2

2
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ -ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ

Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖΜε δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα μας είχαμε πρόσφατα επισημάνει την ανάγκη άμεσης και μαζικής προσέλκυσης επενδύσεων εντοπισμού και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να ανακουφισθεί η ελληνική οικονομία με σχετικά έσοδα και θέσεις εργασίας. Αφού γίνει η θέσπιση και η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης, αυτή η προσέλκυση μπορεί να γίνει χάρις στην ταυτόχρονη προκήρυξη διαγωνισμού μεγάλου αριθμού θαλάσσιων οικοπέδων της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας. Μόνο που για να έχει αποτελέσματα ουσιαστικά πρέπει να ακολουθήσει και τη μεθοδολογία που παρουσιάζουμε αλλιώς δεν θα πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την προσέλκυση των μεγάλων παικτών του τομέα. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην ελληνική ΑΟΖ υπάρχουν πάρα πολλά σεισμικά δεδομένα, συνεπώς πολλές και μεγάλες Πετρελαϊκές Εταιρείες γνωρίζουν ήδη πάρα πολύ καλά, σε ποιες περιοχές εντοπίζονταν το ερευνητικό και το κοιτασματολογικό ενδιαφέρον. Ας κοιτάξουμε όμως πως τα γειτονικά μας κράτη πέτυχαν τους παραπάνω στόχους βασιζόμενοι σε συγκεκριμένους στρατηγικούς απλούς κανόνες της αγοράς και της διεθνούς πρακτικής διασφαλίζοντας έτσι επενδύσεις υψηλού επιπέδου...

Ακόμα και οι φοβίες είναι κουραστικές

Νίκος Λυγερός - Ακόμα και οι φοβίες είναι κουραστικές
Ακόμα και οι φοβίες είναι κουραστικές. Όταν δεν υπάρχει γνώση το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι φοβίες. Αυτό μπορεί να είναι κατανοητό σε ατομικό επίπεδο, αφού ο χαρακτήρας του καθενός είναι και η μοίρα του, όπως λέει ο συγγραφέας. Αυτό όμως που πρέπει να μας απασχολεί είναι στο επίπεδο της χώρας. Δεν μπορεί λόγω του ραγιαδισμού μια ολόκληρη πατρίδα να περιμένει για να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματά της μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Εδώ γεννήθηκαν παγκόσμιες έννοιες, διότι ο ελληνισμός είναι προσφορά στην Ανθρωπότητα. Και προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ζητιανεύουμε και μάλιστα να είμαστε χαρούμενοι με αυτή την κατάσταση. Κι ο καθένας κουβαλά την άγνοια του, για να μας επιβληθεί με αυθαίρετα επιχειρήματα για να πάμε πίσω. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ηττοπάθεια που παράγει μίζερη σκέψη, η οποία δεν αλλάζει τίποτα. Με όλες αυτές τις αηδίες πώς να μην έχει κατάθλιψη ο ελληνικός λαός και να μη βλέπει το φως. Είναι δυνατόν στη χώρα του φωτός και του ήλιου της δικαιοσύνης να υπάρχει αυτή η νοοτροπία; Εδώ τρώγαμε πέτρες, για να παραμείνουμε ελεύθεροι και τώρα που ξέρουμε το μέγεθος της ΑΟΖ μας θα τα παρατήσουμε, επειδή μερικοί έχουν φοβίες; Με τίποτα!..

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού ''Τα νέα της πόλης'' Ξάνθη, 31/08/2012

Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ - Νίκος Λυγερός

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή 
"Τα νέα της πόλης". 
Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης "Όμορφη Πόλη", 31/08/2012.

οι κληρονόμοι του σατανά...




Καυτή και αποπνικτική, στις παραμονές της σύλληψης και της σταύρωσής του, ένιωθε ο Χριστός τη δολοφονική ανάσα των γραμματέων και των φαρισαίων.

Και, για ν’ αναπνεύσει τη δροσιά της θεϊκής του ελευθερίας, είπε την παραβολή, που θ’ ακούσουμε την Κυριακή (2-9-12):

Ένας οικοδεσπότης, είπε, φύτεψε αμπέλι. Και το νοίκιασε σε κάποιους γεωργούς.

Και έστειλε, την εποχή του τρυγητού, τους ανθρώπους του να πάρουν τα δικαιώματά του. Όμως……
Οι γεωργοί, όχι μόνο δεν έδωσαν τα οφειλόμενα, αλλά και κακομεταχειρίστηκαν τους απεσταλμένους. Και μάλιστα μερικούς μέχρι θανάτου. Για να στείλει κι άλλους, που και αυτοί συνάντησαν την ίδια «υποδοχή»….

Και τελικά να στείλει τον ίδιο του το γιο. Με την ελπίδα ότι, τουλάχιστο, αυτόν θα τον ντρέπονταν.

Θέλουμε…φάτσες και υπογραφές

Του Θανάση Νικολαΐδη 

ΟΙ κυβερνήσεις πέφτουνε, η νοοτροπία μένει. Με τους «καινούριους» κάθε φορά σε κυβερνητικές θέσεις…φανταχτερές κι άλλους σε αφανή πόστα (ουσίας), ενίοτε προσοδοφόρα. Οι απέναντι, με την πίκρα του ηττημένου, περιμένουν την τετραετία, ελπίζοντας στη ρεβάνς. Ως τότε, τον λόγο έχουν οι «νικητές». Κι είναι όλα τόσο χαλαρά, ήρεμα και αφανέρωτα, που νομίζεις (νόμιζες) πως δούλευαν ρολόι. Και πόστο σήμαινε απόλυτη ελευθερία κινήσεων, πράξεων και αποφάσεων.
ΚΑΙ το’ στρωναν στην καρέκλα τους «στελέχη» διαποτισμένα με τα ιδεολογικά νάματα της παράταξης, στρώνονταν και στη δουλειά. Τα συμβούλια με συμβούλους και διευθυντάδες…καθιστούς και προέδρους μακρινούς. Και είχαν όλοι το μερδικό τους απ’ την ευθύνη των πράξεων και της απραξίας τους, με την τελική υπογραφή βαρύνουσα κατακλείδα μιας διοικητικής πράξης που κανένας δεν θα γύριζε να την κοιτάξει. Και, μη το ξεχνάμε, στην Ελλάδα, ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος.


Τελευταίες εικόνες από το ακριτικό μας νησί...


Από το Ζητείται ελπίδα


Ξεψάρισμα στα Βατερά Λέσβου...


Το ρολόι το χρόνου στην Αγιάσο λες κι έχει σταματήσει σε άλλες εποχές, δύσκολες μα νοσταλγικές με ουσία και ομορφιά.... 


Και ενώ ο αφελληνισμός καλά κρατεί σε τούτη τη χώρα, στη Λέσβο ακόμη οι προσκυνητές πεζοπόροι ή καβάλα στ' άλογα, ανηφορίζουν στον Άγιο Φανούριο, στα 900 μ. υψόμετρο για να τιμήσουν τον Άγιο, κι αυτή τη χρονιά...

120 χώρες στην 16η σύνοδο του ΝΑΜ, του Κινήματος των Αδεσμεύτων

από 26 ως 31 Αυγούστου, πραγματοποιείται στην Τεχεράνη η σύνοδος του Non-Alighed Movement ή επί το ελληνικώτερον του Κινήματος των αδεσμεύτων. συμμετέχουν 120 χώρες του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου. τυπικά είναι μια ένωση των οικονομικά μη προνομιούχων κρατών ενάντια στην ηγεμονία των "αναπτυγμένων". σύμφωνα με το Reuters, έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης έχουν τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση τα βομβαρδισμένα οχήματα των Ιρανών επιστημόνων που δολοφονήθηκαν από τις εχθρικές μυστικές υπηρεσίες. το κίνημα ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι από τον ηγέτη της τότε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, στρατάρχη Josip Broz Tito που είναι και ο "πνευματικός πατέρας" του κινήματος, τον πρώτο πρωθυπουργό της Ινδίας Jawaharlal Nehru, τον δεύτερο πρόεδρο της Αιγύπτου Gamal Abdel Nasser και τον πρώτο πρόεδρο της Ινδονησίας Sukarno. στην ψυχροπολεμική εκείνη εποχή οι χώρες δεν ανήκαν ούτε στο Ανατολικό Μπλοκ ούτε στο Δυτικό. στην ομιλία του στην Αβάνα το 1979, ο Φιδέλ Κάστρο ανέφερε ότι ο σκοπός του οργανισμού αυτού είναι να διασφαλίσει "την εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των αδεσμεύτων κρατών" στον "αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αποικιοκρατία, νέο-αποικιοκρατία, ρατσισμό, και όλων των μορφών της ξένης επιθετικότητας, κατοχής, κυριάρχησης, παρεμβολών ή ηγεμονίας καθώς και κατά των μεγάλων δυνάμεων και πολιτικών των μπλοκ". οι χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των μελών των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβάνουν το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού. ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Akbar Salehi, δήλωσε στα εγκαίνια, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) επιδιώκουν την ενότητα και τη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών της οργάνωσης. ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων (NAM) στην Τεχεράνη διεξάγεται σε μια εποχή που οι άνθρωποι της περιοχής και του κόσμου ζουν σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.   


GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία

Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός - Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία
Ι. Υπολογισμός αποθεμάτων υδριτών.
Με βάση την εικόνα 1 αν θεωρήσουμε, σε πρώτη προσέγγιση βέβαια, ότι το μήκος της περιοχής των υδριτών είναι 1000km και το πλάτος τους, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, είναι 200km, τότε η επιφάνεια που καλύπτεται από τους υδρίτες είναι 200000 km2. Αν πάλι, με βάση την εικόνα 1, θεωρήσουμε ότι το μέσο πάχος των υδριτών είναι 150 μέτρα, τότε ο όγκος των υδριτών συν τις συμπαρομαρτούσες μάζες ιλύος είναι 30000km3. Τα 30000km3 ισοδυναμούν με 30x1012m3 ή 30 Τρισεκατομμύριο m3. Αυτός είναι ο όγκος του στερεοποιημένου μεθανίου, δηλαδή του υδρίτη, και της συμπαρομαρτούσας ιλύος. Ο καθαρός υδρίτης είναι το 1,1 % του όγκου, ήτοι 0.3 Τρισεκατομμύριο m3. Τα 0.3m3 υδρίτη x 167m3 φυσικού αερίου/ κυβικό μέτρο υδρίτη ισοδυναμούν με 50,1 Τρισεκατομμύριο m3 φυσικού αερίου. Αν γίνουν καλύτεροι υπολογισμοί όσον αφορά στο πάχος των υδριτών πάντα με βάση την εικόνα 1 αλλά και με νέες έρευνες, θα έχουμε ακριβέστερες εκτιμήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι αυτοί οι υπολογισμοί αφορούν τους υδρίτες πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας. Έχουμε όμως και υδρίτες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Μόνο που εδώ χρειάζονται άλλοι υπολογισμοί...

Δήμοι ΟΤΑ(ν) «λεφτά…υπήρχαν»

Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΟΙ δήμοι «απεργούν» και…απειλούν, εμείς θυμόμαστε και μελαγχολούμε. Για τα χαμένα χρόνια της δημοτική απραξίας που την λάνσαραν για δραστηριότητα. Και γιορτές διοργάνωναν και για…συναυλίες μεριμνούσαν. Τι άλλο, από χρόνια και χωρίς να δίνουν στόχο; Έριχνε τη ματιά στα οικονομικά του δήμου ο δήμαρχος, υπέγραφε για έργα δημοτικά «κατατμημένα» για ευνόητους λόγους, παραμελούσε τα επιδοτούμενα απ’ την Ε.Ε. γιατί χρειάζονταν δουλειά και «ντόπια» λεφτά και η τετραετία κυλούσε.
ΜΕ την προετοιμασία για την επόμενη τετραετία υπόθεση «αγώνα» της αφίσας. Και δες την μέχρι σήμερα να κρέμεται η παλιά (αφίσα) δίπλα στην καινούρια ή να σαπίζει πεταμένη επί τόπου. Καμάρωσε τον (κάθε) δήμο με τα συνεργεία του, αξιολόγησε τον δήμαρχο και τον πολιτισμό του. Δεν αναζήτησε τον αφισοκολλητή, δεν έριξε πρόστιμο για τη ρύπανση. Δεν καθάρισε τις μουντζουρωμένες ταμπέλες με σήματα της τροχαίας-έργο καψούρηδων «επί στρατεύσει», ούτε μπήκε στον κόπο να βολτάρει κοιτάζοντας το χάλι των δρόμων από πόλη σε πόλη. Όλα αυτά, στην Ελλάδα-σκουπιδότοπο-που αναγκάζει τον τουρίστα να αποστρέφεται τη θέα κρατώντας τη μύτη του.
ΚΑΙ πάμε στους παιδικούς σταθμούς και την εποπτεία(;!) των δήμων. Δεν είδαμε κάποιον έλεγχο και η διαφθορά εισχωρούσε απ’ τις χαραμάδες. Δεν μαγείρευε στο σπιτικό της η κυρία κι ήταν διευθύντρια. Από εκείνες που πλυσίματα και σιδερώματα τα φόρτωνε στις συσκευές του παιδικού σταθμού, υπό την εχεμύθεια της εργαζόμενης και την καλή σχέση μαζί της.


Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σπάνιες στιγμές

Νίκος Λυγερός - Σπάνιες στιγμές
Σπάνιες στιγμές είναι αυτές όπου συνειδητοποιείς την ώρα που κάνεις μία πράξη, ότι έχει ιστορική σημασία και ότι θα αφήσει το στίγμα της και στα επόμενα έτη. Είναι σπάνιες αυτές οι στιγμές διότι η κοινωνία που ζει αποκλειστικά μέσα στο παρόν, τις αποφεύγει και δεν τις προωθεί. Γι’ αυτό το λόγο, οι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν έχουν την ικανότητα ν’ αλλάξουν τα πράγματα και νομίζουν ότι είναι δεδομένα. Έτσι όταν γίνονται αυτές οι σπάνιες στιγμές για τον καθένα πρέπει να τις απολαύσει και να μοιραστεί τη χαρά του και με τους συνανθρώπους τους. Ακριβώς με αυτό το αίσθημα αρχίσαμε να μαζεύουμε υπογραφές υπέρ της θέσπισης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, για να μοιράσουμε ένα νέο κομμάτι της ιστορίας μας κάνοντας χρήση του διαδικτύου, για να μπορέσουμε ν’ αγγίξουμε όλον τον ελληνισμό, ο οποίος είναι μια προσφορά στην Ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε να μην συμμετάσχουμε όλοι οι Έλληνες, σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Η ΑΟΖ δεν είναι ένα μόνο οικονομικό και πολιτικό θέμα για τους ειδήμονες. Η ελληνική ΑΟΖ είναι το δικαίωμα όλων των Ελλήνων, όπου και να βρίσκονται, να έχουν κι αυτοί το απέραντο γαλάζιο, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου...

Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής AOZ

Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Νόμου της ελληνικής ΑΟΖ, ότι ο καθένας μας ζητά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην πατρίδα μας, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα ελληνικά κοιτάσματα, έτσι ώστε να βγούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά από την οικονομική κρίση με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει. Για να υπογράψετε, πατήστε εδώ.

Πηγή - Νίκος Λυγερός

Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική

GoPetition
 Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

το κεφάλι του Προδρόμου...


Ο άγγελος, που προανήγγειλε στο Ζαχαρία τη γέννηση του Προδρόμου, είπε ότι ο γιος του θα γινόταν μέγας. 

Αλλά ο Ζαχαρίας, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα, με την κοσμική έννοια, η προαναγγελία του αγγέλου, δεν θα μπορούσε να στείλει το γιο του, σε κάποια περίφημη στρατιωτική σχολή.
Με δεδομένες τις πολιτικοστρατιωτικές, για το Ισραήλ, συνθήκες κατά την εποχή εκείνη.

Για να μπορέσει, έτσι, να γίνει ένας απ’ τους μεγάλους στρατηλάτες της ιστορίας. 

Απ’ αυτούς, των οποίων η μεγαλοσύνη μετριέται, συνήθως, απ’ τις χιλιάδες και τα εκατομμύρια των ανθρώπων, που εξοντώνουν. Απ’ τις πόλεις και τις χώρες, που καταστρέφουν. Και τα πάσης φύσεως κακουργήματα , που τους επιτρέπει η «ύβρις» της τερατώδους εξουσίας τους να διαπράττουν.

Οι τρόικες τα δίδυμα και το σύνταγμα.


Γράφει ο Κλεισθένης.
Είναι γνωστό ότι η πολιτική διαχειρίζεται αντικρουόμενα συμφέροντα.
Οι πολιτικές πράξεις ή παραλείψεις άλλους τους ωφελούν και άλλους τους ζημιώνουν.
Η καταγγελτική θέση ότι ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός φορέας εξυπηρετεί συμφέροντα, είναι άνευ ουσίας,
απλά λέγεται για να δημιουργεί εντυπώσεις.
Οι πολιτικοί φορείς εξυπηρετούσαν, εξυπηρετούν και θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν συμφέροντα.
Η χρησιμότητα της πολιτικής στις κοινωνίες, είναι η εξυπηρέτηση των αντικρουομένων συμφερόντων, να γίνεται με γνώμονα την επικρατούσα περί δικαίου άποψη.
Το αν η επικρατούσα περί δικαίου άποψη είναι σωστή ή όχι, είναι εξάρτηση της πολιτιστικής
ωριμότητας της κοινωνίας.
Σήμερα, στη Ελλάδα, άλλες τρόικες που έπρεπε να δρουν, βρίσκονται εν υπνώσει και άλλες που δεν έπρεπε να υπάρχουν, βρίσκονται στο ζενίθ της δραστηριοποίησής τους.
Πχ, η τρόικα εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, δυσλειτουργεί ως προς τα δύο μέλη της και καλύπτεται απ' την εκτελεστική. Το γιατί συμβαίνει είναι πολυαναλυμένο.
Η τρόικα που ονομάζουμε βάθρο της δημοκρατίας, κοινοβούλιο, δικαιοσύνη και συνδικαλισμός απλά υπάρχει, για να εκτελεί τα όσα προστάζει η εκτελεστική εξουσία.
Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει και άλλα παραδείγματα που συνθέτουν τον στρεβλό τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής δημοκρατίας.
Αξίζει να σχολιαστεί ειδικότερα η λειτουργία της δικαιοσύνης.
Όλοι ισχυρίζονται ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή, υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να αντικρίζει τους δικαζόμενους και να εξαρτά την όποια απόφασή της, ανάλογα με την οικονομική, πολιτική ή κοινωνική τους θέση.

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει

Νίκος Λυγερός, Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει
Εκ μέρους του λαού που δεν μπορεί να περιμένει, όπως λέει και το «έντεχνο» τραγούδι θα θέλαμε να συνειδητοποιήσουν όλοι οι βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, ότι το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μία μόδα, όπως το απέδειξε η ίδια η ιστορία την τελευταία περίοδο. Ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή κι ο κάθε βουλευτής πρέπει να ενημερωθεί, για να ξέρει συνειδητά πώς να ψηφίσει όταν θα το προτείνει η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε τις παραδοσιακές δηλώσεις που μας εξηγούν πάντα εκ των υστέρων βέβαια ότι δεν έχουν διαβάσει καν το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα προωθήσαμε ένα υπόδειγμα το οποίο είναι ανάλογο με αυτό της Κύπρου που θέσπισε την κυπριακή ΑΟΖ δίχως κανένα πρόβλημα από το 2004. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμιά δικαιολογία, διότι όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα και το Δίκαιο της Θάλασσας υπάρχει από το 1982 και μάλιστα το έχουμε επικυρώσει από το 1995. Επιπλέον, όπως κι οι άλλοι ειδικοί της ΑΟΖ με τους οποίους συνομιλούμε συνεχώς είναι στη διάθεση του κάθε βουλευτή της Βουλής των Ελλήνων για να εξηγήσει και τη παραμικρή λεπτομέρεια της υπόθεσης της ΑΟΖ. Συνεπώς ας οργανωθούν τα αρμόδια πολιτικά γραφεία, για να μπορέσουμε να παράγουμε ένα εθνικό έργο με το θέμα της ΑΟΖ, το οποίο είναι υπερκομματικό...

«Αναπηρικές» κ.λπ; Με παρεμβάσεις πολιτικών!

Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΒΓΑΙΝΟΥΝ στην επιφάνεια μεγαλοσκάνδαλα τύπου Siemens και πασκίζουν να τα κρατήσουν στο σκοτάδι. Βγαίνουν και μικρά, με όλο το «μεγαλείο» και τη μαγκιά του ρωμιού. Και, βέβαια, δεν ισορροπεί η ζυγαριά με τον μαφιόζο απ’ τη μια και τον ψιλοαπατεώνα στην άλλη. Και μόνο αν τα μετρήσεις ηθικά τα δυο, οριζοντιώνεται.
ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ για χρόνια συντάξεις αποθαμένων ή αναπηρικές με πλαστά χαρτιά και το’ χαν κρυφό καμάρι. Με την ιατρική και γραμματειακή αλητεία αποτυπωμένη στο «χαρτί» με τις σφραγίδες και τις υπογραφές. Ίσως να’ πιασε ο γιατρός, να λαδώθηκε ο διοικητικός και να υπέγραψε ο πρόεδρος. Δικό τους το κράτος, δικές τους και οι σφραγίδες. Οι πολλοί βγάζουν, ατιμώρητα, παράπλευρα λεφτά, γιατί αυτοί να είναι με τους λίγους; Και τι που το’ ξερε ο πάνω και ο πιο πάνω πως γίνονται κομπίνες στους κάτω και τριγύρω;


Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Βεβαιωμένα και πιθανά συμβατικά και μη, αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Αντώνης Φώσκολος,Νίκος Λυγερός-Βεβαιωμένα και πιθανά συμβατικά και μη, αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο
Η θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μόνο σημαντική για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Και ο λόγος είναι απλός. Προς το παρόν, όπως έχει η τεχνολογία σε εμπορικό επίπεδο τουλάχιστον, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στην Ανατολική Μεσόγειο παρά μόνο τα συμβατικά αποθέματα. Ενώ ξέρουμε ήδη ότι για το φυσικό αέριο υπάρχει και σε σχιστολιθική μορφή, αλλά και με τους υδρίτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κατηγορίες ανήκουν στους υδρογονάνθρακες, πράγμα το οποίο σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο, ότι είναι το ίδιο πλαίσιο και για το προεδρικό διάταγμα του 2012 και για το θέμα της ΑΟΖ, αφού υπάρχουν σε υποθαλάσσιους χώρους. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε αυτό το γεγονός, για να καταλάβουμε πόσο θεμελιακή είναι η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και βέβαια μετά οι οριοθετήσεις. Για να εκφραστούμε πιο ξεκάθαρα αρκεί να συγκρίνουμε τα αποθέματα των συμβατικών και των μη συμβατικών υδρογονανθράκων. Σε αυτή τη φάση όταν βλέπουμε το διαφορικό ακόμα και στις εκτιμήσεις δείχνει ήδη την πορεία της έρευνας στον τομέα αυτό...

Η τάξη της κοινωνίας ...

Νίκος Λυγερός - Η τάξη της κοινωνίας | ανθρωπότητα, ευτυχία, κοινωνία, Νίκος Λυγερός
Η τάξη της κοινωνίας δεν θέλει ανθρώπινα στοιχεία. Τα βρίσκει επαναστατικά. Ως μόδα, η κοινωνία ασχολείται με τον χρόνο μόνο για να δει πόσο θα τον αντέξει. Έχει ανατρέψει ακόμα και τη βιολογία για να αποφύγει τις ενοχλήσεις που προκαλούν οι μικροί άνθρωποι, δηλαδή τα παιδιά, και οι μεγάλοι άνθρωποι, δηλαδή οι γέροι. Η κοινωνία είναι η βάση των ειδικών. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα παιδιά μένουν όλο και περισσότερο με τους ειδικούς και οι γέροι πηγαίνουν όλο και πιο γρήγορα στους ειδικούς. Εξαιτίας της αποτελεσματικότητας του χώρου εργασίας, οι γονείς δουλεύουν για τα παιδιά τους δίχως να τα βλέπουν, και ασχολούνται με τους γέρους για να μην τους βλέπουν. Σε μία ευτυχισμένη κοινωνία, η ευκολία πρέπει να κυριαρχεί. Τίποτα δεν πρέπει να ενοχλεί το κοινωνικό ον, και ειδικά η ανθρωπιά. Κατά συνέπεια, αυτή δεν υπάρχει στην τάξη της κοινωνίας. Ακόμα και ως γνωστικό αντικείμενο, η ανθρωπιά δεν ενδιαφέρει την κοινωνία παρά μόνο για να την καταπολεμήσει...

ο Δάσκαλος της οργισμένης Ελλάδας!...


Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος, Κιλκίς

Γράφω με οργή, γιατί «οι μη οργιζόμενοι, εφ’ οις δει, ηλίθιοι δοκούντες είναι», όσοι δεν οργίζονται γι’αυτά που πρέπει είναι ηλίθιοι, ορίζει ο Αριστοτέλης.
Τι είδαμε τις προάλλες στο Τ.V.

Έναν αξιολύπητο πρωθυπουργό της Ελλάδας, με ύφος ψοφοειδές και βλέμμα δουλόφρονος, να επιδίδεται σε δακρύβρεχτες καημενολογίες…

Και δίπλα του την υπερφίαλη νεοναζίστρια Μέρκελ, να μην μπορεί να συγκρατήσει την σιχασιά της για τους φυλετικώς υποδεέστερους πτωχοζήτουλες των Βαλκανίων. 

Ποιές χώρες σήμερα ποδοπατούνται, λεηλατούνται και διώκονται; Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η Ισπανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού ο Φράνκο είχε χρησιμοποιήσει τα γερμανικά «στούκας», για να καταστρέψει την «Γκουέρνικα» και τους μαχητές της ελευθερίας, παρέμεινε ευνοϊκώς ουδέτερη. Η Πορτογαλία το ίδιο. Η Ιταλία μέχρι ενός σημείου ήταν συνοδοιπόρος. Η Ιρλανδία δεν γνώρισε την Κατοχή των κτηνανθρώπων.

Εμείς όμως…

Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική της ΑΟΖ

Κονοφάγος, Φώσκολος, Νίκος Λυγερός, Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική της ΑΟΖ
Ακόμα και αν κάνουμε μία πολύ συντηρητική προσέγγιση, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και αξιολογήσεις έγκυρων πετρελαϊκών οίκων, τα αναμενόμενα (με 50% πιθανότητα) αποθέματα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Αιγαίου Πελάγους ανέρχονται σε περίπου 1,5 Δις αντίστοιχα βαρέλια πετρελαίου, του Ιονίου Πελάγους σε περίπου 2 Δις αντίστοιχα βαρέλια, του Λιβυκού Πελάγους Νότια της Κρήτης σε περίπου 20 Δις αντίστοιχα βαρέλια και της Λεκάνης του Ηροδότου Νοτιο-Ανατολικά της Κρήτης σε περίπου 13 Δις αντίστοιχα βαρέλια. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αμέσως μετά την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά Κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την δημιουργία κατάλληλου πολιτικού κλίματος. Περιοχές όπως το Αιγαίο πέλαγος (περιορισμένα αποθέματα) και η Λεκάνη του Ηροδότου (απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία) δεν θα ήταν σκόπιμο να τύχουν προς το παρόν προτεραιότητας ερευνητικού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος...

Ηττώνται οι ισλαμιστές στην Συρία - Οι κυβερνητικοί επικρατούν σε όλο το μέτωπο

Σχόλιο Ενδελέχεια: Γι' αυτό και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ - νέο τσιράκι των ΗΠΑ στην Ευρώπη - έσπευσε να πει στους αντάρτες να κάνουν κυβέρνηση, για να τους αναγνωρίσει ως νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Οι προστετευόμενοι της παρά φύσιν Δύσης τα βρήκαν δύσκολα και προσέτρεξαν οι νταβατζήδες να τους γλιτώσουν. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τι συμφέροντα διακυβεύονται για τους ''Φίλους της Συρίας'', ώστε να κάνουν μια τόσο μεγάλη επένδυση σε χρήμα και ανθρώπινες ζωές και να αιματοκυλήσουν άλλον ένα αραβικό λαό. 

Στην αντεπίθεση και με εμφανή αποτελέσματα σε όλα σχεδόν τα μέτωπα των συγκρούσεων έχει περάσει ο Στρατός της Συρίας αφού νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας ξεκαθάρισαν από τους χορηγούμενους από το εξωτερικό αντάρτες την βορειοδυτική περιοχή του Χαλεπίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επικεντρωθεί στην εξουδετέρωση των δυνάμεων των ανταρτών στην 
κεντρική περιοχή της πόλης την Seif al-Dowla από το Σάββατο όπου βρίσκεται και ο σιδηροδρομικό σταθμός της πόλης, αναγκάζοντας τους αντάρτες να αποσυρθούν.

Αγώνα «εντός», παιδιά!

Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΟΙ πολιτικοί «απορροφούν» την κριτική μας, σκληρή καταπώς τους ταιριάζει. Και, βέβαια, θα’ ταν αλλιώτικοι, αν έπιαναν τον σφυγμό του κόσμου γραδάροντας την αντιπάθειά του. Θα’ χαν αλλάξει νόμους «επειγόντως», ίσως και  ν‘ άρπαζαν απ’ την αγκαλιά του δημοσίου τους βολεμένους συγγενείς. Έτσι, από φιλότιμο και μετανοιωμένοι. Για να μη τους καμαρώνουμε ως αυτουργούς του ανομήματος και σαν καταζητούμενους, στα πρωτοσέλιδα.
ΤΙ άλλο; Για να μη παίρνουν φόρα «τα παιδιά» της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, για ν’ αλλάξεις τους πολιτικούς, δίνεις τον αγώνα σου «εντός» και με το ρόπαλο καταγής. Αν καμαρώνεις δίκην μποξέρ ή φουσκωτού στην πόρτα του σκυλάδικου, έχασες πόντους κι οι πόντοι δύσκολα κερδίζονται, στις μέρες μας.
ΚΑΙ πάμε…έξω. Παρατάνε, λέει, τη Βουλή και δραστηριοποιούνται εκτός βουλής. Δίπλα και μέσα στο λαό κι ακούγεται ωραία. Ωστόσο, έξω απ’ τη δημοκρατική νομιμότητα και τη συνείδησή του, τα πράγματα δυσκολεύουν. Κι αν ο τρομαγμένος πολίτης σε χειροκροτεί προσωρινά, σκέψου το αύριο, σκέψου και τους…αντιεξουσιαστές. Κι αυτοί ξέρουν να δέρνουν κατά το «πάσσαλος πασάλλω εκκρούεται» και το ξύλο πια δεν πέφτει σε κλειστούς θαλάμους βασανιστηρίων με το μηχανάκι να πνίγει τις κραυγές.



Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Απέτυχες στις Πανελλαδικές; Άλλαξε θρήσκευμα!!!


Σήμερα το πρωί, ως γνωστόν, ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Δεν μένω στις αναλύσεις περί κρίσης που επηρέασαν τις επιλογές των υποψηφίων, πράγμα απολύτως λογικό, αφού η επιλογή πάντα έχει σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει ο τίτλος σπουδών που θα αποκτήσει ο νεο-εισακτέος με το πέρας των σπουδών του…
Φέτος σχολιάστηκε πολύ η ειδική κατηγορία των μουσουλμάνων, των οποίων η βάση εισαγωγής στις σχολές ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι σε τεράστιο ποσοστό κάτω από τα 10.000 μόρια. Με απλά λόγια για μια σχολή που κάποιος μη μουσουλμάνος Έλληνας χρειάζεται 16-17 χιλιάδες μόρια που συγκεντρώνονται μετά από μεγάλη προσπάθεια διάβασμα και θυσίες, ο μουσουλμάνος Έλληνας μπαίνει απλά με βάση και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη λιγότερο!

Συνέντευξη Ν.Λυγερού στην εφημερίδα 'Η Σημερινή' - Να γίνουμε ισχυρός παίχτης

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στην εφημερίδα Η Σημερινή - Να γίνουμε ισχυρός παίχτης
...της Μικαέλλας Λοίζου (εφημερίδα 'Η σημερινή' 27/8/2012)Το φυσικό αέριο είναι ένας τρόπος να προχωρήσει και να εξελιχθεί το Κυπριακό - Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός αναλύει στη «Σ» το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε, για την περαιτέρω διαχείριση των υδρογονανθράκων μας. ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ οι φοιτητές μας να παίρνουν εξειδικεύσεις που αφορούν το φυσικό αέριο .

«Να λειτουργήσουμε γρήγορα σ' ένα πλαίσιο με φυσικό αέριο CNG, που να επιτρέψει μια επένδυση σε σταθμό υγροποίησης LNG, γιατί είναι ένα μεγάλο κόστος, 10 δισ. Στο ενδιάμεσο να εξοικονομεί και να μπορεί να επενδύσει και μετά να περάσουμε στη φάση του αγωγού. Πιο άμεσα ξέρω ότι η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει δυο πρότζεκτ, το ένα για το ηλεκτρικό ρεύμα και το άλλο για το φυσικό αέριο στην Ε.Ε., άρα περιμένουμε επί του πρακτέου τις αποφάσεις για χορηγήσεις για να υλοποιηθούν. Στο ενδιάμεσο, πράγμα που είναι σημαντικό, είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί, βέβαια, και ο αγωγός και το ηλεκτρικό καλώδιο θα πρέπει να περάσουν από τις ΑΟΖ...

ο Ποιητής προς τους κακοποιητές...


Σας μιλάει ένας Έλληνας Ποιητής! Τίποτε περισσότερο απ’ αυτό.Αλλά και τίποτε λιγότερο….

Αναλάβετε τις ευθύνες σας. Όλοι! Η Ελλάδα δεν θα πεθάνει! Προσέξτε καλά. Όλοι σας!
Από τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο, και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κι από την Κυβέρνηση, τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τους Βουλευτές, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της διοίκησης στις εσχατιές της Επικράτειας, αναλογιστείτε αυτό που συμβαίνει τούτη την ώρα στην πατρίδα μας.

Έχετε όλοι σας ευθύνη για ό, τι παραπέρα συμβεί.

Η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι πάντοτε έρχεται η ώρα της πληρωμής, οι λογαριασμοί κλείνουν πάντοτε.

Με το ιστορικό «Εύγε» και την πατρίδα ευγνωμονούσα για τους ΄Ηρωες και τον ιστορικό κόλαφο και την πρέπουσα τιμωρία για τους Επίορκους και τους Προδότες.

Ρίξτε μια ματιά στην Ιστορία της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να υπάρξει χάρη για κανέναν Επίορκο, ακριβώς όπως, οπωσδήποτε θα υπάρξει η Μεγίστη Τιμή, για κάθε Πατριώτη.
Έχουμε όλοι μας ευθύνη, το ξέρω. Όμως εμείς οι υπόλοιποι ΄Ελληνες, δέκα εκατομμύρια ψυχές, έχουμε εμπιστευτεί σε σας, το καράβι του τόπου. Αν βλέπετε ότι δεν μπορείτε, κατεβείτε απ το πλοίο, αφήστε σε άλλους το ταξίδι. Όλοι!

Η θέσπιση της ΑΟΖ ως κυρίαρχο θέμα

Νίκος Λυγερός - Η θέσπιση της ΑΟΖ ως κυρίαρχο θέμα
Σε μια περίοδο που αναζητούμε μέτρα εξοικονόμησης σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης, πρέπει να φροντίσουμε και το θέμα της ανάπτυξης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με παθητικό τρόπο, όπως το περιμένουν οι περισσότεροι. Διότι η ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με οικονομίες άλλα και με στρατηγικές επενδύσεις. Επιπλέον αν τα μέτρα είναι μόνο και μόνο ενδογενή δεν μπορούν να ενισχύσουν το πεδίο δράσης. Αν αντιληφθούμε αυτά τα δεδομένα και θέλουμε να τα αλλάξουμε ριζικά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, διότι μόνο η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό άνοιγμα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Εξ ορισμού, λειτουργεί με εξωγενείς παράγοντες και η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, ανάλογα με αυτά που ανακάλυψαν το Ισραήλ και η Κύπρος, είναι γνωστά στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, μια που έχουν γίνει πάρα πολλές ανεπίσημες σεισμικές έρευνες. Και λόγω αυτών των στόχων μπορούμε να προσελκύσουμε μεγάλα ονόματα του τομέα για να βοηθηθεί άμεσα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός...

Εκβιάζουν εκβιαζόμενοι (φαρμακοποιοί)

Του Θανάση Νικολαΐδη 

ΝΑ το πούμε προκαταβολικά και με ειλικρίνεια. Είμαστε με τους φαρμακοποιούς, ως προς το «λαμβάνειν» τους από ένα Κράτος, που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Απ’ το ελληνικό Κράτος των Ελλήνων της αρπαχτής και των πολιτικών της ψηφοθηρίας. 

ΩΣΤΟΣΟ, πώς ξεχνάς το πανηγύρι των τελευταίων δεκαετιών γύρω απ’ το φάρμακο; Τα γεμάτα ιατρεία «δια πάσαν νόσον…» και τα παραϊατρικά κέντρα να μοιράζουν σαν στραγάλια τις μαγνητικές φορτώνοντας τα βιβλιάρια;
ΝΑ πάμε στους φαρμακοποιούς και τα πρόσφατα σκληρά τους μέτρα. Στην τρίτη συνιστώσα της κατάρας που δεν θ’ άφηνε και δεν αφήνει την εθνική μας οικονομία να πάρει απάνω της. Μεθυσμένοι όλοι τους στο πάρτυ, εμείς ως καταναλωτές, γιατροί της υπεσυνταγογράφηση (και μην αρχίσουμε το αυτονόητο και ανιαρό «δεν είναι όλοι»), φαρμακέμποροι του υπερκέρδους και προμηθευτές, τι να σου κάνει και ο φαρμακοποιός; Το’ στρωσε με τις εταιρίες, εκτέλεσε την (υπερ)συνταγογράφηση, συντονίστηκε και με τον πελάτη (αδιάφορο για το ταμείο του και την εθνική μας οικονομία). Με το υπερβολικό του ποσοστό κέρδους (για φαρμακοπωλήσεις) και με κάποιους ακραίους άρπαγες με τις δεκάδες βιβλιάρια στο συρτάρι τους. Και, βέβαια, όλοι τους με τους…παραδοσιακούς δεσμούς με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Δεν προχωρούμε, γιατί δεν κάνουμε έρευνα. Κάποιες σκέψεις απλώνουμε στο σεντόνι των φίλων φαρμακοποιών, λερωμένο από απ’ τις δραστηριότητες συναδέλφων τους, που «δεν τους είδαν, δεν τους ξέρουν…». 


Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ήρθε η ώρα της θέσπισης της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Ήρθε η ώρα της θέσπισης της ΑΟΖ
Όλες οι μελέτες φτάνουν στην τελική φάση σε όλα τα επίπεδα για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με πολύ απλά λόγια, για να είναι κατανοητά σε όλους ακόμα και στους πιο αδιάφορους κι επιφυλακτικούς, ήρθε η ώρα της θέσπισης την ελληνικής ΑΟΖ. Και αυτό δεν γίνεται γιατί είναι ο τελικός μας σκοπός, αλλά επειδή είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Ελλάδας. Δεν μπορεί πια να στεκόμαστε ακίνητοι την ώρα που η Κύπρος τελειώνει το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα άλλα 12 οικόπεδα, που θα κάνει δεύτερη γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη και που θα προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες 3D στο οικόπεδο 12 για μια έκταση της τάξης των 4.000Km2. Δεν μπορεί πια να παραμένουμε στην απραξία την ώρα που το Ισραήλ κάνει συμφωνία με την Κύπρο και μας, για το Euroasia Interconnector και για τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα περάσει σε φάση παραγωγής στο κοίτασμα Tamar, και προωθεί εντατικά την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει την ΑΟΖ της για να περάσει γρήγορα...

Περί ''κατασκευασμένης εθνικής ταυτότητας''

Επειδή σε δημοφιλές ιστολόγιο πατριωτικής κατεύθυνσης διάβασα σχόλια αναγνωστών περί κατασκευασμένης εθνικής ταυτότητας των εθνών και άρα και των Ελλήνων, αναδημοσιεύω μια παλαιότερη ανάρτηση με μια συνέντευξη που έδωσε το 1826 ο Κωνσταντίνος Μπότσαρης σε ξένη εφημερίδα, για να συμπεράνετε κατά πόσο η εθνική ταυτότητα κατασκευάζεται.


Θα μπορούσαν να ειπωθούν πάρα πολλά και τεκμηριωμένα, για να αντικρούσουν τους οφθαλμοφανείς παραλογισμούς της ανιστόρητης "ιστορικής" σειράς του ΣΚΑΪ, "1821: Η γέννηση ενός Έθνους", που είναι ολοφάνερο ποιων τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις εξυπηρετεί - όλων αυτών που η μετατροπή της Ελλάδας σε μετρέσα του νεο - οθωμανισμού του κ. Νταβούτογλου και όσων τον στηρίζουν φαίνεται πως τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

«Εκάς οι βέβηλοι»!

Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ επιτροπή ελέγχου του «πόθεν έσχες» πολιτικών! Απ’ το ’74 μέχρις τις μέρες μας κι έχει ο Θεός. Αυτοί δεν έχουν το Θεό τους. Οι πολιτικοί των επιτροπών για Βατοπέδια και για Siemens, για CD φοροφυγάδων, ελβετοκαταθετών και βάλε. Εξαιρούμε τους πολιτικούς απ’ τον παραπάνω ρόλο του (αυτο)ελεγκτή, δεν τους εγκρίνουμε για επιτροπές. Έτσι, για γούστο και για πλάκα; Στύψαμε τη δημόσια ηθική τους και βγήκε μαύρο. Περιμέναμε ΕΝΑΣ/ΜΙΑ τους να τα βροντήξει αηδιασμένος κι ακόμα περιμένουμε. Κι αν έχουμε έναν Δρετάκη  απ’ το απώτερο παρελθόν κι έναν Χ. Καστανίδη που επέστρεψε το Υπουργείο του στον Σημίτη (για να περάσει στα χέρια του…Μαντέλη) είναι λίγοι και δεν σώζεται κατάσταση.
ΠΑΣΚΙΖΑΝ χρόνια να μας (απο)δείξουν πόσο συντεχνιακά λειτουργούν, ιδιοτελώς και…φιλοτομαρικά. Όσο έπιανε το μάτι τους σε βόλεμα εαυτών και των παιδιών τους. Οι πολιτικοί μας των πολλαπλών συντάξεων, της οικογενειοκρατίας με τις επαναλαμβανόμενες τετραετίες, τους φρουρούς και τις αυξήσεις, τα γυμναστήρια και τα τζακούζια τους. Με αποκορύφωμα τη διεκδίκηση αναδρομικών από ραμολιμέντα της πολιτικής και σκοτωμένα φίδια.


Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Τραγική η χθεσινή εικόνα του Αντώνη Σαμαρά


Παρά τις διθυραμβικές αναλύσεις των ελληνόφονων μέσων μαζικής εξημέρωσης, αυτό που είδαν τα μάτια του Έλληνα πολίτη δεν μπορεί να αλλάξει. Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνέντευξη τύπου με την Άγκελα Μέρκελ ήταν κατακίτρινος - περισσότερο απ' ό, τι συνήθως -, μιλούσε με κόπο, δάγκωνε ανά διαστήματα τα χείλη του και, γενικά, έμοιαζε έτοιμος να βάλει τα κλάματα. Υπάλληλος που πήγε να ζητήσει αύξηση απ' το αφεντικό του και πήρε μείωση (βλ. παλιές ελληνικές ταινίες), όπως σχολίασε προσφιλές πρόσωπο.

Σαν δαρμένο σκυλί, έμοιαζε σαν χαμένος, η καγκελάριος τον τραβολογούσε για τις φωτογραφίες μετά τη συνέντευξη. Όχι ότι στενοχωρήθηκε για όσα τον διάταξαν να κάνει στην Ελλάδα - αν ήταν έτσι, θα παραιτούνταν, λέγοντας πως ως Έλληνας δεν μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα -, αλλά, πιθανότατα, επειδή τα αφεντικά είναι δυσαρεστημένα με την πορεία του έργου του.

Περίμεναν ότι σαν συνεχιστής του ''καμένου χαρτιού'' Γιώργου Παπανδρέου και με την υποδομή στρωμένη, θα προχωρούσε με βήμα ταχύ. Αντίθετα, μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, οι υπόλοιπες εκποιήσεις έμειναν στα λόγια, παρόλο που λεγόταν ότι θα γινόταν ταχύτατα. 

η ανήθικη ηθική...


Ήταν νέος και πλούσιος. Και, παράλληλα, υπερβέβαιος για την αρετή και την ηθική του ακεραιότητα. Και πάνω απ’ όλα ρεαλιστής:

Σ’ αυτή τη ζωή, σκέφτηκε, όλα τ’ απόχτησα. Γιατί να μην εξασφαλίσω και την αιώνια ζωή!
Και μια και δυο-μια και ο Χριστός μιλούσε για την αιώνια ζωή-αποτάθηκε σ’ αυτόν.
Γονάτισε μπροστά του και με τη γλώσσα των φιλοφρονήσεων, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του «καλού κόσμου», τον ρώτησε:

-Δάσκαλε αγαθέ, τι πρέπει να κάμω, για να κερδίσω την αιώνια ζωή;

Και ο Χριστός, που δεν χρησιμοποιούσε τη γλώσσα του «καλού κόσμου» αποκρίθηκε:
-Γιατί μες λες αγαθό; Κανένας άνθρωπος δεν είναι αγαθός, παρά μονάχα ο Θεός. Κι αν σοβαρά σκέφτεσαι να κερδίσεις την αιώνια ζωή, δεν έχεις παρά να τηρήσεις τις εντολές.

Σύμπραξη, ανοχή και συνενοχή

 Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΕΙΝΑΙ η ώρα της αριστεράς, παγκόσμια. Όχι για μιαν απ’ τα ίδια που τη βούλιαξαν, αλλά αριστερά απέναντι στον καπιταλισμό που βολτάρει ανενόχλητος. Είναι ώρα και του ΚΚΕ, αλλά επιμένει στα δικά του και στα…ποσοστά του. Με μια δεξιά κι ένα ΠΑΣΟΚ  να νομοθετούν συστοίχως κάτω απ’ τη μύτη της. Δεν είναι μόνο η δύναμη της πλειοψηφίας των «δυο». Είναι και η συνενοχή των υπολοίπων για χίλια δυο. Από μετακινήσεις μετακλητών και μονιμοποίησή τους στους «εργαζόμενους» της Βουλής με ν. Σιούφα κι αυτοί (οι…αριστεροί) δεν είπαν λέξη, μέχρι το ακαταδίωκτο ή την αθώωση του κάθε αμαρτωλού στο δημόσιο. Η αριστερά δεν αντιδρά, δεν κραυγάζει, δεν μπλοκάρει.
ΑΦΗΝΟΥΜΕ τον ιδιώτη στη «μάχη» του για τη φοροκλοπή. Τα νησιά που βούλιαξαν από «θύματα» αραδιασμένα σε τραπέζια πολυμήχανων ελλήνων, που κλέβουν (το Κράτος) με χίλιους τρόπους. Απ’ τον ΦΠΑ που το αφεντικό «χαρίζει» στο γκαρσόνι αντί για μεροκάματο, μέχρι τον πιτσαδόρο που χτυπάει κουδούνια, κουβαλώντας μια (για όλους) απόδειξη στη τσέπη. 


Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η ενεργειακή αξία της Ελλάδας και της Κύπρου

Νίκος Λυγερός - Η ενεργειακή αξία της Ελλάδας και της Κύπρου
Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη αξία έχουν τα αναμενόμενα αποθέματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλό να εξετάσουμε την παραγωγή και την κατανάλωση φυσικού αερίου σε αυτήν, αλλιώς έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε ένα εντελώς θεωρητικό πλαίσιο. Ας κοιτάξουμε πρώτα από όλα το μερίδιο του φυσικού αερίου στη γενική κατανάλωση ενέργειας από την ΕΕ. Το 2007, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε 24%. Εκτιμούμε ότι το 2015 αυτό το ποσοστό θα περάσει στο 25,7 %. Στη συνέχεια έχουμε 26,4% το 2020, 26,9% το 2025 και 26,7 % το 2030. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες δεκαετίες αυτό το ποσοστό θα παραμείνει σημαντικό. Ταυτόχρονα όμως η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται δραστικά και αυτό γίνεται ακόμα και αν της προσθέσουμε τη Νορβηγία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής. Αν κοιτάξουμε επεκτάσεις που σχετίζονται με την ΕΕ αλλά δεν ανήκουν σε αυτήν, τότε ακόμα και αν έχουμε μια ανοδική πορεία έως το 2015, μετά έως το 2030 είναι φθίνουσα. Τώρα, αν μελετήσουμε τις ποσότητες με μονάδα τα τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά κράτος έχουμε για την παραγωγή το 2007 τις εξής τιμές : Νορβηγία (90), Ολλανδία (64),

Και στις Σέρρες ο ελληνοτουρκικός θίασος της Γλυκερίας


Μετά τη συναυλία στην Αθήνα, η Γλυκερία με τον ελληνοτουρκικό της θίασο - συμμετέχει η Τουρκάλα τραγουδίστρια Ντιλέκ Κότς - θα ενδυναμώσει την ελληνοτουρκική ''φιλία'' στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στις Σέρρες. Θα εμφανιστεί στα Γερακίνεια, τις ετήσιες εκδηλώσεις της Νιγρίτας Σερρών που θα διεξαχθούν από 28 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου. Τις μέρες δηλαδή που εκτυλίχθηκαν μερικές από τις τραγικότερες και φριχτότερες στιγμές του Ελληνισμού, η Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τις μέρες που οι ενσυνείδητοι Έλληνες πολίτες τιμούν τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν από τον ''Μεγάλο ηγέτη'', σύμφωνα με Τα Νέα, Μουσταφά Κεμάλ, κάποιοι άλλοι θα λικνίζονται, θα διασκεδάζουν και θα χειροκροτούν τα τουρκικά ακούσματα. Κι ας καίγεται η Ελλάδα από εμπρησμούς ξένων πρακτόρων. Κι ας υπάρχουν στις Σέρρες χιλιάδες απόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Όλα σύμφωνα με την επιδίωξη να μας προπαγανδίσουν το ρεπούσιο δόγμα ότι οι Τούρκοι στενοχωρήθηκαν πολύ που οι Έλληνες πάνω στην ανεξήγητη απόφασή τους να φύγουν συνωστίστηκαν στην προβλήτα...

Ο γραικυλισμός καλά κρατεί. Και ύστερα απορούν κάποιοι που οι ξένοι και οι εγχώριοι κατακτητές τους φέρονται με αυτόν τον τρόπο: τέτοιοι που είναι τέτοια τους αξίζουν...


GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Αν κάτι δεν το θέμε το λέμε κακό


Η λύση δεν είναι η αδύνατη, δηλαδή να θες αυτό που δεν θες, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε ο καθένας μας να κάνει, κι αυτό είναι… να σταθεί. Αν οτιδήποτε που μ’ ενοχλεί, με πονά, δεν το θέλω, μείνω να το δω, αντί να κολλήσω στο «δεν το θέλω», τότε.. θα δω κάτι άλλο, ό,τι άλλο υπάρχει πίσω από αυτό που δεν θέλω. Αν δω το άλλο, θα πάψω να μην το θέλω (δεν θα το θέλω, απλά θα πάψω να μην το θέλω).
Με κλασικοτερότερο παράδειγμα… τον ορυμαγδό που φάγαμε. Φυσικά δεν τον θέλω, δεν τον αντέχω, πονώ, θέλω να λάβει τέλος. Όταν στάθηκα και είδα τι παίζεται, κατάλαβα ότι αυτά που κερδίσαμε ως άνθρωποι δεν θα τα αποκτούσαμε με κανέναν άλλον τρόπο. Το ότι γνωρίζω το κέρδος που κρύβεται πίσω από τον ορυμαγδό δεν με κάνει να τον θέλω, με κάνει όμως ικανή να παίξω τον ρόλο που μου αναλογεί, μόνο και μόνο επειδή δεν πάσχω από αυτόν, τον «κακό» ορυμαγδό.
Επειδή τα «αφέσου στη ζωή κι όπου σε πάει» και τα «μοιραία» παραπέμπουν σε μοιρολατρία, να πω ότι όταν γνωρίζεις και γι' αυτό αφήνεσαι, όχι απλώς συμμετέχεις (δεν στέκεις να περιμένεις το θαύμα) αλλά ακόμα περισσότερο... σπρώχνεις την ιστορία. Ουσιαστικά είσαι/γίνεσαι το μέσον για να έρθει το συμπαντικό αποτέλεσμα.

GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Δημάρχου…ανδραγάθημα

Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΑΠ’ τους υπουργούς και τους βουλευτές στους τ. νομάρχες και σημερινούς περιφερειάρχες, για να σταθούμε στους (καποδιστριακούς) δημάρχους. Δεν είναι όλοι τους αρνητικά μοντέλα (κανένας τους δεν πρέπει να είναι)-δεν κάνουμε στατιστική.
ΔΕΝ βρίσκεις σημερινό δήμαρχο αισιόδοξο. Τέλος τα χαμόγελα τυλιγμένα με κονδύλια κεντρικά, τέλος και η προοπτική. Και πότε άδειασαν τα ταμεία; Υπάρχουν οικογένειες βολεμένες και ομοταξίες συγγενών. Διορισμένοι από αναίσχυντους δημάρχους του παρελθόντος της αταξίας και της ασυδοσίας. Τους (ανα)γνωρίζεις απ’ το κοινό τους…επώνυμο.
ΤΙ άλλο κάνανε δήμαρχοι (και μη ζητάς το ποσοστό τους); Τα γνωστά και μυστικά τους κόλπα και κολπάκια της οικονομικής διαχείρισης. Με την κλίκα και τους έμπιστους κι ο καθένας το μερδικό του. Με κομματιασμένα και μη…κομματισμένα «έργα». Είναι, βλέπεις, το χρήμα γευστικό, αλλά και άοσμο. Είναι και οι (προσυνεννοημένες) προσφορές εργολάβων άχρωμες.
ΝΑ φύγουμε απ’ τους δημάρχους και την ιστορία τους, κρατώντας μόνο τη (σημερινή τους…κλάψα. Πως επίκειται «καταστροφή» και κατεβαίνουν τα ρολά, χωρίς, ωστόσο, κανένας τους να παραιτείται. Είναι, βέβαιο, δεν τους τρομάζει η «μαύρη» προοπτική και μόνο η…μαύρη ψήφος τρομάζει. Οι διαθέσεις των ψηφοφόρων και η σκέψη μιας πιθανής αντιδημοτικότητας. Αυτό τους αναστατώνει. Γι αυτό και οι δηλώσεις και η στάση τους είναι ευθυγραμμισμένες με την πλειοψηφία των δημοτών. Για να γίνει και πλειοψηφία ψήφων! 


Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, 23-08-2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, 23-08-2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή
 "Εμείς και ο κόσμος μας" 
με τον Παναγιώτη Πανταζή, Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, 
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012, ώρα 8.30.







Νίκος Λυγερός --- Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική

Αναχώρηση ελληνικής παραολυμπιακής αποστολής



GoPetition
Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!

Τα Νέα: Μεγάλος ηγέτης ο Μουσταφά Κεμάλ


Προκαλεί η εφημερίδα Τα Νέα εν μέσω ημερών εθνικής μνήμης. 

Ήταν τέτοιες μέρες, όταν το 1922 άρχισε η καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις ορδές των Τούρκων του Μουσταφά Κεμάλ: φριχτά εγκλήματα εναντίον αμάχων που κατέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα ξένοι διπλωμάτες που ζούσαν στη Σμύρνη, όπως ο Αμερικανός Πρόξενος Χόρτον στο βιβλίο του ''Η Κατάρα της Ασίας''. Φριχτά εγκλήματα που κατέληξαν στην πυρπόληση της Σμύρνης, στη σφαγή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις αρχαίες εστίες του.

Βιασμοί, βασανισμοί, φόνοι γυναικών και μωρών, ο δρόμος της φυγής μες στην απόγνωση, για να γλιτώσουν από τα ανηλεή σπαθιά των βάρβαρων ορδών του Μουσταφά Κεμάλ. Και όλα αυτά τα εγκλήματα υπό το σύνθημα του Κεμάλ ''η Τουρκία στους Τούρκους''...

Τέτοιες μέρες, λοιπόν, που οι μνήμες γίνονται πιο έντονες και οι Μικρασιάτες τιμούν τους νεκρούς της λύσσας των Τούρκων, επέλεξε η εφημερίδα Τα Νέα να παρουσιάσει στο αφιέρωμά της στις Ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο, την ομιλία του ''μεγάλου ηγέτη'' - κατά την εφημερίδα - Μουσταφά Κεμάλ. ''Μεγάλος ηγέτης'' για την ''αντιφασιστική'' ''αντιρατσιστική'' εφημερίδα ο άνθρωπος που ενέπνευσε το Μουσολίνι, ο άνθρωπος που ονειρεύτηκε και ενορχήστρωσε τη γενοκτονία τριών λαών, ώστε η Τουρκία να μείνει στους Τούρκους - η ''αντιρατσιστική'' εφημερίδα ανακηρύσσει μεγάλο ηγέτη και παράλληλα αθωώνει για τα φριχτά εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας έναν από τους πιο απεχθείς ρατσιστές της ιστορίας του πλανήτη.