2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αραγε έρχονται δύσκολες μέρες και για το blogger??

 

Μέρντοχ εναντίον Google για τις δωρεάν ειδήσεις

Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σύντομα η εταιρία του News Corp. θα αρχίσει να χρεώνει για την online πρόσβαση στο ειδησεογραφικό περιεχόμενο όλων των εφημερίδων του, έριξε το γάντι στη Google, ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να μπλοκάρει την δωρεάν χρησιμοποίηση από αυτήν των ειδήσεων που παράγουν οι εταιρίες του. 

Ο Μέρντοχ, σύμφωνα με το BBC και τον “Γκάρντιαν», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News της Αυστραλίας ότι αναζητά τρόπους για να αποσύρει τις ειδήσεις «του» από το Google News και γενικότερα από την δωρεάν πρόσβαση σε αυτές μέσω αναζήτησης. Όπως είπε, οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν νόμιμα να χρησιμοποιούν τους τίτλους και τις πρώτες παραγράφους ή άλλα αποσπάσματα από τις ειδήσεις των μέσω ενημέρωσης που ανήκουν σε αυτόν.

«Υπάρχει ένα δόγμα που λέγεται ‘δίκαιη χρήση’ και το οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να το προσβάλουμε στα δικαστήρια και να το απαγορεύσουμε πλήρως, αλλά θα προχωρήσουμε αργά», δήλωσε ο Μέρντοχ.
  
Ο αρχικός σχεδιασμός του ήταν τα sites των μέσων ενημέρωσης που του ανήκουν, να αρχίσουν να χρεώνουν για την online πρόσβαση από τον Ιούνιο του 2010, αλλά φαίνεται πως αυτό θα καθυστερήσει. Η News Corp. είναι ιδιοκτήτης των Times και της Sun στη  Βρετανία, καθώς επίσης των New York Post και Wall Street Journal στις ΗΠΑ.

Οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να βγάλουν έσοδα από τα sites τους, ειδικά σε μια εποχή πτώσης των διαφημιστικών εσόδων στις έντυπες εκδόσεις τους. Φοβούνται όμως ότι η χρέωση μπορεί να αποξενώσει και να απομακρύνει αναγνώστες που έχουν συνηθίσει στη δωρεάν πρόσβαση, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τα διαφημιστικά έσοδά τους.
  
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η απειλή του Mέρντοχ μάλλον δεν ταράζει ιδιαίτερα τον ύπνο των ιδρυτών της Google Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, οι οποίοι δήλωσαν ότι αν κάποιος ειδησεογραφικός οργανισμός δεν επιθυμεί οι ειδήσεις του να περιλαμβάνονται στις αναζητήσεις της Google, αρκούν μόλις δύο γραμμές υπολογιστικού κώδικα για να «εξαφανιστούν» από τις αναζητήσεις. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι κάτι που θα ωφελήσει τις εκδοτικές επιχειρήσεις του Μέρντοχ ή όποιου άλλου εκδότη ή αν θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του.

Από την οπτική γωνία της Google, η ίδια βοηθά τους χρήστες του Ίντερνετ να στρέφονται στα sites των εφημερίδων, αυξάνοντας έτσι τη δημοτικότητά τους. Από εκεί και πέρα, θεωρεί ότι είναι θέμα του εκδότη να αξιοποιήσει την επιχειρηματική ευκαιρία και να αποφασίσει αν θα επιβάλει συνδρομές ή θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερη διαφήμιση.

Φοβάμαι ότι αυτό θα έχει επίπτωση και στο blogger εφόσον αναπαράγει και σχολιάζει ειδήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: