2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Άρση απορρήτου στο διαδίκτυο...


Σε συνέχεια της νομικής μας ενημέρωσης σχετικά με το δικαίωμά μας στην ελευθερία της έκφρασης του λόγου θα ήθελα να πούμε και δύο λόγια, ως προ το τι ισχύει στην Ελλάδα για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου επομένως.

Είναι γεγονός ότι με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, πολύ λόγος έγινε με τη γνωμοδότηση Σανιδά και την αντίρρηση της Αρχής Επικοινωνιών κλπ.

Όπως είναι γνωστό για να μπορέσει να εντοπιστεί και να ταυτοποιηθεί κάποιος blogger, ο οποίος τυχόν υπέπεσε σε αδίκημα πρέπει να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Τότε είναι αναγκαία φυσικά η προσφυγή στο άρθρο 19 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι μπορεί το απόρρητο να αρθεί με διάταξη της Δικαστικής Αρχής και μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και για τη διερεύνηση «ιδιαίτερα σοβαρών αδικημάτων.

Προς εφαρμογή της διάταξης αυτής του Συντάγματος έχει εκδοθεί ο Νόμος 2225/1994, ο οποίος στο άρθρο 4, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με τους Νόμους 3115/2003 και 3666/2008, ορίζει τα «ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα» για τα οποία μπορεί να αρθεί το απόρρητο.

Αυτά είναι ΜΟΝΟ τα ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
που αναλυτικά αναφέρονται εκεί και περιλαμβάνονται στα άρθρα 134, 135 παρ. 1, 2, 135Α, 137Α, 137Β, 138, 139, 140, 143, 144, 146, 148 παρ. 2, 150, 151, 157 παρ. 1, "159 παρ. 3", 168 παρ. 1, 187 παρ. 1, 2, 207, 208 παρ. 1, "235 περ. β`, 236 περ. β`, 237 περιπτώσεις, β` των παραγράφων 1 και 2" 264περ. β`, γ, 270, 272, 275 περ. β, 291 παρ. 1 εδ. β, γ, 299, 322, 324 παρ. 2, 3, "342 παρ. 1 και 2, 348, 348Α παρ. 3"374, 380, 385 του Ποινικού Κώδικα και που αφορούν αδικήματα σχετικά με την εσχάτη προδοσία, τα βασανιστήρια, την επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας, την εθνική ασφάλεια κλπ. και στα οποία δεν περιλαμβάνονται βέβαια τα πλημμελήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της απλής δυσφήμησης και εξύβρισης.

Τελευταία έγινε μια προσπάθεια στη Βουλή να τροποποιηθεί ο Νόμος 2225/1994 και να προβλεφθεί ότι για ΟΛΑ τα ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ μπορεί να αρθεί το απόρρητο.
Τελικά όμως δεν πέρασε αυτή η διάταξη.
Βλέπετε για περισσότερα στο blog του Ε-lawyer εδώ

Επομένως κατά τη γνώμη μου για την άρση του απορρήτου στο διαδίκτυο (που ταυτίζεται με την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών) ισχύει ότι και στην Google!
Επιτρέπεται μόνο για κακουργήματα!!
.

7 σχόλια:

Aνεμος είπε...

μακαρι μαριαννα

marianaonice είπε...

Θα φοβηθούν Άνεμε!
Το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο αν επέμβουν στο δικαίωμα των πολιτών για την ελευθερία της έκφρασης!
Άλλωστε είναι το μόνο δικαίωμα που τους έμεινε πλέον σε αυτό το χάος!
Να μπορούν να μιλούν και να κρίνουν!
Αλλοίμονο σ' όποιον επιχειρήσει να μας κλείσει το στόμα!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ;

ΤΟ ΝΟΥΣ ΣΑΣ, Η ΔΙΩΞΗ ΗΛ.ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΝΤΟΣ 1 ΩΡΑΣ, ΕΑΝ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝ ΕΙΔΕΙ ΑΣΤΕΙΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΛΗΣ ΘΕΑΣΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΤΟ ΕΝΝΟΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

marianaonice είπε...

@Aνώνυμε
Τα ναρκωτικά και το πορνογραφικό υλικό που αφορά ανήλικα μπορούν να θεμελιώσουν αδίκημα διωκόμενο και σε βαθμό κακουργήματος, οπότε εκεί δικαιως αίρεται το απόρρητο, νομίζω άλλωστε ότι ειδικά αυτά τα κακουργηματα (πορνογραφία ανηλίκων και εμπορία ναρκωτικών) προβλέπονται ειδικά στο νόμο που κατά το Σύνταγμα επιτρέπεται η άρση.
Τέλος η αυτοκτονία μπορεί να θεμελιώνει και κακούργημα που στρέφεται κατά της ζωής, όπως η παρότρυνση σε αυτοκτονία κάποιου που έχει τέτοιες τάσεις ή είναι απελπισμένος. Οπότε και εκεί επιτρέπεται η άρση του απορρήτου.

Ανώνυμος είπε...

Μαριάννα, μιας και αναφέρθηκε από τον ανώνυμο παραπάνω, θέλω να σε ρωτήσω αν τα σχόλια στο ιστολόγιο της
Αμαλίας μπορούν να θεμελιώσουν άρση του απορρήτου. Δεν ξέρω αν τα έχεις διαβάσει τελευταία, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι/ες από τους σχολιαστές χρήζουν άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν ξέρω, θα ήθελα τη γνώμη σου.

Ασκαρδαμυκτί

marianaonice είπε...

@Aνώνυμε Ασκαρδαμυκτί μου,
γιατί καλέ βγήκες "ανώνυμος"?? :)))
Λοιπόν έριξα μια ματιά στα τελευταία σχόλια στο μπλογκ της @Αμαλίας, με ένα γιατρό Στάθη. Απ' ό,τι είδα εκεί αλληλοειρωνεύονται κι αν θες και έμμεσα αλληλουβρίζονται, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με κακούργημα (το πολύ καμιά εξυβρισούλα σε βάρος του γιατρού να γίνεται ή το αντίστροφο) οπότε δεν επιτρέπεται η άρση του απορρήτου γι' αυτό το λόγο.
Όποιος δεν του αρέσει η συζήτηση, απλά αποχωρεί και δεν συμμετέχει.
Αυτή είναι η άμυνα του διαδικτύου και δεν χρειάζεται εισαγγελείς για να προστατευθεί από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Κι αν ένα ιστολόγιο γενικά έχει υβριστικές και γενικά άσεμνες αναρτήσεις τότε πάλι η google με την επισήμανση ή χωρίς αυτήν, μπορεί να επέμβει.
Δεν ξέρω αν σε διαφώτισα, αλλά δεν υπάρχει κάτι αξιόποινο κατά την έννοια του Συντάγματος και του κακουργήματος, εκεί μέσα που να επιτρέπει την άρση του απορρήτου.
Τώρα αν κάποιος εκεί μέσα εκθέτει δημόσια προσωπικά στοιχεία κάποιου άλλου τότε μπορεί να διαπράττει απλά το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και γενικά της προσβολής της προσωπικότητας
Χαίρομαι που ήρθες κι @εδώ και μας διαβάζεις....
Φιλιά!
:)))

Manos είπε...

Στην εποχή που ζούμε και που το σύνταγμα μας έχει πλέον πάψει να ισχύει φοβάμαι πως στην ουσία όλες οι κινήσεις ...καταγράφονται χωρίς επίσημα να το παραδεχθεί κανείς.