Γόρδιος δεσμός: η μυθοποίηση μιας χοντράδας

Το άρθρο αυτό πήρα στο μέιλ μου από το Yellow Kid ως απάντηση στην έκκλησή μου να διατυπώσουν την διαφορετική άποψη στην εξής επίμαχη ανάρτηση του ιστολογίου μας. Και το δημοσιεύω γιατί πραγματικά εκφράζει επιχειρήματα και απόψεις, χωρίς εμπάθεια και ύβρεις, στόχος για όλους μας εδώ μέσα.

Ο μύθος όπως μας έρχεται και όπως διαβάζω στην wikipedia πάει κάπως έτσι:

«Ο Αλέξανδρος έφθασε στο Γόρδιο κατά τον μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 333 ΠΚΕ και παρέμεινε εδώ για κάποιο χρονικό διάστημα, για να αναπαύσει τη μοίρα του στρατού που κοπίασε ιδιαίτερα μαζί του, στην Πισιδία. Εκεί, στο ανάκτορο των παλαιών βασιλέων της Φρυγίας, βρισκόταν το άρμα του Γόρδιου ως ανάθημα στον Δία. Ο ζυγός του άρματος ήταν δεμένος με φλοιό κρανιάς και ο δεσμός ήταν τόσο περίπλοκος, ώστε δεν διακρινόταν πουθενά η αρχή του. Σύμφωνα με την κρατούσα παράδοση, όποιος έλυε τον Γόρδιο δεσμό, θα κυριαρχούσε στην Ασία. Ο Αλέξανδρος μετέβη στο ανάκτορο, εξέτασε τον δεσμό και τον έλυσε εύκολα. Ο τρόπος με τον οποίο τον έλυσε παραμένει μυστήριο. Η πιο διαδεδομένη άποψη που υποστηρίζει ότι έκοψε τον δεσμό με το σπαθί του, είναι η λιγότερο πιθανή εκδοχή. Ο Αριστόβουλος, που ήταν πιθανώς αυτόπτης μάρτυς, αναφέρει ότι τον έλυσε αφαιρώντας τον πύρο από το τιμόνι του άρματος, όπου συγκρατείτο ο δεσμός του ζυγού»

Πιθανόν η wiki να έχει δίκιο ότι το να πάρεις μια μαχαίρα για να λύσεις ένα κόμπο να είναι η λιγότερο πιθανή εκδοχή. Το θέμα είναι ότι είναι πραγματικά η ποιο διαδεδομένη και αυτή που μας μαθαίνανε στο σχολείο για να μας πείσουνε πόσο έξυπνος και μάγκας ήταν αυτός ο κομπλεξικός κοντοστούπης με το άλογο με το ηλίθιο όνομα.
(στην wiki βρήκα και την μόνη ένσταση σύμφωνα με τον μύθο)

Και δεν είναι μόνο η ποίο απίθανη, αλλά και η ποιο πρόχειρη. Αν έγινε έτσι, έχουμε μία από τις μεγαλύτερες χοντράδες στην ιστορία, μίας και ο κος Αλέξανδρος αντί να στρώσει την γκλάβα του κάτω να δει πώς θα λύσει αυτόν τον πολύπλοκο κόμπο που με τόσο κόπο κάθισε ο άλλος να φτιάξει ώστε να αποτρέψει τον κάθε ηλίθιο να γίνει βασιλιάς της Ασίας (όχι αγοράκι μου, για να γίνεις άρχοντας θα βάλεις το νιονιό σου να δουλέψει) τι κάνει; Λέει (όχι ακριβώς, αλλά το νόημα είναι το εξής):
«Σιγά που θα κάτσω τώρα κοτζάμ Μέγας Αλέξανδρος να σκεφτώ πώς θα λύσω αυτή τη μαλακία που βάλατε εσείς οι τρελές εδώ πέρα! Έχουμε και άλλες δουλείες, κούκλες μου. Φέρε, αγάπη μου την μαχαίρα! ». Παίρνει λοιπόν την σπάθα και αντί να λύσει τον σπάγκο, τον καταστρέφει.

Τι διδάσκει λοιπόν αυτή η ιστορία πέρα από την πεποίθηση πως για να πετύχεις κάτι, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις όπλα και όχι το μυαλό σου; Ότι πρέπει να καταστρέψεις ένα πρόβλημα και όχι να το λύσεις.
Εξαιτίας εκείνης της χοντράδας (μύθος, ή πραγματικότητα δεν παίζει πια τόσο ρόλο) όλοι εκείνοι σήμερα που ακούνε τον Αδωνη, ψηφίζουνε ΛΑΟΣ και νιώθουνε αυτούσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι αυτοί που για να λύσουν πχ το πρόβλημα της μετανάστευσης θέλουν να πετάξουν τους ανθρώπους σωρηδόν έξω από την χώρα τους; Η βία (βία, γιατί δεν γίνεται να πετάξεις κανέναν με το παρακαλώ) δεν αντικαθιστά την λύση του προβλήματος το οποίο είναι να βρεις και να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;

Εύχομαι πραγματικά ο Μέγας Αλέξανδρος να μην κατέφυγε σε μία τέτοια χοντράδα, και να σκέφτηκε κάτι ποιο έξυπνο ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να πάψουν να διδάσκουν τέτοιες απολυταρχικές λύσεις και χοντράδες στα σχόλια, μήπως και γίνουμε σιγά σιγά ποιο σκεφτόμενοι, άρα και καλύτεροι άνθρωποι..
Yellow Kid

12 σχόλια:

Yellow Kid είπε...

Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση.Κάποια στιγμη θα το ποστάρω και στο δικό μου. Το πρώτο τεστ πάντως το περάσατε. Συνεχίζει βεβαία εδώ να υπερτερεί η "εξω οι μετανάστες" διάθεση οπότε κάθε φορά που θα διαβάζω κάτι τέτοιο μπορεί να σας σας γράφω και από ένα μέιλ υποστηρίζοντας τους μετανάστες να υπάρχει ισοροπία.

Όσο για το άλλο δεν το συζητάω. Επιμένω πώς για τις πηγές πρέπει τουλάχιστον να τις τσεκάρετε.

Στοππάκιος είπε...

Οι συντάκτες εδώ δεν είναι επαγγελματίες για να έχουν σταθερή παρουσία. Γράφουν όταν ευκαιρούν. Τυχαίνει κάποιες φορές να γράφουν οι μεν και κάποιες φορές οι δε.

Δεν έχουμε ανάγκη να δώσουμε εξετάσεις σε κανέναν. Αυτά περί τεστ δεν ταιριάζουν στις δημοκρατίες και στους ελεύθερους πολίτες.

Unknown είπε...

''Το θέμα είναι ότι είναι πραγματικά η ποιο διαδεδομένη και αυτή που μας μαθαίνανε στο σχολείο για να μας πείσουνε πόσο έξυπνος και μάγκας ήταν αυτός ο κομπλεξικός κοντοστούπης με το άλογο με το ηλίθιο όνομα.''

Πόσο κομπλεξικός μπορεί να είναι κάποιος απέναντι σε έναν άνθρωπο και δη 'Ελληνα που μνημονεύεται σήμερα από όλο το κόσμο ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμας ιστορίας.
Έναν άνθρωπο που αποκαλείται σφαγέας των λαών αλλά που οι κατακτημένοι λαοί τιμούσαν τότε και εξακολουθούν να τιμούν ως απελευθερωτη!!!
Σα να λέμε να στήνεται άγαλμα και να υπάρχει στο χαρτονόμισμα του Ιράκ και του Αβγανιστάν ο Μπους ένα πράγμα!!!

Και κάτι ακόμα.
Ο χαρακτηρισμός ''κονταστούπης'' και το ''άλογο με το ηλίθιο όνομα'' δεν υπαδηλώνουν ρατσισμό;
Αν το έλεγα εγώ αυτό δηλαδή για έναν πακιστανό που τον λένε Αμπντουλ π.χ. θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν...

Exarchias είπε...

Dont hate the media... be the media.
Dont hate the Ενωμένοι Bloggers...Bring your @ss here and be the ενωμένοι Bloggers.
Άμα αφήσουμε τα Τεστ συντροφικότητας και αριστεροδεξιομπροστοτητας αυστηρής θεματολογίας και πολιτικοσοβαροφάνιας, και καταλάβουμε επιτέλους μια φορά στην μιζερη ζωή μας οτι αυτό που υπάρχει εδώ είναι πλατφόρμα διαλόγου... ισως καταφέρουμε μια φορά στην εξίσου μίζερη καθημερινότητα μας ως bloggers να βρούμε διάλογο.
Την καλημέρα μου.

Yellow Kid είπε...

Πώς θα χαρακτήριζες κάποιομ που σηκώνεται ένα πρωί και θέλει να κατακτήσει τον κόσμο; Ψυχικά υγιή; Συμπλεγματικό θα τον χαρακτήριζα εγώ με πολλά απωθημένα εξουσίας (ίσως δεν βύζαξε η μαμά του. Ίσως το πουλάκι του να ήταν μικρό. Πάντως κάτι στραβό πήγαινε με την ιδιοσυγκρασία του για να θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Όσο για το κοντοστούπης είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο (και νομίζω πώς άλλο ένα στοιχείο του κόμπλεξ του ήταν ότι ήθελε να τον αποκαλούν Μέγα.) Και δεν είναι καθόλου ρατσιστικό να θεωρείς ότι το όνομα που δίνει κάποιος στο ζώο του είναι ηλίθιο.

Unknown είπε...

Μου άρεσε το πόστ και η γλαφυρότητα του...

Πιστεύω EGERSIS πως ο yellow kid, έδωσε αυτούς τους χαρακτηρισμούς που σε ενόχλησαν για τον Αλέξανδρο και το άλογο του, μάλλον για να επιβεβαιώσει την απομυθοποίηση που πραγματεύεται το θέμα του κι ίσως θα έπρεπε να το αντιμετωπίσεις μ' αυτή την αντίληψη...Όταν απομυθοποιείς τον θρύλο , τον κοντό δεν μπορείς να τον κάνεις Φασούλα και το πανθομολογούμενα ηλίθιο όνομα δεν μπορείς να το πεις έξυπνο - θυμάμαι ένα συμμαθητή μου που το κεφάλι του ήταν πεπονοειδές να τον φωνάζουμε Βουκεφάλα, δεν νομίζω πως τον αποκαλούσαμε έτσι για να τον κολακέψουμε...

Μην αντιδράτε σαν να σας έβρισαν προσωπικά ρε παιδιά, όταν το θέμα που ασχολείται ο οποιοσδήποτε συντάκτης δεν ταυτίζεται με τις δικές μας απόψεις...Θεωρείστε την οποιαδήποτε αντίθετη άποψη σαν ένα καλό ερέθισμα για γόνιμο διάλογο...

Aνεμος είπε...

@ Yellow Kid δεν έχει να κάνει με ευχαριστώ από την αρχή είπα βάλτε αναρτήσεις

Aνεμος είπε...

@ Yellow Kid και βέβαια Η βία (βία, γιατί δεν γίνεται να πετάξεις κανέναν με το παρακαλώ) δεν αντικαθιστά την λύση του προβλήματος το οποίο είναι να βρεις και να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;
δεν νομίζω να διαφωνεί κάποιος με αυτό
αλλά είναι πολύπλοκο και σοβαρό θέμα
αυτή την στιγμή στην ελλαδα υπάρχουν μόνο γκέτα ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ
ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΩΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ

Yellow Kid είπε...

Μόλις στο έστειλα.

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

@ Yellow Kid δεν πήραμε τίποτα
που το εστειλες?
το επίσημο είναι
bloggersenomenoi@gmail.com

Yellow Kid είπε...

Το έστειλα και εκει.
στην αρχή το είχα στείλει στο stopaccius@gmail.com

Είμαστε και μείς εδώ! είπε...

@Yellow kid γραφεις¨:
"Πώς θα χαρακτήριζες κάποιομ που σηκώνεται ένα πρωί και θέλει να κατακτήσει τον κόσμο; Ψυχικά υγιή;"
Εγω εδω βλεπω μια οντως προσπαθεια απομυθοποιησης ενος Ιστορικου προσωπου αλλα παλι με την χρηση ευγενως διατυπωμενων στην ουσια υβρεων!Λες δλδ οτι σηκωθηκε ενα πρωι και αποφασισε να κατακτησει τον κοσμο.Εκ προιμοιου αντιμετωπιζεις "αρνητικα" τον ανθρωπο.Μας λες με λιγα λογια οτι δεν ειχαν προηγηθει οι Θερμοπυλες,ο Μαραθωνας,και η Σαλαμινα,δεν ηταν δλδ η περσικη αυτοκρατορια ο μπαμπουλας της τοτε εποχης.Και επειδη εφαρμοσε για πρωτη φορα στην ιστορια το δογμα"Η καλυτερη Αμυνα ειναι η Επιθεση"τον προσδιοριζεις ως ψυχασθενη το λιγοτερο και με ευθειες παραπομπες στη μητροτητα και στο σεξουαλικο του προσανατολισμο.Και επιμενης οτι αυτο ειναι αντικειμενικοτητα προς προασπιση του διαλογου?Λυπαμαι πραγματικα,ο τροπος γραφης του αρθρου και των σχολιων σου αποδεικνυει για αλλη μια φορα το πως σκεφτονται και λειτουργουν οι πορωμενοι και καταληφθεντες ενδεχομενως απο ηπιας μορφης υστερια,εναντι ενος κοινου ενδιαφεροντος θεματος.Και παραληλλιζεις το γορδιο δεσμο με το Μεταναστευτικο.Καλα αυτο αποκομισες εσυ απο το αρθρο στο βικι;Η ουσια και το μυνημα του αυτο ειναι;Δεν βλεπεις οτι ακριβως το θεμα του κομπου εχει να κανει με την αλογιστη χρηση βιας οπουδηποτε;Δεν καταδεικνυει απολυτα οτι το σωφρον σε οιανδηποτε ειδους προβλημα και αν αντιμετωπιζει ο ανθρωπος η σωστοτερη λυση του δεν ειναι η καταστροφη του προβληματος αλλα η επιλυσή του χωρις χρηση βιας?.Δεν βλεπουμε τελικα κι εσυ και γω και ολοι μας πως αυτο που γινεται σημερα με το μεταναστευτικο ,ειναι μερος ενος γενικοτερου προβληματος στην πλευρα της εξουσιας.Υπαρχουν απειρες φωνες σκεπτομενων ανθρωπων "δοξα τω Θεω",τα τελευταια χρονια πολλες απο αυτες βρηκαν βημα και εκφραζονται μεσω δικτυου,νομιζετε οτι δεν μαθαν καλα το μαθημα τους μετα τις πυρκαγιες του 2007?που κι αν δεν τομαθαν τοτε ηρθε ο Δεκεμβρης του 08 και τους το απεδειξε?Δεν παραξενευει κανεναν μας η συσπειρωση των ΜΜΕ?,ο τροπος προβολης του Αντωνακη?.Τι μαθαμε λοιπον εως τωρα?να λυνουμε τα προβληματα? ΟΧΙ.Το μαθημα της ομως η εξουσια τοχει μαθει πολυ καλα εδω και παραπολα χρονια.Ποιο?Το μαθημα του αλλου μεγαλου της Ιστοριας το "Διαιρει και Βασιλευε!"ο οποιος τελικα εγινε αυτοκρατωρ και οχι απλος βασιλιας.Δωστους μια Ρεπουση,μια Δραγωνα,ενα δυο πεντε δεκα αλλους με πολλες αποψεις,βαλε και μερικους "δικους" σου να προβοκοταρουν ειτε με αναρτησεις διαφορες,ειτε με πραξεις απο τους χωμενους μεσα σε ολες τις οργανωσεις και πετυχε η συνταγη.Ας τους να τρωγονται αναμεταξυ τους,κι εσυ εξουσια κανε ησυχη την δουλεια σου η οποια "εξουσια" λεει στην κυβερνηση μετα:κυττα εγω τους εκανα να ψαχνονται αυτους,εσυ εχεις και πλειοψηφια μη μασας ορμα να κανεις αυτα που θελουμε,κανεις δεν θα σε εμποδισει,αυτοι θα τρωγονται για χρονια μεταξυ τους.(λογω ταμπεραμεντου και προιστοριας).Αυτο δυστυχως βιωνουμε σημερα.